
Catedrala Llandaff
Catedrala Llandaff este scaunul episcopal al episcopului de Llandaff (Biserica din Wales), si este situata in suburbia Llandaff-ului, in orasul Cardiff, capitala regiunii Wales. Catedrala anglicana Llandaff este inchinata Sfintilor Petru si Pavel, dar si unor sfinti mai recenti, cum ar fi sfintii Dyfrig, Teilo si Euddogwy. Catedrala Llandaff nu trebuie confundata cu Catedrala romano-catolica din apropiere.
Marturiile istorice din aceste locuri mentioneaza un crestinism celtic inca din secolul al VI-lea. Sunt descoperite locuri de inchinaciune celtice pe locul actualei catedrale, ceea ce duce la concluzia unei continuitati religioase in acest loc.
Se crede ca inceputul bisericii de pe aceste meleaguri a fost facut de catre Sfantul Teilo, in momentul in care a ridicat o mica biserica pe malul raului Taff, in anul 560. Dupa moartea acestuia, mormantul sau a devenit, in scurt timp, un loc important de pelerinaj.
Asezamantul monahal infiintat de Sfantul Teilo a supravietuit multe secole in acest loc. Mai tarziu, in jurul anului 1020, acesta avea sa fie continuat de proaspat infiintata dioceza de Llandaff.
|
La scurt timp dupa aceasta, normanzii au ocupat zona Glamorgan. In acest moment, in jurul anului 1107, a avut loc si proclamarea primului episcop in acest loc - episcopul Urban.
Urban a inceput ridicarea Catedraleii Llandaff in anul 1120, moment in care a hotarat si mutarea ramasitelor Sfantului Dyfrig, aflata pana acum in Bardsey. Lucrarea inceputa de acesta avea sa fie terminata abia in anul 1290.
Fatada de vest dateaza din anul 1220 si pastreaza inca o statuie originala a Sfantului Teilo. Episcopul Henry de Abergavenny a oferit catedralei toate statuile necesare.
Capela Fecioarei a fost construita de catre William de Braose, care a fost episcop al acesteia intre anii1266 si 1287.
Biserica a avut de suferit in anul 1400, ca urmare a rebeliunii conduse de Owain Glyndwr, care a dus la distrugerea Palatului episcopal din Llandaff. Cea mai mare parte din pierderile cauzate acum au fost reparate de catre episcopul Marshall.
Turnul nor-estic (cel cu spira) a fost ridicat putin mai tarziu, de catre Jasper Tudor, fiind astazi cunoscut cu numele sau. Acesta si-a asumat cinstirea lui Cardiff odata cu ridicarea pe tron a nepotului sau, regele Henry VII al Angliei. Unul dintre mormintele medievale tarzii este cel al lui sir David Mathew.
In timpul razboiului Englez Civil, catedrala a ajuns in posesiunea trupelor parlamentare, si pana in anul 1720, turnul de sud-vest s-a aflat intr-o stare de degradare inaintata. Astfel, acesta ajunsese pe punctul de a se prabusi.
In anul 1734, au inceput lucrarile la noua catedrala, numita popular "Templul Italian", cladire care a fost folosita pentru serviciile religioase pe o perioada de 100 de ani, dar niciodata terminata. Din aceasta se mai pastreaza doar cateva pietre originale.
De-alungul secolului al XIX-lea, cand episcopul de Llandaff, pentru prima data in cursul ultimelor secole, a inceput sa stea mai mult in acest loc, catedrala a fost supusa unor intregi serii de renovari si constructii. Turnul a fost reconstruit, iar spira adaugata.
Un triptic apartinand artistului Dante Gabriel Rosetti a fost adaugat catedralei. Tot acum au fost adaugate ferestrele cu vitralii, lucrare a lui sir Edward Burne-Jones si Ford Madox Braown.
Scoala existenta in incinta catedralei inca din timpul episcopului slizabetan Blethyn, din jurul anului 1700, a fost reinfiintata de catre Dean Vaughan in anul 1880.
In seara zilei de 2 ianuarie 1941, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, o bomba germana a cazut in apropierea catedralei. Acest eveniment a dus la mari pierderi pentru catedrala. Acum a fost distrusa si imensa orga pe care o detinea Catedrala Llandaff. Dintre toate catedralele engleze, doar cea din Coventry a fost mai afectata decat Llandaff.
Reconstruiri ale unor parti din catedrala si masive restaurari au avut loc prin purtarea de grija a arhitectului George Pace din York. Catedrala avea sa fie data din nou in folosinta abia in luna iunie a anului 1958.
La slujba de sfintire a lucrarilor proaspat terminate in incinta catedralei, avuta loc la data de 6 august anul 1960, a participat si Regina Angliei.
In aceasta perioada a fost terminata si capela memoriala a Regimentului Welch. Tot acum, sir Jacob Epstein a lucrat statuia lui Hristos in Slava care se afla astazi asezata in centrul navei, pe un arc din beton realizat de catre George Pace.
In luna februarie a anului 2007, catedrala a fost puternic lovita de un fulger. Daunele s-au simtit mai ales la partile electrice ale orgei, care se afla deja intr-o conditie nu foarte buna. Acest eveniment a dus la lansarea unei colecte de fonduri pentru inlocuirea ei cu una noua.
Catedrala Llandaff poseda un lant de 12 clopote plasate in turnul Jasper. Clopotele ce exista astazi in catedrala au fost instalate in anul 1992, inlocuindu-le pe cele zece care existau de mai inainte.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.