Manastirea Duboki Potok

Manastirea Duboki Potok Mareste imaginea.

Manastirea Duboki Potok este o manastire ortodoxa aflata putin mai sus de satele Dobrosevina si Citluk, in regiunea Zubin Potok, Serbia. Biserica manastirii, inchinata Maicii Domnului, a fost construita in secolul al XIV-lea, fiind reconstruita, mai apoi, in secolul al XVI-lea.

Aceasta manastire a fost cel mai de seama sprijin duhovnicesc, national si cultural, pentru sarbii din aceasta regiunea, mai ales in perioada dominatiei otomane, cand s-a urmarit islamizarea fortata a acestora. Prima scoala sarbeasca din regiunea Ibarski Kolasin a fost deschisa in aceasta manastire, in anul 1891.

Biserica din Duboki Potok a fost reparata in secolul al XVIII-lea, de cand dateaza si marturia documentara a preotului Ioan, din Novi Pazar. In aceasta perioada, o parte din mana Sfantului Nichita a fost adusa in Manastirea Duboki Potok, de catre un calugar, de la Manastirea patriarhala din Pec.

 

In secolul al XIX-lea, manastirea era vizitata de numerosi pelerini, mai ales in zilele de sarbatoare. In aceasta perioada, in jurul bisericii, au fost construite cladiri monahale deosebite. Mai apoi, in anii 1930 si 1938, au avut loc lucrari de reparatie, in biserica cea veche, tot acum fiind zidit si un mic pridvor, cu turn.

Manastirea Duboki Potok este renumita pentru colectia ei de manuscrise medievale (din secolele XIV-ZVI), dar si pentru icoanele acesteia, zugravite in secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, cele mai de seama comori ale manastirii raman tot Sfintele Moaste: mana Sfantului Nichita, particele din Moastele Sfintilor Cosma si Damian.

Aceasta manastire a jucat un rol de seama in istoria poporului sarb, ea fiind un catalizator al acestuia, in privinta credintei ortodoxe si a culturii nationale, pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea. In anul 1891 a fost deschisa prima scoala sarba, in Duboki Potok. Parintele Iosif Spasic, din Pristina, a fost primul profesor care a predat in aceasta. Din pacate, cladirea scolii a fost distrusa de un incendiu, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (1944). Un nou "conac" a fost construit in anul 1951.

 

Dupa razboiul din Kosovo (1998-1999), episcopul Artemie a hotarat sa trimita in Duboki Potok obstea monahala alungata din Manastirea Zociste, de langa Orahovac. Astazi, in manastire se nevoiesc in jur de cinci monahi, indrumati de parintele staret Romil.

Sfintii facatori de minuni si doctori fara de arginti Cosma si Damian, fiii Teodotei celei din Asia, erau din Asia Mica sau din Mesopotamia. Tatal lor, care era necredincios, a murit cand ei erau inca mici copii, mama urmand a-i creste in evlavia crestina. Educati si formati ca doctori, ei au primit in dar harul vindecarii trupurilor si sufletelor bolnave prin puterea rugaciunii; ei vindecau chiar si animale. Din iubire fata de Hristos si fata de semeni, ei nu luau niciodata plata pentru serviciile lor, respectand porunca: "In dar ati luat, in dar sa dati." (Matei 10, 8). Sfintele trupuri ale doctorilor fara arginti au fost ingropate impreuna, in Thereman, Mesopotamia. Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian din Asia Mica nu trebuie confundati cu Sfintii Cosma si Damian din Roma, praznuiti la data de 1 iulie, si nici cu Sfintii fara de Arginti din Arabia. praznuiti la data de 17 octombrie.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

21 August 2012

Vizualizari: 1946

Voteaza:

Manastirea Duboki Potok 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE