Manastirea Matka

Manastirea Matka Mareste imaginea.

Manastirea este situata pe malul stang al lacului de acumulare Matka (Macedonia) format pe valea raului Treska, la o la o altitudine de aproximativ 300 m. Din ceea ce odata a fost un mare complex monahal, numai biserica s-a pastrat integral de-a lungul secolelor. Biserica inchinata Maicii Domnului a fost ridicata in secolul al XIV-lea de catre fiul nobilei Danica, Bojko, cel care a ctitorit numeroase biserici in regiunea Skopje.

Dintr-o inscriptie ce dateaza de la 1497 aflam despre un anume Milica, care a gasit biserica in paragina, a restaurat-o, a pictat-o si i-a ridicat un portic. In aceasta inscriptie mai sunt amintiti: Tosnik, fiul sau Nikola si Mitropolitul Atanasie. Reparatii majore au mai fost efectuate asupre bisericii la sfarsitul secolului al XIX-lea.

                   

Biserica manastirii este ingusta avand planul in cruce inscrisa. Partea de rasarit se sfarseste cu absida altarului. Deasupra partii centrale se ridica o turla cu patru ferestre si patru nise sprijinite de pilastri. Ferestrele acestei biserici sunt mici si plasate foerte sus pe pereti.

Frescele dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si au toate caracteristicile picturii din timpul ocupatiei turcesti,  insa xare nu se ridica la acelasi nivel  in comparatie cu cea a Manastirii Sfantul Andrei, aflata in apropiere. Cinci zone de fresce sunt vizibile in interiorul bisericii: sfinti pictati in intregime, medalioane, scene ale Patimilor si ale marilor praznice. Pe peretele de vest sunt reprezentati ctitorii Milica si Nikola care sunt imbracati in haine de nobili.

Complexul monahal de astazi, alaturi de biserica, cuprinde clopotnita, chiliile, resedinta episcopala, arhondaricul si fantana manastirii.

30 Octombrie 2009

Vizualizari: 1433

Voteaza:

Manastirea Matka 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE