Catedrala Schimbarea la Fata - Odessa

Catedrala Schimbarea la Fata - Odessa Mareste imaginea.

In august 1794 a avut loc consacrarea solemna a orasului Odessa. In timpul acestei ceremonii, a fost sfintit locul pe care urma sa se construiasca biserica, in piata Sobornaya. In anul 1795 a fost pusa prima caramida. Aceasta biserica a devenit precursoarea viitoarei catedrale.

Lucrarile la biserica, al caror design a fost realizat de inginerul V. Vonrezant, se presupunea ca urmau sa fie terminate in 1797. Cu toate acestea, consacrarea bisericii a avut loc mult mai tarziu, abia in 25 mai 1809. Altarul principal al bisericii a fost sfintit in onoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului. Cel din stanga a fost consacrat in onoarea Sfantului Nicolae, cel din dreapta, in onoarea Sfantului Spiridon. Dupa aceea, biserica si-a primit numele final, Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului.

In 1825 a fost aprobat design-ul pentru o clopotnita, realizat de catre Giovanni Frapolli. Clopotnita ocupa un loc in partea de vest a bisericii, iar constructia acesteia a fost finalizata in 1837. Tinand cont de faptul ca in 1837 Odessa a devenit un centru al diocezei, Biserica Schimbarea la Fata a devenit catedrala. A aparut astfel nevoia de extindere a monumentului religios.

Prin cererea arhiepiscopului Gabriel, arhitectul D. Heidenreich a dezvoltat in 1841 un design astfel incat sa lege prin reflectoriu clopotnita de vechea biserica. Alte schimbari partiale au fost facute in 1870 si 1880, iar in 1894 au avut loc reparatii de proportii.

Greselile in plan arhitectural care au fost facute ca urmare a extinderilor succesive au fost corectate in timpul ultimei modificari, intre 1900 si 1903. Pentru aceste lucrari s-au cheltuit 220.000 de ruble din fondurile orasului. Schimbarile includeau nu numai modificari ale fatadelor, dar si o refacere a interioarelor. In aceasta perioada au fost construite cele doua domuri laterale si un portic la fatada estica. De asemenea, clopotnita a fost decorata.

Interiorul catedralei arata foarte bine. Primul lucru care surprinde vizitatorul la intrarea in catedrala este lumina si spatiul mare. Coloanele dorice interioare au fost imbracate in imitatie de marmura alba. Podeaua a fost pavata cu dale de marmura alba.

Dupa reproiectarea bisericii din 1903, Catedrala Schimbarii la Fata a devenit una dintre cele mai mari biserici din Imperiul Rus, avand o capacitate de 9.000 de persoanel. Dimensiunile pentru planul etajului erau de 90 metri pe 45 metri. Clopotnita avea o inaltime de 72 de metri.

Principalul obiect sacru din catedrala era icoana facatoare de minuni Maica Domnului de Kasperovka. In fiecare an, icoana era dusa pe 25 septembrie in Odessa, din satul Kasperovka si ramanea in catedrala pana dupa sarbatoarea Pastelui.

In catedrala Schimbarea la Fata au fost inmormantati urmatorii arhiepiscopi: Innocent (1857), Joannicius (1877), Demetrius (1883) si Nicanor (1890). De asemenea, in catedrala se afla si mormantul Ducelui Mikhail Vorontsov si a sotiei sale.

In anul 1936, catedrala Schimbarii la Fata a fost distrusa intr-un mod barbar. Acest eveniment a dat peste cap planurile urbane de dezvoltare ale orasului, precum si aspectul centrului vechi al acestuia. Turnul Clopotnitei domina orasul, fiind vazut cel mai bine dinspre mare.

Printr-un decret al Cabinetului de Ministri (Numarul 700 din 23 aprilie 1999), catedrala Schimbarea la Fata din Odessa a fost inclusa in "Programul pentru reconstructie a monumentelor remarcabile si pierdute din istoria si cultura Ucrainei".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1832

Voteaza:

Catedrala Schimbarea la Fata - Odessa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE