
Manastirea Maicii Domnului Pantanassa este un asezamant monahal de calugari aflat in Australia. Manastirea a fost fondata in 1976, cu binecuvantarea Inaltului Preasfintit Arhiepiscop Stylianos, conducator al Bisericii Ortodoxe Grecesti.
Pentru multi este un lucru surprinzator ca o comunitate monastica fondata pe monahismul athonic traditional exista in Australia. Acesta este motivul pentru care, dupa ani de ezitari, rugaciuni si rationamente, manastirea Pantanassa a decis sa-si creeze propriul ei site.
Manastirea Macii Domnului Pantanasa - Istoric
Cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Stylianos, manastirea Pantanassa a fost fondata de catre actualul staret, Arhimandritul Stephanos, in Sydney. Prima denumire a asezamantului a fost Sfanta Manastire a Schimbarii la Fata a Domnului nostru. Desi terenul potrivit a fost cumparat pe muntele Mangrove, pe coasta centrala, in 1980, manastirea a ramas in Earlwood, Sydney, pana in 1955. Pana la aceasta data, a fost construita o mica locuinta pe munte. Cu binecuvantarea eminentei sale, fratia s-a mutat in acest loc nou, in acelasi an. Totodata, IPS a redenumit manastirea Pantanassa. Cuvantul "pantanassa" vine din limba greaca, "panta" insemnand "tot", iar "anasssa" avand intelesul de "regina". Asadar, Pantanassa inseamna "regina tuturor".
In prezent, in manastire traiesc doi ieromonahi (inclusiv staretul), doi calugari si o novice. Slujbele zilnice sunt tinute in capela Sfintii Efraim si Isaac, amandoi stalpi ai spiritualitatii ortodoxe.
Manastirea se afla pe partea laterala a muntelui, langa o stanca de 200 de metri inaltime. Asezamantul religios este inconjurat de o padure, o vale mica si un rau. In mai 2005 a inceput construirea complexului manastiresc de pe varful stancii, cu vedere spre Valea Dubbo si in apropiere de Parcurile Nationale.
Calugarii se intretin singuri realizand matanii, lumanari din ceara naturala de albine, tamaie realizata manual, icoane pictate in stil bizantin, precum si prin producerea altor produse bisericesti.
Viata monahala in manastirea Pantanasa
In centrul vietii unui calugar de la manastirea Pantanasa stau rugaciunile din Katholikon, care este biserica principala. Aceasta se afla in centrul complexului monastic. Ziua monahala incepe cu vecernia la orele 3:30 dimineata. La aceasta ora un calugar este responsabil cu toaca, acesta batand in ea in curtea bisericii pentru a-i chema pe ceilalti la rugaciune. Dupa vecernie, calugarii isi termina sarcinile care nu au fost finalizate inca in acea zi. La orele 16:00 calugarii sunt chemati la masa. In afara de peste, nu se consuma niciun alt tip de carne intr-o manastire traditionala de calugari. In zilele de post (lunea, miercurea si vinerea), este o singura masa simpla. In timpul mesei, se citesc texte religioase astfel incat calugarii sa se concentreze asupra lor si nu asupra alimentelor pe care le consuma. La orele 17:00 se face o rugaciune in capela. Apoi, calugarii se retrag in chiliile lor sa se odihneasca si sa se roage singuri.
In fiecare zi, la 4:30, calugarii se intorc la Katholikon pentru a participa la slujba de la miezul noptii. In zilele principale de post si duminica se tine Sfanta Liturghie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa
Publicat in : Adormirea Maicii Domnului -
Legatura harica dintre Maica Domnului si toti sfintii
Publicat in : Dogma -
Rugaciune catre Maica Domnului a Sfantului Antim Ivireanul
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Maica Domnului, primul martor al Invierii
Publicat in : Sfintele Pasti -
Maica Domnului Platytera
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.