
Manastirea Hodegon din Istanbul este acum parte a unui complex militar. Hodegon este o ramificatie a Noii Garzi a Varangilor, o asociatie internationala care recreaza perioada din timpul mercenarilor vikingi. Acestia au format Garda Varangiana, o garda de elita a imparatilor bizantini.
Manastirea Hodegon se afla pe malurile Bosforului, in inima orasului Istanbul. In anul 1204, imparatul Alexios al III - lea si-a manat trupele de la palatul din Blachernae (Vlachernai) la marginea orasului, in portul Golden Horn, la manastirea Hodegon. De aici a adunat trupele varangiene care sa il ajute. Astfel, manastirea Hodegon a gazduit trupele varangiene.
Manastirea Hodegon si-a luat numele de la icoana sfanta care se adapostea in altarul sau. Aceasta icoana ii infatisa pe Fecioara Maria si pruncul Iisus. Fecioara Maria indica astfel ca pruncul sau este salvatorul omenirii.
In Grecia, aceasta icoana este cunoscuta sub numele de Hodegetriea sau Theotokos ton Hodegon. Se spune ca icoana este pictata de Sfantul Luca. Aceasta icoana a infaptuit numeroase minuni, printre care se numara si salvarea orasului Constantinopole de numeroasele atacuri ale dusmanilor.
Noile ramuri ale Garzii Varangiene readuc in prim plan numeroase grupuri din regiunea si perioada in care aceasta garda exista. Sscopul membrilor Hodegon este de a recreea fosta Garda Varangiana.
Manastirea Hodegon din Constantinopol - scurt istoric
Manastirile din epoca bizantina erau adevarate orasele, care adaposteau comunitati agricole cu functii publice si sociale, care dispuneau de scoli, spitale, case de copii si aziluri pentru batrani.
Hodegetria este numele unei biserici bizantine, dar si icoana care se afla in aceasta biserica. Biserica a fost contruita in anul 700 si se afla in vecintatea Hagiei Sofia. In aceasta biserica se afla una dintre cele mai importante icoane ale Bizantului: „Hodegetria”. Acest nume ar putea fi tradus ca „Ghidul care arata calea cea dreapta”.
Despre manastirea Hedegon se fac referi si in unele dintre cele mai importante manuscrise ale Bizantului. Unele dintre aceste documente pot fi vazute si in zilele noastre la Muntele Athos.
Icoana cu Maica Domnului si Pruncul Isus a fost adusa la Constantinopol de catre Imparateasa Eudokia din Palestina. Aceasta sustinea ca icoana a fost pictata de catre Sfantul Luca. Icoana a fost gasita langa fantana unei manastiri. Legenda spune ca aceasta icoana poate vindeca numeroase boli.
Aceasta icoana are conexiuni si cu lumea militara. A fost purtata de catra armata bizantina prin numeroasele razboaie purtate. Insusi imparatul se inchina la aceasta icoana atunci cand celebra o victorie.
Din pacate, in zilele noastre nu mai exista nici manastirea si nici icoana. Ultima mentiune despre icoana dateaza din 1453, cand imparatul Constantin Al XI - lea Paleologul a purtat aceasta icoana in lupta impotriva otomanilor. Imparatul a fost ucis, icoana si orasul au fost cucerite, iar multe biserici, manastiri si moaste sfinte distruse.
Indicii despre istoria recenta a icoanei sunt foarte rare. Ultima oara, icoana a fost instalata de catre imparateasa Pulcheria intr-un sanctuar pe care care l-a construit pe malul marii, in partea estica a orasului Constantinopol.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Pantocrator - Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.