Manastirea Mega Spileo

Manastirea Mega Spileo Mareste imaginea.


Manastirea Mega Spileo

Manastirea Mega Spileo se afla localizata intr-o mare pestera, la o distanta de zece kilometri de orasul grecesc Kalavrita, pe drumul ce face legatura intre Diakofto si Kalavrita. Pestera ce gazduieste manastirea a fost sapata probabil de raul ce curge acum la baza Muntelui Chelmos.

Construita in peretele salbatic si abrupt al unei stanci inalte de 120 de metri, manastirea domina valea; pelerinii ce ajung la aceasta manastire se pot desfata, pe langa bucuriile duhovnicesti, cu o priveliste de nedescris a vaii ce se intinde la poalele muntelui.

Numele manastirii Mega Spileo inseamna „Marea Pestera”, datorat localizarii acesteia, in dreptul unei imense pesteri in care a fost gasita, de catre ctitorii manastirii, o icoana a Maicii Domnului, pastrata si astazi, cu mare evlavie, in cinstita biserica a manastirii.

Manastirea Mega Spileo - scurt istoric

Manastirea Mega Spileo, crezuta de catre unii a fi cea mea veche din Grecia, a fost construita in anul 362, de catre doi frati din Tesalonic - Simeon si Teodoros. Alegerea locului a urmat unei mari bucurii duhovnicesti: in interiorul pesterii in care se afla astazi manastire, a fost descoperita o minunata icoana a Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului de la Mega Spileo - Panagia Megaliospiliotissa - se crede ca este lucrata de mana Sfantului Apostol Luca, culoarea neagra a acesteia tragandu-se de pe urma fumului cauzat de incendii. Icoana este facuta din mastic (un fel de plastic) si din ceara.

Aceasta icoana a fost descoperita de catre pastorita Eufrosina, in timp ce isi cauta oile pe aceste locuri abrupte. Cei doi frati din Tesalonic, afland de icoana, au pornit in cautarea ei. Afland de la Eufrosina unde se afla icoana, cei doi au hotarat sa ramana langa aceasta. Cladirile si chiliile manastirii au fost construite in jurul unei mari pesteri.

In anul 840, Manastirea Mega Spileo a trecut printr-o mare incercare; aceasta a fost arsa din temelii de catre iconomahi (luptatori impotriva sfintelor icoane), abia in anul 1285, imparatul Andronic Paleologul ajungand s-o reconstruiasca.

Odata cu reconstruirea ei, manastirea a devenit una dintre cele mai bogate din Grecia. In perioada ei de glorie, obstea acesteia numara pana la 450 de calugari si o multime de pamanturi in Peloponez, Constantinopol (Istanbulul de astazi) si in Macedonia. Cu toate acestea, locul nu a fost lipsit de noi incercari. Astfel, manastirea a mai fost cuprinsa de doua incendii, in anii 1400 si 1600.

In cel de-al doilea incendiu, biserica manastirii a ars din temelii, iar impreuna cu aceasta, s-a pierdut si pretioasa biblioteca ce pastra un numar insemnat de manuscrise rare. In anul 1934, un nou foc a cuprins manastirea, durerea cea mai mare fiind pierderea unor nepretuite sfinte moaste.

In anul 1936, a fost reconstruita din temelii si, unde nu era cazul, doar reparata. O noua incercare avea sa cuprinda manastirea in luna decembrie a anului 1943, cand trupele germane au atacat locul. Toti cei 22 de calugari au fost omorati, impreuna cu toti ceilalti vietuitori, trupurile acestora fiind aruncate de pe stanci.

Manastirea se afla la o altitudine de peste 1000 de metri, fata de nivelul marii, pastrand cu bucurie cladirile acesteia ce se ridica pe 8 nivele. Biserica manastirii pastreaza niste minunate fresce, o podea de mozaic si o impunatoare usa de bronz.

Manastirea Mega Spileo poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit, in fiecare an, la data de 15 august. Astazi, pelerinii ce vin sa se inchine pe aceste sfinte meleaguri, se bucura de o multime de sfinte moaste. Multimea moastelor sunt pastrate, cu mare evlavie, intr-o incapere curata si frumos impodobita.

Manastirea Mega Spileo poate fi vizitata zilnic, incepand cu ora 08.00 si pana la apusul soarelui.
Telefon: + 30 26920 23130 ; + 30 26920 22401

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 10769

Voteaza:

Manastirea Mega Spileo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE