Manastirea Aimyalon - Arcadia

Manastirea Aimyalon - Arcadia Mareste imaginea.

Manastirea Aimyalon este una dintre izolatele manastiri aflate in golful Lousios, prefectura de Arcadia, regiunea Peloponez, Grecia. Manastirea dateaza inca din secolul al XVI-lea, ea aflandu-se in imediata apropiere a satului Zighovisti, la o distanta de numai patru kilometri spre sud de Dimitsana.

Arcadia si manastirile sihastrilor

Peloponezul este o regiune a Greciei, formata din cinci prefecturi, aceasta acoperind numai partial peninsula care ii poarta numele. Una dintre cele mai deosebite prefecturi ale Peloponezului, din punct de vedere administrativ, cat si religios, este cea numita Arcadia, cea mai intinsa dintre toate, ea acoperind aproape o cincime din intreaga suprafata a regiunii.

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Arcadia - Arkadia - este o regiune din Peloponez, Grecia. Arcadia isi are capitala regionala la Tripoli, aceasta fiind cea mai intinsa prefectura din Peloponez. Cele mai renumite localitati din aceasta prefectura sunt: Tripoli, Astros, Vytina, Dimitsana, Lagkadia, Leonidi, Leontari, Levidi, Megalopolis si Stemnitsa.

In antichitate, in renumita Arcadia se aflau foarte multe temple pagane, inchinate zeilor Zeus si Hera. Tot in Arcadia se afla si maretul Stadion antic unde se desfasurau Jocurile Olimpice. Numele regiunii este luat de la personajul mitologic Arcas. In prefectura de Arcadia, in localitatea numita Vasta, din municipalitatea Megalopolis, se afla miraculoasa Biserica a Sfintei Teodora de Peloponez.

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Lousios este defileul ce impodobeste Arcadia, facand din aceasta parte a ei un minunat colt de rai. Desi doar un mic afluent al raului din apropiere, raul Lousios beneficiaza pe cursul superior de unul dintre cele mai importante canioane din Grecia. Cu o lungime de numai cinci kilometri, defileul Lousios are o adancime de 300 de metri, pe portiunea cea mai ingusta si mai spectaculoasa. Pe stancile abrupte ale reliefului se inalta manastiri si biserici medievale.

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Datorita reliefului muntos si densitatii padurilor, locul a servit multora drept loc de refugiu, atat in fata armatelor inamice, cat si in fate atacurilor lumesti ale diavolului. Astfel, aici au luat nastere o serie de minunate manastiri cu duh bizantin. Dintre acestea, trei sunt inca in picioare si incanta inimile pelerinilor si ale rugatorilor: Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan BotezatorulManastirea Filosofu - Philosophou si Manastirea Aimyalon.

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Manastirea Aimyalon din Arcadia - scurt istoric

Manastirea Aimyalon se afla in imediata apropiere a satului Zighovisti, la o distanta de numai 4 kilometri spre sud de Dimitsana. La aceasta se ajunge mergand pe drumul ce leaga intre ele localitatile Stemnitsa si Dimitsana. Aimyalon are o arhitectura si un aspect tipic manastirilor rupestre din defilelul raului Lousios.

Manastirea dateaza inca din secolul al XVI-lea, iar frescele bisericii dateaza din secolul al XVII-lea. Biserica manastirii, zidita in forma cilindrica, isi serbeaza hramul in data de 8 noiembrie, avand drept ocrotitoare pe Maica Domnului.

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Potrivit traditiei locale, pe stancile de langa Aimyalon, pe la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul celui de-al XVII-lea, s-au retras cativa calugari sihastri. Acestia vietuiau intr-o pestera, in care ei au zidit si o micuta capela de rugaciune, pentru savarsirea sfintelor slujbe. Calugarii cresteau cateva capre si oi, de la care se si hraneau. Langa pestera, pe o terasa ingusta, ei au randuit o modesta gradina de legume.

In urmatorul secol, calugarii au zidit o smerita cladire de lemn, spre a le servi drept chilie, pe jumatate zidita in interiorul pesterii. Peretii capelei din pestera, adica insasi peretele de piatra al muntelui, au fost zugraviti in fresca, cateva scene biblice pastrandu-se pana astazi.

Teodor Danalache

Manastirea Aimyalon - Arcadia

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1844

Voteaza:

Manastirea Aimyalon - Arcadia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE