Cutremurul din Haiti ofera un bun prilej pentru multe persoane de a se intreba daca Dumnezeu exista. Cand vezi mii de oameni morti, sute de raniti, nu poti sa nu te intrebi: Unde este Dumnezeu? Cumva Dumnezeu ia pauze in iubire? Sunt lucruri in natura care se petrec fara voia Lui? Si intrebarile de acest gen, ar putea continua.
Fara nicio retinere afirm ca Dumnezeu este iubire si nu exista moment cand El isi pierde acest atribut. Totodata nimic din ce se petrece in aceasta lume nu este fara ingaduinta Sa. Dar acest lucru inseamna ca Dumnezeu putea sa impidice aparitia cutremurului sau sa limiteze numarul victimelor. Este greu de raspuns de ce Dumnezeu a acceptat acest cutremur in forma prezenta, de ce accepta o astfel de distrugere a creatiei Sale si pana cand o va ingadui.
Sunt persoane care afirma ca Dumnezeu a ingaduit acest cutremur pentru indreptarea omului. Adica, tinand seama de faptul ca omul a ajuns sa iubeasca mai mult creatia decat Ceatorul, se considera ca acest cutremur e un mijloc de aducere a omenirii pe drumul cel adevarat. Sigur, binele, indreptarea omului, nu coincid, de cele mai multe ori, cu binele vazut de Dumnezeu. Asadar, persoanele care impartasesc acest punct de vedere sustin ca acest cutremur a fost o modalitate de a aduce umanitatea la un alt mod de existenta, unul care face posibila impartasirea de Dumnezeu.
Un alt raspuns a fost ca Dumnezeu a devenit gelos pe faptul ca omul nu-L mai iubeste si astfel, l-a pedepsit. In sprijinul acestei idei se invoca si versetul de la Luca 14, 26, unde se afirma ca “Daca cineva vine la Mine si nu uraste pe tatal sau, mama, femeie, copii, frati si pe surori, chiar si sufletul sau, nu poate sa fie ucenicul Meu”. Daca accept sa vorbesc de o “gelozie” din partea lui Dumnezeu, nu vad in ea decat dorinta Sa de a ma avea vesnic partas la iubirea Sa. Nu ma vrea in suferinta. Cu alte cuvinte devine “gelos” ca eu sa fiu partas fericirii vesnice, atat de mult ma iubeste.
Nu sunt adeptul teoriei ca sfarsitul lumii este foarte aproape. Nu pot vedea in acest cutremur o confirmare a faptului ca sfarsitul chipului acestei lumi va fi in curand. De ce? Pentru ca imi amintesc de ceea ce a spus parintele Staniloae: “Chiar daca Dumnezeu, dintr-un motiv sau altul, a hotarat sfarsitul, noi oamenii ii putem intoarce hotararea!” Daca ne amintim de intamplarea din Vechiul Testament cu cetatea Ninive, putem fi indrazneti in a afirma ca “putem intoarce hotararea lui Dumnezeu”.
Adrian Cocosila
-
Suferinta umana si iubirea divina
Publicat in : Editoriale
-
Suferinta ca incercare
Publicat in : Editoriale
-
Suferinta nu este absurda
Publicat in : Editoriale
-
Suferinta si nadejdea mantuitoare
Publicat in : Religie
-
Libertatea si suferinta
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.