Manastirea Harichavank

Manastirea Harichavank Mareste imaginea.


Manastirea Harichavank

Manastirea Harichavank este un impresionant monument arhitectural aflat in orasul Harich din districtul Artik al Armeniei. In acest oras al Armeniei, datat pentru prima data in secolul al II-lea, s-au pastrat multe ruine ale fortificatiilor antice.

In apropierea cimitirului orasului se gasesc ruinele unei basilici in forma de nava simpla, datand din secolul al V-lea, cat si multe urme ale anexelor acesteia. Tot in jurul acesteia au fost descoperite si unele pietre de mormant frumos ornate datand din secolele V-VI, aflata acum la Muzeul National de Istorie din Yerevan.

Data infiintarii bisericii manastire din Harichavank este inca necunoscuta, aceasta fiind probabil ridicata abia in secolul al VII-lea, in momentul in care a fost ridicata prima biserica din cadrul compluxului acesteia.

La sfarsitul secolului al XII-lea, printesa Ivane si Zakhare (Zahkarids) au cumparat imprejurimile din Harich de la printesa Pakhlavuni, ridicand apoi o noua biserica, inconjurata cu ziduri de fortareata, cat si un numar insemnat de anexe.

Privilegiile oferite de printesa manastirii au contribuit semnificativ la inflorirea manastirii si ridicarea acesteia la nivelul unui insemnat centru de cultura si luminare al Armeniei medievale. La sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul celui de al XIII-lea, au fost ridicate aici doua nartexuri monumentale din piatra, unul atingand 3.5 metri.

Peste 800 de ani, manastirea va fi supusa unor serii intregi de reconstruire si renovare. Acum vor fi reparate toate avariile acesteia, insa vor fi ridicate si alte anexe si capele noi. Cea mai veche capela dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand Harich a fost facut resedinta de vara a conferintelor celor din Echimiadzin, in anul 1850.

Manastirea s-a extins spre nord, fiind imprejmuita cu ziduri si turnuri. Acum vor fi ridicate alte noi cladiri - birouri pentru cei din Achimiadzin, un luminatoriu, o bucatarie si o brutarie, o scoala, un grup de chilii pentru calugari si discipoli, camari si grajduri. Ceea ce ofera o nota distincta manastirii Harichavank este faptul ca aceasta nu are un cimitir pe teritoriul ei.

Prima biserica a manastirii, cea a Sfantului Grigorie a fost ridicata in forma de cruce acoperita cu un dom, dateaza din secolul al VII-lea. Absidele laterale ale crucii sunt semicirculare pe interior si patrulatere in exterior, ca si cele ale bisericilor din Mastara si Artik. Partea centrala, patrate in plan, este acoperita cu un extraordinar dom-cupola cu 12 laterale. Fatadele exterioare ale zidurilor sunt plate, fara ornamente, lucru ce denota severitatea celor care au ridicat asezamantul.

Mai tarziu, in secolul al X-lea, a fost adaugata la latura estica a bisericii, o anexa simpla, fara etaj. In secolul al XIII-lea, Sarkis Dzhon a adaugat o anexa de doua etaje in coltul de sub-vest al bisericii. Turnul clopotnita cu patru coloane si centura, aflat in fata intrarii de vest, cat si acoperisul globular al cupolei apar abia in secolul al XIX-lea, cand manastirea a fost extinsa.

A doua mare biserica a manastirii, cea a lui Astvatsatsin, a fost construita in anul 1201. Biserica apartite stilului, foarte raspandit la sfarsitul secolului al XII-lea si inceputlui celui de al XIII-lea, ce prezinta un exterior dreptunghiular si un interior in forma de cruce inscrisa, adoperit cu un dom, iar la cele patru colturi ale ei avand anexe etajate.

          

Interiorul acesteia este marcat de catre arhitectura severa, amintita si mai sus. Singurele ornamente ale acestuia sunt cele prezente pe catapeteasma.

Fatadele bisericii sunt diferite, arhitectura acestora fiind deosebita prin infatisarea unui stil grafic specific momunentelor georgiene. Pe fatada estica se afla incrustat si grupul ctitorilor manastirii - printesa tinand in mana modelul bisericii.

Arhitectura mai prezinta si elemente precum: rozete, flori, pasarea sirin (cu cap de femeie si coroana) elemente specifice artei armene. Pe fatada estica, in partea stanga gasim un element fosrte interesant. Aici gasim scris: Doamne, miluieste pe cei ce si-au terminat munca aici. Amin. Acesta este un fenomen rar in epigrafia armeana, unde constructorii obisnuiau sa termine doar cu unele ornamente geometrice.

Bolta inalta de 20 de metri a bisericii face partea din arhitectura originala.

In coltul de sud-vest al manastirii, pe marginea unei rape abrupte, se afla o mica capela ridicate in secolul al XII-lea. Ca urmare a unui cutremur, o parte mare a stancii pe care este ridicate manastirea, pe care se afla si capela, se va desprinde de restul manastirii. Prin urmare, la acesta se mai poate ajunge doar prin catararea stancilor pana la ea.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 1877

Voteaza:

Manastirea Harichavank 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE