Catedrala Setitskhoveli din Georgia

Catedrala Setitskhoveli din Georgia Mareste imaginea.


Dupa o veche traditie, capitala regatului Iberiei, Mtskheta, a fost intemeiata de Meseh, fiul lui Iafet. Antica Iberia, mai tarziu cunoscuta drept Iviria, este Georgia de azi, cu capitala la Tbilisi. Este locul legendar catre care argonautii condusi de Iason s-au indreptat pentru a aduce lana de aur, iar mai tarziu, unul din­tre primele regate crestinate oficial, in 326, prin predica si botezul patriarhului Eustatie al Antiohiei, tri­mis oficial in acest scop de sfantul Constantin cel Mare.

Aici se afla Stalpul vietii (Svetitskhoveli), catedrala patriarhala a Geogiei, monument arhitectonic care prin vechimea si traditiile ce o invaluie spune multe despre profunzimea si puterea credintei crestinismului din aceasta tara. Timp de secole a fost folosita pentru incoronarea monarhilor georgieni, servind si ca gropnita regala.

Cronicile cele mai vechi vorbesc despre un evreu pe nume Eliazar, ce locuia aici, care s-a intors dintr-o calatorie la Ierusalim aducand o pretioasa relicva, anume o bucata din camasa purtata de Mantuitorul, pe care a cumparat-o de la un soldat roman. Aratand-o surorii sale, o credincioasa ardenta a lui Iisus, ea a inceput sa planga strangand la piept odorul sfant si in cateva clipe, datorita emotiei coplesitoare, a murit. A fost inmormantata strangand in maini bucata de camasa. La scurt timp pe mormant avea sa creasca un cedru permanent inflorit si bine mirositor. Peste secole, in 337, aici se va construi la indemnul sfintei Nina, prima misionara a Georgiei, prima biserica crestina georgiana.

Din trunchiul cedru­lui iesit din mormant s-au facut sapte coloane, sase fiind infipte in pamant, iar a saptea stand miraculos dea­supra pamantului si raspandind un miros foarte frumos. De aici si numele bisericii originare, construita initial din lemn. La scurt timp, ea a fost inlocuita cu una din piatra ridicata, se pare, de mesteri greci. Forma de baza actuala dateaza, dupa mai multe distrugeri succesive, din secolul al XI-lea, dar multe alte modificari au fost introduse in secolul al XV-lea. O structura solida, din piatra, de plan rectangular avand exteriorul impodobit cu piatra galbena si decoratiuni sculptate incanta privitorul cel mai exigent. Arhitectul acestui edificiu a fost legendarul constructor Arsakidze la cererea katolikosului Melkisedek I. Basilica are trei nave, iar domul principal are un diametru de 12 m. Ingusta in partea de apus catedrala se largeste treptat spre rasarit, artificiu care da amploare domului.

Altarul, ce devine astfel foarte spatios, este inconjurat de 17 nise semicirculare. In partea de nord exista o capela inchinata sfantului Nicolae, iar la sud alta, in cinstea sfantului Ilie. Deasupra boltilor exista un etaj, unde se aflau camere secrete ce ascun­deau obiectele de valoare, iar in partea de sud a fost construita, in secolul al XV-lea, o capela boltita, care a avut drept model capela Sfantului Mormant de la Ierusalim. Pe langa subtilitate arhitectonica, catedrala patriarhala georgiana se remarca prin maiestuozitate, fiind situata intr-un mediu natural ce o scoate foarte bine in valoare.

Loc de pelerinaj, in special toamna cand se serbeaza Svetiskhovloba (ziua inchinata hramului), catedrala patriarhala a Georgiei este imaginea vazuta a credintei viguroase a unui vechi popor crestin, ai carui fii, intre care noi romanii amintim pe sfantul Antim Ivireanul,
" href="/vietile-sfintilor/72953-pe-27-septembrie-pomenirea-sfantului-ierarh-martir-antim-ivireanul-mitropolitul-tarii-romanesti">mitropolitul Tarii Romanesti, au reprezentat cu vrednicie spiritul georgian peste tot in lume.

.

29 Iunie 2012

Vizualizari: 4708

Voteaza:

Catedrala Setitskhoveli din Georgia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro