
Manastirea Jvari este un asezamant monahal georgian, ortodox, din secolul al VI-lea. Manastirea se afla langa un sit declarat patrimoniu mondial, Mtskheta, din regiunea Mtskheta-Mtianeti, in estul Georgiei. In traducere, numele asezamantului este Manastirea Crucii.
Manastirea Jvari - Istoric
Manastirea Jvari este aflata pe un varf muntos stancos, la confluenta raurilor Mtkvari si Aragvi, avand in vale satul Mtskheta. Pe timpuri, Mtskheta a fost capitala Regatului Iberiei. Potrivit traditiei, se spune ca in secolul al IV-lea o femeie evanghelista, Sfanta Nino, l-ar fi convertit pe regele Mirian al III-lea al Iberiei la crestinism. Tot ea se crede ca ar fi ridicat o cruce mare de lemn pe locul unui templu pagan. Crucea a devenit cunoscuta ca facatoare de minuni, astfel incat multi pelerini din Caucaz au inceput sa vina in aceste locuri. Pe locul ramasitelor crucii a fost ridicata o biserica mica in 545, numita “Mica Cruce din Jvari”.
Cladirea din prezent, “Marea Biserica din Jvari”, a fost construita intre anii 586 si 605 de catre Erismtavari Stepanoz I. In timp, importanta complexului religios din Jvari a crescut, atragand tot mai multi pelerini. Spre sfarsitul evului Mediu, complexul a fost fortificat cu un zid de piatra si o poarta, ale caror ruine inca pot fi vazute. In perioada sovietica, monumentul a fost dat uitarii, iar accesul in el a fost ingreunat de catre masurile stricte de securitate asigurate de o baza militara din apropiere.
Dupa independenta Georgiei, cladirea a fost reconstruita pentru a putea fi folosita din nou in scop religios. In 1996, manastirea Jvari a intrat pe lista monumentelor declarate patrimoniu mondial UNESCO, alaturi de alte monumente din Mtskheta. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor structura cladirii a suferit distrugeri din cauza ploii si a eroziunii vantului, precum si ca urmare a unei intretineri inadecvate. In 2004 Jvari a intrat in lista World Monuments Watch apartinand de World Monuments Fund.
Manastirea Jvari - Arhitectura
Ca structura, biserica Jvari este un exemplu de tetraconch timpuriu (de exemplu, o cladire cu patru cupole in absida). Intre abside sunt nise circulare folosite pe post de capele laterale, care comunica cu spatiul central. Acest tip de design a avut un impact puternic asupra dezvoltarii arhitecturii georgiene de mai tarziu. De asemenea, a servit ca model pentru multe biserici nu doar din Georgia, dar din intreaga regiune a Caucazului de Sud.
Fatadele exterioare sunt decorate cu sculpturi in basorelief cu influente elenistice si nu numai. Unele dintre portiuni sunt insotite de inscriptii cu explicatii intr-u dialect vechi. Pe fatada de sud se afla o lucrare in relief a Glorificarii Crucii si a Inaltarii lui Hristos. Zidurile din sud si est sunt pline de expresivitate prin legatura armonioasa a cladirii cu peisajul, prin formele arhitecturale si dispunerea elementelor decorative, in special al reliefurilor sculptate in piatra. Printre sculpturile din partea estica se regasesc portretele regilor care au construit biserica.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Biserica Sfanta Cruce - Pelendri
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Cruce si cinstirea sfintei cruci
Publicat in : Duminica Sfintei Cruci -
Chilia Sfanta Cruce - Athos
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.