Gallicantu - Biserica Sfantul Petru din Ierusalim

Gallicantu - Biserica Sfantul Petru din Ierusalim Mareste imaginea.

Biserica Pocaintei Sfantului Petru din Ierusalim

Biserica Sfantul Petru din Gallicantu

Gallicantu - Biserica Pocaintei Sfantului Apostol Petru - este o biserica romano-catolica, cu arhitectura moderna, localizata in imediata apropiere a Ierusalimului, Israel. Actuala puncteaza spatiul de aproape un secol, fiind zidita prin anii 1930, pentru calugarii din ordinul Asumptionist, pe una dintre culmile de rasarit ale Muntelui Sion.

Se crede ca biserica este zidita pe locul unde, in vremea lui Iisus, se afla casa lui marelui preot Caiafa. Cu toate ca arheologii nu au gasit nici o urma istorica in aceasta privinta, ci doar ruinele unei basilici bizantine de prin secolul al VI-lea, ei nu neaga intru totul aceasta ipoteza.

Numele ciudat al bisericii - Gallicantu - aminteste de lepadarea cea intreita a lui Petru de Mantuitorul Iisus Hristos, amintita in Sfintele Evanghelii. Numele inseamna "unde a cantat cocosul". In limba latina, "gallus" inseamna "cocos", iar "cantu" inseamna "strigat, cantat".

Gallicantu si pocainta Sfantului Petru - marturia Sfintei Scripturi

"Iar Petru sedea afara, in curte. Si o slujnica s-a apropiat de el, zicand: Si tu erai cu Iisus Galileianul. Dar el s-a lepadat inaintea tuturor, zicand: Nu stiu ce zici. Si iesind el la poarta, l-a vazut alta si a zis celor de acolo: Si acesta era cu Iisus Nazarineanul. Si iarasi s-a lepadat cu juramant: Nu cunosc pe omul acesta. Iar dupa putin, apropiindu-se cei ce stateau acolo au zis lui Petru: Cu adevarat si tu esti dintre ei, caci si graiul te vadeste. Atunci el a inceput a se blestema si a se jura: Nu cunosc pe omul acesta. Si indata a cantat cocosul. Si Petru si-a adus aminte de cuvantul lui Iisus, care zisese: Mai inainte de a canta cocosul, de trei ori te vei lepada de Mine. Si iesind afara, a plans cu amar." (Matei 26, 69-75)

"Si Petru fiind jos in curte, a venit una din slujnicele arhiereului, si vazandu-l pe Petru, incalzindu-se, s-a uitat la el si a zis: Si tu erai cu Iisus Nazarineanul. El insa a tagaduit, zicand: Nici nu stiu, nici nu inteleg ce zici. Si a iesit afara inaintea curtii; si a cantat cocosul. Iar slujnica, vazandu-l, a inceput iarasi sa spuna celor de fata ca acesta este dintre ei. Iar el a tagaduit iarasi. Si dupa putin timp, cei de fata ziceau iarasi lui Petru: Cu adevarat esti dintre ei, caci esti si galileian si vorbirea ta se aseamana. Iar el a inceput sa se blesteme si sa se jure: Nu stiu pe omul acesta despre care ziceti. Si indata cocosul a cantat a doua oara. Si Petru si-a adus aminte de cuvantul pe care i-l spusese Iisus: Inainte de a canta de doua ori cocosul , de trei ori te vei lepada de Mine. Si a inceput sa planga." (Marcu 14, 66-72)

"Si, aprinzand ei foc in mijlocul curtii si sezand impreuna, a sezut si Petru in mijlocul lor. Si o slujnica, vazandu-l sezand la foc, si uitandu-se bine la el, a zis: Si acesta era cu El. Iar el s-a lepadat, zicand: Femeie, nu-L cunosc. Si dupa putin timp, vazandu-l un altul, i-a zis: Si tu esti dintre ei. Petru insa a zis: Omule, nu sunt. Iar cand a trecut ca un ceas, un altul sustinea zicand: Cu adevarat si acesta era cu El, caci este galileian. Si Petru a zis: Omule, nu stiu ce spui. Si indata, inca vorbind el, a cantat cocosul. Si intorcandu-Se, Domnul a privit spre Petru; si Petru si-a adus aminte de cuvantul Domnului, cum ii zisese ca, mai inainte de a canta cocosul astazi, tu te vei lepada de Mine de trei ori. Si iesind afara, Petru a plans cu amar." (Luca 22, 55-62)

Biserica Sfantul Petru din Gallicantu - scurt istoric

Biserica Sfantul Petru din Gallicantu este proprietatea parintilor din ordinul Asumptionist, care vietuiesc in manastirea invecinata. Acum doua milenii, in vremea lui Iisus, Muntele Sionului, in aceasta parte a lui, era cartierul cel mai select al orasului. Drept aceea, este demna de luat in seama ipoteza cum ca aici trebuia sa se afle si casa marelui preot Caiafa, aproape de Palatul lui Irod, ori mai sus, ori mai jos, dar sigur aproape de acest loc.

Traditia crestina consemneaza cum ca dupa ce Iisus a fost prins si adus de la Ana la Caiafa, mai apoi el a fost adus in curtea lui Pilat din Pont. Se cadea ca aceste trei locuri sa fie foarte apropiate intre ele. Deci, urmand intr-ascuns lui Hristos, Petru a pasit in toate aceste trei locuri. Pretoriul roman se afla imediat langa zidurile Ierusalimului, la Poarta Leilor, unde s-au gasit multe marturii arheologice din Cetatea Antonia. Iesind de acolo, el nu avea vreun alt loc unde sa se ascunda, afara de acesta.

Lucrurile s-au petrecut astfel: ajungand in curtea lui Pilat si fiind foarte frig, el s-a incalzit la foc, alaturi de altii. Dupa ce aceia l-au identificat ca ucenic al celui prigonit, iar el s-a lepadat strajnic, a fugit afara din curte, pe Poarta Leilor, cea mai apropiata de curtea lui Pilat. Aici, auzind cocosul cantand, si-a amintit cuvantul lui Hristos despre faptul ca se va lepada de El de trei ori. Apoi a plans cu amar.

Pe locul marturisit de traditia crestina, astazi se inalta Biserica Sfantul Petru din Gallicantu. In cripta acesteia se poate vizita un complex de pesteri care au slujit drept locuinte, pe vremea lui Isus. Una din aceste gauri are forma evidenta de inchisoare, motiv pentru care si exista unele pareri care spun ca aceasta grota este locul unde a fost inchis Iisus, in noaptea arestarii, dupa procesul grabit facut de Ana si Caiafa, asteptand ca dimineata urmatoare sa fie dus in fata imparatului Pilat.

In perioada de ocupare bizantina, pe acest loc se inalta o Biserica a Pocaintei si a Lacrimilor lui Petru. In jurul ei functiona o manastire. Biserica a fost restaurata in repetate randuri. Incepand cu secolul al XII-lea, biserica a primit numele de "Sfantul Petru din Gallicantu". Printre ruinele scoase la lumina de catre arheologi se numara si o scara cu trepte de piatra, datand inca din epoca romana, ce vine din Ierusalim inspre vale. Aceasta era o cale de iesire din oras, inspre Muntele Maslinilor si spre Gradina Ghetsimani.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6557

Voteaza:

Gallicantu - Biserica Sfantul Petru din Ierusalim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE