Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Geneva

 Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Geneva Mareste imaginea.

Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambesy, aflat in Geneva, Elvetia, este locul unde se intrunesc patriarhii, mitropolitii sau delegatii acestora, in vederea organizarii Marelui Sinod Panortodox. In cadrul centrului se afla o manastire supusa direct patriarhului ecumenic din Constantinopol (stavropighie) si un Institul Teologic Ortodox de Studii Postuniversitare.

Localitatea Pregny-Chambesy este o comuna aflata la doar trei kilometri mai la nord de orasul Geneva, pe malul sud-vestic al lacului Geneva, in Elvetia. Cea mai veche marturie documentara asupra localitatii o avem din anul 1113, aceasta fiind numita "Priniacum". Mai tarziu, in anul 1277, aceasta este numita "Sambesie". Cu toate acestea, pana in anul 1960, localitatea s-a numit Pregny. Desi o treime din localnici sunt romano-catolici, iar o mare parte sunt reformati suedezi, exista si aproape o suta de localnici crestin-ortodocsi.

Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice - Chambesy, Geneva

Centrul din Chambesy a fost intemeiat in iunie 1966, cu binecuvantarea patriarhului ecumenic Atenagora. Randuirea unui astfel de centru era de mult dorita, precum se citeste in mai multe enciclice patriarhale ecumenice, in anii 1902, 1904 si 1920.

Intre anii 1961-1968 au avut loc mai multe conferinte pan-ortodoxe, majoritatea neavand loc intr-un sediu adecvat. Centrul a fost intemeiat in Geneva deoarece aici se afla, atat sediul Consiliului Mondial al Bisericilor, cat si cel al Miscarii Ecumenice pentru Unitatea Crestinilor. A fost zidita o cladire principala, apoi Biserica Sfantul Apostol Pavel, iar apoi alte cladiri necesare.

Scopurile infiintarii Centrului Ortodox Ecumenic, precum se precizeaza in Tomul patriarhal si sinodal de infiintare, sunt urmatoarele: sa informeze lumea crestina apuseana, iar in special Europa de Vest, despre slujirea, invatatura, traditia si teologia Bisericii Ortodoxe; sa studieze teologia si viata spirituala a altor Biserici si Confesiuni crestine; sa sprijine comunicarea dintre Bisericile Ortodoxe locale si, astfel, sa promoveze unitatea acestora; sa promoveze spiritul ecumenic, prin cultivarea relatiilor dintre Biserica Ortodoxa si alte Biserici si Confesiuni crestine, in dorinta de a tinde spre unitatea crestina primara.

Institutul Teologic Ortodox de Studii Postuniversitare a fost infiintat ca un institut independent, in cadrul Centrului Ortodox Ecumenic. Misiunea acestui Institut Postuniversitar a fost punctata intr-o scrisoare patriarhala cu sigiliu, in data de 19 octombrie 1975. Incepand cu anul 1997, acesta a inceput sa coopereze cu Scoala Teologica Romano-Catolica, din cadrul Universitatii din Freiburg, si cu Scoala Teologica Protestanta, din cadrul Universitatii din Geneva.

Proiectul unui Mare Sinod Panortodox, adica "o intalnire oficiala a tuturor familiilor iesite din Marea Schisma de la 1054", a fost lansat la inceputul anilor 1960, de patriarhul ecumenic Atenagora. Bisericile Ortodoxe s-au angajat atunci sa lucreze impreuna si sa se puna de acord asupra unei serii de subiecte care puteau reprezenta o sursa de tensiune intre ele, precum statutul canonic al diasporei, intaietatea Patriarhiei de la Constantinopol, criteriile de independenta si de autonomie ale Bisericilor si ierarhia intre patriarhate.

Bartolomeu I, patriarhul cumenic al Constantinopolului, a anuntat recent ca pregatirea pentru Marele Sinod Panortodox se apropie de final. Patriarhul ecumenic este increzator in sustinerea acestei intalniri istorice, care ar trebui sa permita Bisericii Ortodoxe, care numara aproximativ doua sute de milioane de credinciosi, sa-si redefineasca prezenta in lume.

Un lucru este sigur insa: acest Sinod nu va fi nici pastoral, nici dogmatic; una dintre principalele sale mize priveste mai ales organizarea Bisericii, si anume organizarea diasporelor (in Europa si Statele Unite), care conduc la confuzii eclesiale administrative. Exista patrusprezece Biserici autocefale. Intr-o sedinta avuta loc la inceputul anului 2011 s-a discutat despre problema recunoasterii autocefaliei si despre ordinea din diptice.

Adresa:
Centre Orthodoxe du Patriarcat Oecumenique
37, Chemin de Chambesy, CΗ-1292 Chambesy, Geneva.
Tel. +41(0)22-758.98.60 / Fax. 758.98.61
Εmail : orthodoxinstitute@yahoo.com

Biserica Sfantul Pavel, Apostolul Neamurilor
12, Chemin des Cornillons, CΗ-1292 Chambesy, Geneva.
Tel. +41-22-758 98 65 / Fax: 758 98 61
Slujbele de dimineata: ora 8.00
Slujbele de seara: ora 17.00
Slujba de duminica: ora 9.30

Teodor Danalache

11 Iulie 2012

Vizualizari: 3571

Voteaza:

Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambesy - Geneva 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE