Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Manastirea Sfanta Treime - Georgia Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Treime (Tsmind Sameba), situata intr-un tinut muntos, in apropierea localitatii Gereti, este considerata a fi un adevarat simbol al Georgiei, una din primele tari care au adoptat crestinismul ca religie oficiala (incep. sec. al IV-lea).

Atat cadrul natural mirific (in fundal putand fi observat Muntele Kazbek), cat si importanta istorica fac din acest asezamant unul dintre obiectivele oricarui pelerin sau turist care ajunge in Georgia. Subiect a milioane de fotografii, aflate pe copertile unor reviste si pe felicitari, Manastirea Sfanta Treime este locasul de cult care "spune” celor care il vad: "Georgia, un loc unic in lume”.

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Biserica situata pe malul drept al raului Chkheri, la o altitudine de 2400m, la poalele Muntelui Kazbek, a fost zidita din blocuri masive de granit in secolul al XIV-lea. Tot din aceeasi perioada dateaza turnul clopotnita.

Locasul de cult reprezinta singura biserica cu forma de cruce greaca inscrisa si cu turla, din provincia Khevi.

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

In interiorul bisericii se pastreaza cateva fragmente de fresca apartinand programului iconografic initial. Acestea sunt insotite de multe alte fresce de data mai recenta.

Manastirea Sfanta Treime - Georgia  Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Biserica este bogat decorata la exterior cu basoreliefuri ce prezinta motive florale si geometrice. 

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Vakhusti Batonishvili , un scriitor georgian care a trait in secolul al XVIII-lea, a consemnat faptul ca in vreme de primejdie, numeroase sfinte moaste din Mtskheta, printre care Crucea Sfintei Nina, erau aduse aici pentru a fi pastrate in siguranta.

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Biserica este un punct de orientare cunoscut pentru alpinistii in aceasta zona si se poate ajunge la aici dupa aproximativ 3 ore de mers la pas sau 30 minute cu masina pornind din satul Gergeti.

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

De hramul manastirii, Sfanta Treime, sute de pelerini veniti din intreaga Georgie parcurg acest drum pentru a participa la sfintele slujbe si a lua binecuvantare.

Radu Alexandru

Manastirea Sfanta Treime - Georgia

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2624

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (1)

  • andrei opreaPostat la 2012-04-24 02:27

    Pacat ca nu este locuita.Arata mai mult ca o cetate parasita.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE