Manastirea Naupara

Manastirea Naupara Mareste imaginea.

Manastirea Naupara este o manastire ortodoxa cu obste de maici aflata in localitatea omonima, la poalele Muntilor Jastrebac, la aproximativ 15 kilometri distanta de localitatea Krusevac, in directia Brus, si la o distanta de 190 de kilometri de Belgrad, Serbia.

Potrivit unor traditii, caldirea originala a bisericii a fost folosita drept castel, fiind construita spre sfarsitul secolului al XIV-lea, de catre domnitorul sarb Lazar. Biserica din Naupara a fost terminata de construit in anul 1381, aceasta fiind insa ctitoria calugarului Dorotei de la Manastirea Hilandar si a fiului sau, Danilo, care mai tarziu, cu ajutorul domnitorului Stefan Lazarevici, va ajunge patriarhul Serbiei.

 

Primele marturii scrise despre Manastirea Naupara se gasesc in Carta printului Lazar, din anul 1382, cand aceasta este prezentata calugarilor din Manastirea Drenca, drept "Curtea si Biserica". Biserica este inchinata Nasterii Maicii Domnului. Biserica din Manastirea Naupara este construita in stilul arhitectural sarbesc, specific Scolii de la Morava, fiind impodobita cu o serie deosebita de sculpturi in piatra si icoane vechi.

 

Arhitectura acesteia este foarte asemanatoare cu cea intalnita la Manastirea Lazarica, construita cu numai cativa ani mai inainte. Biserica este zidita in forma de cruce, avand trei abside si un dom central. In partea de apus a cladirii se afla un turn clopotnita si o camera superioara. Turnul a fost zidit odata cu biserica, insa acesta este separat de pronaos printr-un perete rezistent.

 

Pe fatada bisericii se afla doua rozete mari de piatra, minunat sculptate. Acestea sunt considerate a fi unele dintre cele mai reusite lucrari de acest gen din intreaga perioada medievala. Alaturi de cele doua, zidurile bisericii mai pastreaza si alte 25 de rozete mai mici. Rozetele pastreaza motive medievale unice, anume simbolurile celor 12 luni ale anului.

Biserica si cladirile acesteia au fost daramate de mai multe ori, istoria locului fiind una deosebit de vitrega. Turcii o vor darama in anul 1454. Actuala infatisare a manastirii dateaza din anul 1835, cand aceasta a fost reconstruita, la ordinele printului Milos Orebnovic, de catre fratii Simic. Cei doi frati si-au lasat semnatura pe zidul bisericii, in dreptul intrarii in pronaos. Urmatoarea restaurare va avea loc in secolul urmator. Frescele pastrate in interior si iconostasul de lemn dateaza din secolul al XIX-lea, frescele originale pierind in momentul reconstructiei.

 

In apropiere de Manastirea Naupara se afla mai multe obiective turistice religioase ce merita atentie: Manastirea Studenica (63 km), Fortareata Maglic (63 km), Turnul Craniilor - Cele Kula (53 km), Manastirea Kalenic (42 km), Biserica Sfanta Petra (72 km), Manastirea Ljubostinja (32 km), Manastirea Gradac (63 km), Manastirea Zica (59 km) si Monumentul Stevan Sindjelic (53 km).

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1346

Voteaza:

Manastirea Naupara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE