Catedrala Nossa Senhora Aparecida din Brasilia

Catedrala Nossa Senhora Aparecida din Brasilia Mareste imaginea.


Cu aproape jumatate de secol in urma, Brasilia a devenit capitala statului brazilian. Ratiuni diferite au facut ca aceasta moderna metropola, care a devenit celebra si prin faptul ca forma ei seamana, din plan aerian, cu fuselajul unui aeroplan, avea sa fie inaugurata in 1960, cu toate ca multe constructii nu erau inca finalizate. Planul urbanistic si arhitectura cladirilor importante, multe neconstruite, erau ultramoderne ba chiar futuristiec. Printre noile cladiri, ce parca vin dintr-o lume a viitorului, avea sa se numere, din 1970, si faimoasa catedrala metropolitana romano-catolica Nossa Seinnora Aparecida. Proiectata de experimentatul arhitect Oscar Niemeyer, autorul mai multor cladiri din Brasilia, si realizata de stralucitul si legendarul inginer Joachim Cardoso, imaginea ei este total diferita si atipica in comparatie cu infatisarea unei catedrale clasice.

 

           

 

Avangardismul este aici la el acasa. Cladirea, asezata pe o terasa inalta, apare privi­torului ca o structura conica uriasa, sustinuta de coloane gigantice, arcuite, distantate de suprafete duble de sticla, ce se ridica pana in varful cladirii. Planul circular din care se inalta "coastele" catedralei, raspandite apoi ca un evantai, creeaza o vedere  comparata deseori cu o coroana, cu o floare deschisa sau cu niste maini intinse catre rugaciune. Intreaga structura este inconjurata de un canal cu apa circular, astfel ca intrarea se face printr-un coridor subteran ce trece pe sub acesta. Traversarea prin tunelul  intunecos produce  un  efect  spectaculos  atunci  cnd se  intra in  catedrala propriu-zisa.  Aici  interiorul  apare scaldat de stralucirea luminii  ce patrunde prin sticla colorata, care desparte coloanele de sustinere. Un efect extraordinar, dramatic mai  degraba,  este produs de  ingerii  gigantici  suspendati  deasupra navei, care  se balanseaza permanent. Marea incapere circulara este pavata cu piatra alba, ansamblul degajnd o atmosfera relaxanta si linistitoare. Practic ea este att de simpla, incat nic nu are nevoie de descriere. Multe din bucatile de sticla colorata sunt sparte sau crapate datorita suprafetei mari pe care trebuie sa o acopere si climei tropicale  care le fac sa se dilate ziua si sa se contracte noaptea. Rezonanta in schimb este exceptionala; o mica moneda scapata jos face ca ecoul sa rasune foarte clar in intreaga imensitate. Scopul sau a fost de la inceput unul religios, insa in interiorul sau au loc numcroase activitati, conferinte si congrese, ea fiind transformata deseori intr-o sala polivalenta.

 

             

 

"Aceasta este ceea ce eu numesc o inventie!" exclama le vederea catedralei celebrul arhitect Le Corbusier, cu ocazia primei sale vizite in Brazilia. Si intr-adevar infatisarea ci nu are nimic comun cu catedralele catolice clasice. Arhitectura sa a impus omiterea unor elemente importante, precum   confesionalul, care nu este permanent, sau "Stadiile Crucii", acestea din urma fiind inlocuite, pe marmura peretilor, cu o serie de picturi oarecum abstracte. Absenta acestor elemente este explicabila poate si prin  necunoasterea de catre arhitect a traditiei  arhitectonice eclesiastice, dintr-un amanunt deloc de neglijat: celebrul Oscar Niemeyer era comunist, iar dupa unele voci chiar ateu!

 

            

 

Cu toate acestea, catedrala ce poarta numele Nossa Sennora Aparecida, dupa o popu­lara sarbatoare religioasa sud-americana. este, alaturi de alte astfel de lacasuri cultice moderne in ceea ce priveste forma si scopul din Statele Unite si Europa occidentala, un simbol si o expresie arhitectonica tipica a unei tendinte, promovata in catolicism dupa Conciliul II Vatican, care este cunoscuta sub numele de "chiese aggiornate" (biserici actualizate).

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8981

Voteaza:

Catedrala Nossa Senhora Aparecida din Brasilia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE