Catedrala din Porec

Catedrala din Porec Mareste imaginea.

Bazilica Eufrasiana este o bazilica catolica situata in centrul istoric al orasului Porec din Croatia. Complexul episcopal, care include bazilica, sacristia, baptiseriul si o clopotnita situate langa palatul episcopal, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura bizantina din regiunea mediteraneeana.

Bazilica Eufrasiana pastreaza in mare parte forma originala, insa incendiile, accidentele si cutremurele au alterat anumite detalii. Aceasta bazilica este a treia care a fost construita pe acelasi loc si adaposteste si numeroase ramasite ale lacaselor vechi.

Printre aceste ramasite se numara si mozaicul pardoselii, pastrat de la biserica construita in secolul V. Datorita valorii sale exceptionale, Catedrala din Porec a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.

Istoria Catedralei din Porec

Vechea bazilica din Porec era dedicata Sfantului Maurus din Parentium si dateaza din cea de-a doua jumatate a secolului al IV-lea. Mozaicul pardoselei din oratoriu, parte originala a unei vechi case romane, inca mai este pastrat in gradina bisericii.

Oratoriul a fost extins in secolul IV intr-o biserica cu o singura nava. Pestele, simbolul lui Iisus, este prezent in modelul mozaicului si dateaza din aceeasi perioada. Monedele cu portretul imparatului Valens gasite la biserica confirma aceste date.

Bazilica din zilele noastre, dedicata Fecioarei Maria, a fost construita in secolul al VI-lea, in timpul episcopului Eufrasius. Constructia bazilicii a inceput in anul 553, pe locul vechii bazilici, care a fost distrusa.

Pentru constructia noii bazilici au fost folosite materiale din vechea bazilica, iar marmura a fost adusa de la Marea Marmara. Mozaicurile de pe pereti au fost realizate de mesteri bizantini. Constructia bazilicii a durat aproape 10 ani. Episcopul Eufrasius, parintele bazilicii, este infatisat pe unul dintre mozaicurile din apsida, alaturi de Sfantul Maurus.

In timpul cutremurului din 1440, peretele sudic al bazilicii a fost distrus. In locul lui a fost cladit un al perete, in stil gotic.

Descrierea Catedralei din Porec

Bazilica este parte a unui complex episcopal care adaposte un baptiseriu octogonal din secolul al VI-lea, o clopotnita, un pronaos cu coloane, un palat episcopal din secolul al XVI-lea si o capela memoriala construita in secolul al XVI-lea. Pronaosul adaposteste numeroase monumente din piatra.

Cle doua randuri de scaune ale bisericii sunt separate prin 18 coloane grecesti realizate din marmura, decorate cu animale. Toate statuile sunt insemnate cu monograma Sfantului Eufrasius.

Bazilica Eufrasiana este un exemplu tipic de biserica cu trei abside din Europa de Vest. Pronaosul este de inspiratie bizantina, iar coloanele contin mozaicuri abundente. Cea mai impresionanata este icoana lui Iisus Hristos alaturi de apostoli.

Biserica adaposteste numeroase obiecte de arta religioasa din Epoca Bizantina si Evul Mediu. Capela adapostete moastele Sfantului Maurus si ale Sfantului Eleuterius.

Mozaicurile Catedralei din Porec

Mozaicurile sunt cele mai importante opere de arata ale catedralei si dateaza din secolul VI. Aceste mozaicuri sunt considerate prntre cele mai frumoase mozaicuri de inspiratie bizantina din lume.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1766

Voteaza:

Catedrala din Porec 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE