PF Teoctist - Cuvant rostit in biserica Manastirii Curtea de Arges, in fata oaspetilor invitati la intronizarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist


Oaspeti la ctitoria lui Neagoe Basarab

".Spre desavarsirea sfintilor la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos " (Efes. 4,12).

Cu adanca emotie am pasit in aceasta sfanta biserica a stramosilor nostri, pe locul unde a fost intemeiata prima Mitropolie a Tarii Romanesti la 1359, cand Voievodul Alexandru Basarab a mutat aici scaunul mitropolitan din orasul Vicina, de la gurile Dunarii.

Va gasiti intr-o biserica ce pastreaza in istoria ei o mare parte din viata si cultura poporului roman, una din multele biserici monumente-istorice de valoare artistica si documentara a inceputurilor organizarii Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa cum a spus Prea Sfintitul Episcop Gherasim, biserica aceasta, din punct de vedere arhitectonic, este de o nepretuita valoare artistica, tezaur de arta si iscusita daruire, podoaba intre monumentele istorice, legata de vrednicia legendarului Mester Manole.

Sunt recunoscator ca prima mea vizita ca Patriarh o fac la aceasta biserica, impreuna cu reprezentantii Bisericilor Ortodoxe si ai altor Biserici, care au onorat cu prezenta si cuvantul lor pe credinciosii si clerul Bisericii noastre.

Ma bucur ca, atat la intronizarea mea, ieri, cat si astazi, aici, a fost de fata Prea Fericitul Diodor, Patriarhul Ierusalimului, care ne-a adus binecuvantarea Mamei Bisericilor si a Sfintelor Locuri, precum si reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, inalt Prea Sfintitul Mitropolit Hrisostom al Mirelor, ilustru ierarh, care joaca un rol deosebit in pregatirea Sfantului si Marelui Sinod Ortodox. Referindu-ne la calitatea pe care o aveti, de reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, inalt Prea Sfintite, am dori sa exprimam atat multumirile noastre personale, cat si ale Sfantului Sinod pentru pretioasa cuvantare a inalt Prea Sfintiei Voastre.

Multumim inalt Prea Sfintitului Mitropolit Nestor si Prea Sfintitului Episcop Gherasim pentru invitatia de a veni cu toti oaspetii nostri dragi in acest pelerinaj, binecuvantand pe credinciosii si clerul care ne-au intimpinat.

Cuvant rostit in biserica Manastirii Curtea de Arges, in fata oaspetilor invitati la intronizarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist - 1 noiembrie 1986.

.

31 Iulie 2007

Vizualizari: 12902

Voteaza:

PF Teoctist - Cuvant rostit in biserica Manastirii Curtea de Arges, in fata oaspetilor invitati la intronizarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE