Manastirea Bernadine

Manastirea Bernadine Mareste imaginea.


Manastirea Bernadine

Bernadine este o manastire catolica aflata in orasul Vilnius, Lituania. Numele complet al manastirii este "Biserica Sfantul Francis si Sfanta Bernadine". Aceasta biserica este una dintre cele mai mari cladiri de factura gotica din Vilnius. Manastirea Bernardine, situata in apropierea bisericii de caramida, este cea mai veche structura de caramida a orasului. Aceasta a fost construita in secolul al XV-lea.

Aceasta manastire este zidita in stransa legatura cu o alta biserica a orasului Vilnius, Biserica Sfanta Ana. Biserica Bernadine alcatuieste un ansamblu arhitecural unic, impreuna cu Biserica Sfanta Ana, insa prima este cu mult mai mare decat cea din urma.

Manastirea Bernadine a devenit, in scurt timp, unul dintre cele mai importante centre culturale ale Lituaniei medievale. Aceasta era renumita pentru biblioteca cuprinzatoare a acesteia, in ea aflandu-se carti si manuscrise unice.

Manastirea Bernadine - scurt istoric

In anul 1469, calugarii bernardini, veniti de curand in orasul Vilnius, au construit aici o mica biserica de lemn. Aceasta avea sa fie inlocuita, putin mai tarziu, de o biserica de caramida.

          

La inceputul secolului al XVI-lea, biserica acestora a fost complet reconstruita. La inceput, aceasta biserica a facut parte din zidul de aparare al orasului; acesta este si motivul pentru care arhitectura acesteia este atat de simpla si, oarecum, originala. Din aceasta perioada au ramas urme pe peretele nordic al acesteia, sub streasina.

Dupa o serie de mai multe restaurari, avute loc de-a lungul secolelor al XVI-lea si al XVII-lea, biserica a dobandit mai multe elemente arhitecturale renascentiste si baroce. Arhitectura baroca a altarului, a amvonului, a orgii corului si a mormintelor, mai sterge putin din puternicul aer gotic al cladirii.

In anul 1864, manastirea a fost inchisa, incaperile acesteia fiind folosite pe post de cazarma. In timpul ocupatiei sovietice, Biserica Bernadine a fost data in purtarea de grija a Institutului de Arta. In anul 1994, aceasta a fost returnata fratiei Sfantului Francis.

Astazi, Biserica Bernadine se afla in plina restaurare. Cu toate ca lucrarile sunt inca departe de a fi finalizate, interiorul bisericii fascineaza pe tot pelerinul ce ii trece pragul. Ceea ce impresioneaza cel mai tare este seria de 14 altare decorate in stil rococo; acestea sunt incarcate cu minunate sculpturi in lemn.

Biserica pastreaza cel mai vachi crucifix din intreaga Lituanie; crucifixul dateaza din secolul al XV-lea. Picturile murale ce imbraca peretii dateaza de prin secolul al XVI-lea, ele imbinand elemente arhitecturale renascentiste si gotice.

          

Scenele ce infatiseaza scene biblice sunt decorate cu inscriptii cu caractere gotice si motive florale. Biserica este renumita si pentru pietrele sale funerare. Printre acestea, se afla si lespedea de marmura a lui Stanislaus Radziwill, asezata in nava nordica (1618-1623) si a lui Piotr Wiesiolowski din nava sudica (1634).

          

.

14 Iulie 2008

Vizualizari: 2379

Voteaza:

Manastirea Bernadine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE