Sfantul Teodosie de la Brazi

Sfantul Teodosie de la Brazi Mareste imaginea.

Sfantul Teodosie de la Brazi este praznuit pe 22 septembrie. Sfantul Teodosie s-a nascut in Vrancea, in prima jumatate a secolului al XVII-lea. Datorita vietuirii sale, a fost numnit secretar la cancelaria Manastirii Bogdana, iar mai tarziu, staret al acestei manastiri. In anul 1670 a fost ales episcop al Romanului, iar in anul 1674 a fost inscaunat mitropolit al Moldovei. Trebuie sa mentionam ca in 1674, Mitropolitul Dosoftei, impreuna cu domnitorul Stefan Petriceicu, se retrag in Polonia din cauza turcilor si tatarilor. Dumitrascu Cantacuzino este numit de turci conducatorul Moldovei. Acesta, pentru a fi pe placul turcilor, platea bir din impozitele mari ale moldovenilor si din banii manastirilor. Pentru ca mitropolitul Teodosie ii cere domnitorului sa puna capat asupririlor, Dumitrascu Cantacuzino l-a inlaturat din scaunul metropolitan si l-a trimis sub paza la Manastirea „Sfantul Sava” din Iasi. Este eliberat de Mitropolitul Dosoftei, revenit in scaunul mitropolitan, care ii propune sa se retarga in partile Tarii de Jos. Astfel, Teodosie reconstruieste Schitul Brazi si ridica o noua biserica si chili in jurul acesteia.

In anul 1688 este rapit din Focasani si dus in Tara Romaneasca, unde timp de zece saptamani va indura multe suferinte si chinuri. Revine in tinutul Vrancei, pregatind cele necesare pentru ridicarea a trei schituri. Insa, in 1694 tatarii navalesc din nou in Moldova si ajung pana la Manastirea Brazi. Mitropolitul Teodosie refuza sa predea tatarilor averea manastirii Brazi si din acest motiv este supus la multe chinuri si primeste cununa muceniciei pe 22 septembrie. Sfintele sale moaste au fost descoperite in 1842.

Sfantul Antipa de la Calapodesti, pe atunci frate la Manastirea Brazi, marturiseste despre aceasta minunata aflare a sfintelor moaste: „Inainte ca arhimandritul Dimitrie sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Teodosie, care i-a ascuns acolo, prevazandu-si sfarsitul sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: «Cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri» si «la terminarea de zidit a celui din urma al treilea schit va afla si moastele mele»”. Dupa ce Dimitrie finalizeaza constructia celui de-al treilea schit, sapand in curte mormantul sau, a aflat sicriul cu moastele Sfantului Teodosie. Capul era asezat alaturi, cu fata in jos, pe o caramida. Sfintele sale moaste erau intregi si raspandeau un miros foarte placut. In anul 2003, Biserica Ortodoxa Romana a hotarat ca Sfantul Teodosie de la Brazi sa fie canonizat. Moastele sale sunt prezente in Manastirea Brazi, din orasul vrancean Panciu, iar particele din sfintele sale moaste se afla si in biserica Aparatorii Patriei I din Bucuresti.

Iulian Predescu

Rugaciune catre Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi

Sfintite Ierarhe Teodosie, care de cununa muceniceasca invrednicindu-te, prin taierea cinstitului tau cap de catre pagani, pe cand te aflai la Manastirea Brazi din Tinutul Vrancei, acum, impreuna cu ingerii locuind, te bucuri de marirea cea gatita sfintilor, nu ne uita pe noi, pacatosii, cei ce nadejde avand in puterea ta de mijlocitor catre Imparatul Hristos, ca unul ce stai inaintea tronului Sfintei Treimi, tie cu credinta graim unele ca acestea:
Bucura-te, ca la Manastirea Brazi ai stralucit prin mucenicie!
Bucura-te, ca acel loc al muceniciei tale s-a facut cunoscut tuturor prin tine si, acolo, calugari si calugarite s-au nevoit cu nevointa cea bineplacuta lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit intre ctitori!
Bucura-te, ca, pentru credinta cea adevarata si pentru apararea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lasa prada nelegiurii, ti-ai jertfit viata!
Bucura-te, ca Dumnezeu a insuflat gand de evlavie ucenicilor tai, si Lavrentie episcopul ti-a pus piatra de marmura deasupra cinstitului tau mormant!
Bucura-te, ca o caramida pusa sub patimitorul tau cap, cu numele Teodosie inscris pe ea, te-a facut cunoscut urmasilor de peste ani!
Bucura-te, ca trupul tau, cazut sub ascutisul sabiei celei salbatice, s-a descoperit in vremurile cele mai de pe urma!
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de proslavire din partea lui Dumnezeu, Care a dat gandul cel bun ieroschimonahului Dimitrie spre a cauta in pamant, unde, sapand, a gasit piatra de marmura a mormantului tau si caramida cu inscrisul de pe ea, pe care era asezat capul tau cel desprins de trup, ca si intreg trupul tau!
Bucura-te, ca si prin moarte s-a aratat intreaga ta smerenie, caci capul asezat cu gura in jos pe caramida, arata ca mereu ai avut fruntea plecata spre pamant, rugandu-te cu caldura ca si vamesul: „Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului!”
Bucura-te, ca prin randuiala dumnezeiasca s-a facut lucrarea de dezgropare a cinstitului tau trup, dupa mai bine de o suta cincizeci de ani si cu sobor de preoti in cantari duhovnicesti a fost pus in paraclisul de taina din pestera Manastirii Brazi, unde se savarsea Sfanta Liturghie pana nu demult!
Fericindu-te pe tine, mult nevoitorule si mult rabdatorule Mucenice Teodosie, ne cucerim si zicem: Roaga-te pentru noi, cei ce facem cu dragoste pomenirea ta si ne intarim duhovniceste de lucrarea ta in pamantul scumpei noastre Patrii si in ogorul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Romane.
Bucura-te, Mucenice Teodosie! Amin!

Pe aceeaşi temă

20 Septembrie 2019

Vizualizari: 2926

Voteaza:

Sfantul Teodosie de la Brazi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE