Catedrala din Koln

Catedrala din Koln Mareste imaginea.


Colonia este vechiul nume al orasului german Koln. Denumirea romana completa al milenarei metropole germane era, in anul infiintarii ei, 50 d. Hr., Colonia Claudia Ara Agrippinesium. Imparatul Claudiu, fondatorul ei, i-a dai acest nume intrucat era locul de nastere al sotiei sale Agripina, in perioada medievala Colonia (Koln) devenise un important centru economic, caci aici se intersectau cu riul Rin mai multe rute comerciale, educational, prin universitatea fondata aici in 1308, dar si religios.

Sub acest ultim aspect, prestigiul orasului a fost pe deplin reprezentat de catedrala a carei constructie a inceput aici inca din secolul al XIII-lea, mai exact in 1248. Timp de 600 de ani, cu perioade de intreruperi sau de munca entuziasta, a fost ridicata cea mai mare catedrala din Germania.
 
La 15 august 1248, arhiepiscopul Konrad von Hochstaden a asezat piatra de temelie a catedralei, inchinata Fecioarei Maria si sfantului apostol Petru, ce avea sa fie cunoscuta, mai ales, drept Domul din Koln. Constructia ei a fost destinata pastrarii unui important si unic odor din lumea crestina daruit de Imparatul Frederic Barbarosa arhiepiscopului Rainald of Dasel in 1164, si anume relicvele celor trei magi care s-au inchinat lui Hristos la Betleem si i-au adus drept ofrande, aur, smirna si tamaie.  Desi initial constructia a inceput cu fervoare, ea a intrat apoi intr-un proces de stagnare, fiind reluata in etape si finalizata dupa o reluare entuziasta a lucrarilor, abia in 1880, incheierea lucratilor a fost celebrata in Germania ca un eveniment national Dimensiunile sale spun totul: 144 m lungime, 86 latime si o inaltime a turnurilor principale de 157 m. La incheierea lucrarilor era cea mai inalta cladire din lume, calitatea pe care si-a pierdut-o in 1884, dupa construirea Monumentului Washington, A ramas in schimb cea mai inalta structura gotica din lume.

Fatada este impresionanta acoperind peste 400 m fiind mai mare decat cateva terenuri de fotbal puse laolalta. Cele doua turnuri printre care trec norii ii sporesc maiestuozitatea. Intemperiile naturii au transformat-o intr-un permanent loc de constructie, foarte rar putand fi vazuta fara schele. Comparat cu alte catedrale catolice, interiorul este calduros, invitand soarele sa patrunda prin vitraliile uriase din ferestre, ce contin peste 10 000 mp de veritabila arta a sticlariei din sase secole. Cele mai de seama lucrari de arta aunt : Sarcofagul Magilor, un sarcofag aurit datand din secolul al XllI-lea, cel mai mare relicvar din Occident, ti Vechea Cruce (aprox. 970) aflata langa sacristie, care este cea mai veche cruce din Alpi.
 
Domul din Koln se afla sub jurisdictia Vaticanului, aici savarsindu-se slujbe si avand Ioc mari intruniri crestine precum Ziua Tinerelului Mondial la care a participat pe 18 august 2005 si actualul papa, Benedict al XVI-lea. In 1996 a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO datorita, spune documentul, "valorii universale remarcabile a acestei opere exceptionale, a geniului creativ uman si o marturie plina de putere a persistentei credintei crestine In Europa moderna si medievala " .

Baraganul Ortodox

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 27513

Voteaza:

Catedrala din Koln 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE