Manastirea Koporin


Manastirea Koporin

Manastirea Koporin este localizata in apropiere de Velika Plana, in mijlocul unei vai impadurite, pe drumul ce leaga Velika Plana de Smederevska Palanka. Cel mai simplu mod de a ajunge la aceasta manastire este cu masina, pe autostrada E 75, de la Belgrad spre Velika Plana.

Manastirea Koporin

Din localitatea Velika Plana vor aparea indicatoare spre manastire. De la Velika Plana pana la Manastirea Koporin sunt intre 5-10 kilometri. La aceasta se poate ajunge si cu autobuzul sau cu trenul.

Manastirea Koporin - scurt istoric

Manastirea Koporin a fost intemeiata de catre Despotul Stefan Lazarevic, in anul 1408. Astazi, asezamantul monahal din Koporin este unul destul de bine randuit si detat. Biserica monahala are o singura nava, inchinata Sfantului Arhidiacon si Intaiului Mucenic Stefan.

Manastirea Koporin

Biserica a fost in intregime pictata, in interior, iar frescele acesteia s-au caracterizat drept fidele credintei Bisericii de Rasarit. Din frescele originale nu s-au mai pastrat decat foarte putine. Printre acestea se afla si tabloul votiv, care il infatiseaza pe Despotul Stefan.

Manastirea Koporin

Manastirea Koporin a fost atacata de mai multe ori, in istoria acestuia, de catre necredinciosi. Acest locas de rugaciune si de retragere a jucat un rol important si in istoria tarii; mentionam doar Revolta lui Koca, din anul 1788, si Prima Revolta a Serbiei, din anul 1804. Manastirea a oferit adapost celor care s-au razvratit, lucru ce a dus la aprinderea maniei turcilor, care au si incendiat locul. Manastirea Koporin va fi reconstruita in secolul al XIX-lea.

Manastirea Koporin

In imediata apropiere a manastirii se afla si un izvor cu apa sfintita. In jurul anului 1970, in aceasta manastire au fost descoperite ramasitele pamantesti ale Despotului Stefan Lazarevic, despre care se credea ca au fost asezate in Manastirea Manasija, o alta ctitorie a sa.

Manastirea Koporin

In istoria vietii sale, scrisa de catre Constantin Filosoful, se spune ca Despotul Stefan a murit subit, in vreme ce se afla la vanatoare, in Muntii Kosmaj, in anul 1427. Legat de inmormantarea sa, acela zice ca "a fost inmormantat in ctitoria sa", nespecificand care anume dintre ele. Datorita mortii sale subite si presiunilor turcesti ale vremii, a fost mai la indemana ca acesta sa fie inmormantat in Manastirea Koporin.

Manastirea Koporin

Manastirea Koporin

Manastirea Koporin

Manastirea Koporin

Manastirea Koporin

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1292

Voteaza:

Manastirea Koporin 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE