
Manastirea Haghpat, cunoscuta si ca Haghpatvank, este o manastire medievala armeneasca, situata in Haghpat, Armenia.
Considerata o capodopera a arhitecturii religioase si un centru major de educatie in Evul Mediu, aceasta manastire apartinand Bicericii Apostolice Armene a fost introdusa in patrimoniul UNESCO in anul 1996.
Manastirea Haghpat a fost infiintata de Sfantul Nishan (Sourb Nshan) in secolul X, in timpul domniei regelui Abas I. In apropierea acestei manastiri se mai afla un alt lacas de cult, Sanahin, construit in aceeasi perioada.
Manastirea Haghpat a fost introdusa in patrimoniul UNESCO deoarece reprezinta esenta arhitecturii religioase din Armenia. Stilul arhitectonic unic este compus dintr-un amestec unitar de elemente de arhitectuta ecleziastica bizantina si de arhitectura vernaculara, specifica regiunii caucaziene.
Manastirea este situata pe malul raului Debed, in nordul regiunii Lori din Armenia. A fost contruita pe un deal care sa ofere protectie si intimitate. Era un loc special creat pentru rugaciune si viata monastica. Manastirea este inconjurata de numeroase catune.
Micuta biserica Sfantul Nishan de la manastirea Haghpat este cea mai veche cladire care a supravietuit din acest complex manastiresc. A fost construita intre anii 966 - 967.
Cea mai mare biserica a complexului, Catedrala Sfantul Nishan a fost contruita intre anii 967 - 991. Este o cladire cu o arhitectura tipica bisericilor armene din secolul X. Domul principal este sprijinit pe patru coloane impresionante. Peretii exteriori sunt decorati cu nise triunghiulare. Frescele din altar il infatiseaza pe Hristos Pantocratorul.
Donatorul bisericii, printul armean Khutulukhga este si el infatisat pe unul dintre peretii sudici. Fii fondatorului manastirii, printii Smbat si Kurike, sunt reprezentati alaturi de Regina Khosravanuche intr-un basorelief situat pe frontonul estic. In afara de cateva mici restaurari, biserica si-a pastrat in mare parte caracterul original.
Pe langa aceste doua biserici, complexul manastiresc de la Haghpat adaposteste si alte structuri. In complex se gaseste biserica Sfantul Grigore, construita in 1005. Acestei biserici i-au fost atasate si doua capele, construite in secolul XIII. Cea mai mare dintre capele este cunoscuta si sub numele de Casa Hamazasp si a fost construita in anul 1257.
In anul 1245 a fost construita o clopotnita cu trei etaje. Tot in secolul XIII au mai fost construite si capela Sfantul Astvatsatsin, o sala de studiu si o sala de mese.
In complexul manastiresc se regasesc si o serie de morminte de piatra sub forma de cruce. Acestea dateaza din secolul XIII. El mai cunoscut mormant este Amenaprkich (SAlavatorul Tuturor), care dateaza din anul 1273.
De-a lungul timpului, manastirea Haghpat a fost distrusa in repetate randuri. In anul 1130, un cutremur a distrus numeroase parti ale manastirii. Dupa cutremur, manastirea a fost renovata abia 50 de ani mai tarziu.
Manastirea a fost de asemenea atacata de forte inarmate, in timpul razboaielor. Complexul a mai fost avariat si in timpul cutremurului din 1988. Cu toate aceastea, complexul manastiresc a ramas in picioare pana in zilele noastre.
In prezent, intreaga zona a devenit o atractie turistica foarte cautata.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Harichavank
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sanahin
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Tatev
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Geghard
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Noravank
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.