Manastirea Harichavank

Manastirea Harichavank


Manastirea Harichavank

Manastirea Harichavank este un impresionant monument arhitectural aflat in orasul Harich din districtul Artik al Armeniei. In acest oras al Armeniei, datat pentru prima data in secolul al II-lea, s-au pastrat multe ruine ale fortificatiilor antice.

In apropierea cimitirului orasului se gasesc ruinele unei basilici in forma de nava simpla, datand din secolul al V-lea, cat si multe urme ale anexelor acesteia. Tot in jurul acesteia au fost descoperite si unele pietre de mormant frumos ornate datand din secolele V-VI, aflata acum la Muzeul National de Istorie din Yerevan.

Data infiintarii bisericii manastire din Harichavank este inca necunoscuta, aceasta fiind probabil ridicata abia in secolul al VII-lea, in momentul in care a fost ridicata prima biserica din cadrul compluxului acesteia.

La sfarsitul secolului al XII-lea, printesa Ivane si Zakhare (Zahkarids) au cumparat imprejurimile din Harich de la printesa Pakhlavuni, ridicand apoi o noua biserica, inconjurata cu ziduri de fortareata, cat si un numar insemnat de anexe.

Privilegiile oferite de printesa manastirii au contribuit semnificativ la inflorirea manastirii si ridicarea acesteia la nivelul unui insemnat centru de cultura si luminare al Armeniei medievale. La sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul celui de al XIII-lea, au fost ridicate aici doua nartexuri monumentale din piatra, unul atingand 3.5 metri.

Peste 800 de ani, manastirea va fi supusa unor serii intregi de reconstruire si renovare. Acum vor fi reparate toate avariile acesteia, insa vor fi ridicate si alte anexe si capele noi. Cea mai veche capela dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand Harich a fost facut resedinta de vara a conferintelor celor din Echimiadzin, in anul 1850.

Manastirea s-a extins spre nord, fiind imprejmuita cu ziduri si turnuri. Acum vor fi ridicate alte noi cladiri - birouri pentru cei din Achimiadzin, un luminatoriu, o bucatarie si o brutarie, o scoala, un grup de chilii pentru calugari si discipoli, camari si grajduri. Ceea ce ofera o nota distincta manastirii Harichavank este faptul ca aceasta nu are un cimitir pe teritoriul ei.

Prima biserica a manastirii, cea a Sfantului Grigorie a fost ridicata in forma de cruce acoperita cu un dom, dateaza din secolul al VII-lea. Absidele laterale ale crucii sunt semicirculare pe interior si patrulatere in exterior, ca si cele ale bisericilor din Mastara si Artik. Partea centrala, patrate in plan, este acoperita cu un extraordinar dom-cupola cu 12 laterale. Fatadele exterioare ale zidurilor sunt plate, fara ornamente, lucru ce denota severitatea celor care au ridicat asezamantul.

Mai tarziu, in secolul al X-lea, a fost adaugata la latura estica a bisericii, o anexa simpla, fara etaj. In secolul al XIII-lea, Sarkis Dzhon a adaugat o anexa de doua etaje in coltul de sub-vest al bisericii. Turnul clopotnita cu patru coloane si centura, aflat in fata intrarii de vest, cat si acoperisul globular al cupolei apar abia in secolul al XIX-lea, cand manastirea a fost extinsa.

A doua mare biserica a manastirii, cea a lui Astvatsatsin, a fost construita in anul 1201. Biserica apartite stilului, foarte raspandit la sfarsitul secolului al XII-lea si inceputlui celui de al XIII-lea, ce prezinta un exterior dreptunghiular si un interior in forma de cruce inscrisa, adoperit cu un dom, iar la cele patru colturi ale ei avand anexe etajate.

          

Interiorul acesteia este marcat de catre arhitectura severa, amintita si mai sus. Singurele ornamente ale acestuia sunt cele prezente pe catapeteasma.

Fatadele bisericii sunt diferite, arhitectura acestora fiind deosebita prin infatisarea unui stil grafic specific momunentelor georgiene. Pe fatada estica se afla incrustat si grupul ctitorilor manastirii - printesa tinand in mana modelul bisericii.

Arhitectura mai prezinta si elemente precum: rozete, flori, pasarea sirin (cu cap de femeie si coroana) elemente specifice artei armene. Pe fatada estica, in partea stanga gasim un element fosrte interesant. Aici gasim scris: Doamne, miluieste pe cei ce si-au terminat munca aici. Amin. Acesta este un fenomen rar in epigrafia armeana, unde constructorii obisnuiau sa termine doar cu unele ornamente geometrice.

Bolta inalta de 20 de metri a bisericii face partea din arhitectura originala.

In coltul de sud-vest al manastirii, pe marginea unei rape abrupte, se afla o mica capela ridicate in secolul al XII-lea. Ca urmare a unui cutremur, o parte mare a stancii pe care este ridicate manastirea, pe care se afla si capela, se va desprinde de restul manastirii. Prin urmare, la acesta se mai poate ajunge doar prin catararea stancilor pana la ea.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2576

Voteaza:

Manastirea Harichavank 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact