Manastirea Inkerman, zidita pe locul si pestera in care a vietuit Sfantul Clement Romanul, in vremea exilului sau, este o biserica ortodoxa din Crimea - Republica Autonoma Crimeea, Ucraina. Peninsula Crimeea se afla in nordul Marii Negre, la o distanta de mai putin de 800 de kilometri de granita estica a Romaniei.
Capitala acestei izolate republici este Simferopol. De-a lungul timpului, Crimeea a fascinat o multime de popoare, devenind, inca de la inceputurile acesteia, o raspantie de culturi: populatiile indigene antice, precum scitii si tatarii, s-au unit cu colonistii greci, romani si armeni.
In Crimeea exista peste 12.000 de vestigii istorice, culturale si arhitectonice: ruine antice grecesti, sit-uri medievale genoveze, armene, bizantine, tatare, palate rusesti ale epocii moderne si biserici unice. Ecaterina cea Mare a supranumit mica peninsula muntoasa din nordul Marii Negre "perla cea mai de seama a Coroanei Imperiale Ruse".
Inkerman este situat la 5 kilometri est de Sevastopol, la gurile raului Ciorna. Din punct de vedere administrativ, Inkerman este subordonat municipiului Sevastopol. Zona a fost locuita din timpuri stravechi.
Manastirea Inkerman - manastirea rupestra a Sfantului Clement Romanul
Manastirea Inkerman a fost construita pe locul in care a vietuit Sfantul Clement Romanul (secolul I), exilat de imparatul Traian si martirizat in Crimeea. Manastirea din Pestera Sfantului Clement Romanul a fost construita intre secolele al VII-lea si al IX-lea.
Locul de rugaciune din Inkerman s-a dezvoltat in secolele amintite, din an in an, pestera cu pestera, pana la ansamblul ce poate fi vazut inca si astazi. Locul pastreaza astazi 8 bisericute zidite in afara si in interiorul pesterilor, legate intre ele prin culoare sapate in piatra si scari. Dintre toate, Biserica Sfantului Clement este cea mai veche si cea mai iubita de catre credinciosii locului.
Inceputul vietii monastice in acest loc este o manifestare a unor probleme ale vremii, puterile seculare bizantine intrand intru-un oarecare conflict cu manastirile inchinate, ce castigasera foarte multe proprietati. Calugarii vremii, fiind acuzati, iar mai apoi condamnati ca idolatri, ei inchinandu-se Sfintelor Icoane, au fost fortati sa se casatoreasca sau sa intre in armata. Manastirile mari au fost inchise, iar posesiunile acestora au fost confiscate de catre puterea statala.
Datorita acestor masuri necuviincioase, calugarii s-au vazut nevoiti sa se retraga in colturi foarte izolate ale Imperiului, ori in alte tari. O parte dintre calugarii fugiti din Bizant au ajuns in Crimeea. Acestia sunt acei primi nevoitori de pe malurile raurilor din Inkerman care si-au sapat chilii si bisericute in malurile stancoase. Astfel, intregi orase monahale subterane au luat fiinta.
Se spune ca o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, luminata de o candela, a aparut pe inaltimile stancilor, aceasta fiind gasita de un pastor de oi. Printul din orasul apropiat a cerut pastorului sa-i aduca icoana in palat, lucru pe care l-a si facut. A doua zi insa, icoana disparuse, fiind gasita in locul unde aparuse in intaia oare, pe stanci. Alte incercari de a lua si pastra icoana s-au dovedit la fel de inutile.
Oamenii au inteles ca aceasta este voia lui Dumnezeu, motiv pentru care au si zidit o micuta capela in peretele raului, la o inaltime de 20 de metri. Pana la aceasta o serie de trepte abrupte purtau pasii inchinatorilor. Icoana a fost asezata in capela. Aceasta se petrecea insa prin secolul al XV-lea. Urme monahale s-au descoperit insa inca din secolul al IX-lea.
Initial, valea era populata de greci, au urmat mai apoi genovezii, morminte crestine din aceasta datand inca din secolul al VI-lea. Manastirea din vale a functionat si sub perioada de conducere tatara, care permitea prizonierilor rusi sa participe la sfintele slujbe savarsite aici.
La sapte ani dupa Revolutia din 1917, manastirea Inkerman a fost inchisa de catre Guvern. Fiind parasita, manastirea va cadea din ce in ce mai mult in distrugere, lucru voit de catre puterea sovietica. Manastirea a fost distrusa in perioada sovietica, dar in momentul de fata se fac eforturi pentru renovarea si redarea in folosul credinciosilor.
-
Acatistul Sfantului Clement Romanul
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.