Manastirea Peribleptos

Manastirea Peribleptos


Manastirea Peribleptos

In curtea manastirii se intra printr-o frumoasa poarta de piatra. Poarta este strajuita, de ambele parti, de un basorelief infatisand doi lei heraldici, in mijlocul lor observandu-se monograma crestina.

Foarte putine informatii se stiu despre istoria manastirii sau despre ctitorii acesteia. Legat de acestia exista doar doua detalii. Primul consta in reprezentarea in fresca a unui barbat si a unei femei - cu siguranta ctitotii - oferind un model al bisericii in miniatura Fecioarei Maria. Acestia sunt reprezentati pe timpanul incadrat in zidul vestic al bisericii, deasupra fiind reprezentata scena Coborarii la Iad a lui Hristos.

Cel de-al doilea detaliu legat de ctitori este o inscriptie aflata in exteriorul bisericii. Aceasta inscriptie reda numele unui mare functionar bizantin - Leon Mavropappas - si se afla chiar deasupra intrarii in nartexul adiacent, care este putin mai nou decat biserica in sine.

Din complexul monahal original al Manastirii Peribleptos se mai pastreaza inca doua cladiri; acestea sunt: biserica centrala cu capelele ei si trapeza. Trapeza se infatiseaza ca un turn cu arhitectura "frankish", situat in partea nordica a curtii.

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Peribleptos apartine stilului cruciform, in care domul este sustinut de doua coloane si doi pilastri incastrari in zidul bisericii. Unele dintre detaliile arhitecturii manastirii au fost influentate de conformatia terenului pe care se inalta aceasta.

Astfel, intrarea principala se afla in partea nordica a bisericii, in loc sa fie asezata in partea vestica, cum se obisnuieste. De asemenea, tot datorita terenului, forma bisericii nu este nici ea rectangulara.

Mai tarziu, dupa ridicarea bisericii centrale, doua mici capele au fost adaugate acesteia. Ridicate dupa metoda "cloissone" de construire a zidurilor din piatra, acestea au fost atasate bisericii in partea estica. Arhitectura prezenta aici inspira o senzatie de levitatie, biserica neatingand parca pamantul - tot o urmare a reliefului.

Manastirea Peribleptos - cele mai frumoase fresce din Mystra

Manastirea Peribleptos pastreaza unele dintre cele mai bogate si bine-pastrate fresce din Mystra. Frescele, restaurate in anul 1962, sunt datate ca apartinand secolului al XIV-lea.

In imediata apropiere a pridvorului, in partea stanga, se afla reprezentata Liturghia Cereasca, una dintre cele mai reusite si impresionante fresce din Mystra. Fresca are un "ritm" ce da viata intregii compozitii - vestmintele si corpurile ingerilor si ale personajelor ce iau parte la Liturghie inspira miscare.

Fecioara Maria Platytera - Imparateasa Cerurilor - este infatisata pe bolta din absida altarului. Deasupra ei, intreaga bolta este acoperita de o fresca infatisand Adormirea Maicii Domnului, in aceasta iesind in evidenta cei patru ingeri ce-L inconjoara pe Hristos.

Pe peretii altarului se afla scene din Sfanta Liturghie. Tot in altar mai sunt prezente si alte minunate scene precum: Hristos Prunc, Lepadarea lui Petru, Drumul Crucii si Rastignirea.

In absida estica a naosului se afla minunata scena a Schimbarii la Fata si a Invierii lui Lazar. In partea dreapta se afla Cina cea de Taina si Intrarea in Ierusalim. In absida nordica se afla reprezentata Pogorarea Duhului Sfant si Necredinta lui Toma.

Manastirea Peribleptos este singura biserica din Mystra care-si pastreaza inca frescele din interiorul domului. Aici, un frumos Pantocrator ocupa un mic loc central pe bolta domului. Sub acesta, fiecare suprafata a domului infatiseaza un heruvim si o pereche de profeti. Mai jos se vede infatisata Fecioara Maria flancata de doi ingeri. Intre ferestrele acestuia se afla profeti in marime naturala.

Scene ala Patimilor Mantuitorului se afla imprastiate de-a lungul peretilor bisericii. Intre acestea, cea mai impresionanta ramane cea a Pogorarii la Iad a lui Hristos, asezata pe peretele vestic, deasupra ctitorilor.

Viata Fecioarei Maria este reprezentata intr-un registru superior ce inconjoara aproape tot interiorul bisericii. Dintre acestea, cea mai minunata ramane cea a Adormirii Maicii Domnului, reprezentata pe peretele nordic, in imediata apropiere a intrarii.

  

In registrul inferior ce inconjoara biserica se afla reprezentati, in marime naturala, sfintii: militari, ingeri, profeti si episcopi. Acestia sunt asezati pe coloane, in arce si pe toate suprafetele ramase libere ale zidurilor.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2824

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact