
Manastirea Pesterilor, a carei biserica centrala este inchinata Adormirii Maicii Domnului, este o manastire cu obste de calugari aflata langa localitatea Perchory, la aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Pskov, in Rusia, in apropierea granitei cu Estonia. Aceasta manastire a fost infiintata in jurul unor vechi pesteri pustnicesti, asemanatoare celor din Lavra Pecerska, din Kiev. Astazi, galeriile de pesteri sunt folosite pentru a adaposti trupurile monahilor trecuti la cele vesnice.
Manastirea Pesterilor - Pskov
Pesterile din apropierea orasului Pskov, aflate intr-un loc izolat si deosebit de linistit, au fost locuite de pustnici cu mult mai inainte ca Sfantul Iona Shesnik sa fi construit biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului, pe colina aflata in apropierea pesterilor. Aceasta prima biserica a fost sfintita in ziua de 15 august 1473, cand se crede ca a fost infiintata si actuala manastire.
Pentru mai bine de trei secole, Manastirea Pesterilor a fost unul dintre marile centre monahale si duhovnicesti ale Rusiei. Totodata, colina pe care se afla manastirea a slujit si pe post de bariera militara, impotriva atacurilor venite dinspre granita vestica a Rusiei. De-a lungul acestor secole, regiunea s-a aflat intr-un continuu conflict militar.
Intre anii 1581-1582, manastirea a fost asediata de catre armatele regelui polonez Stefan Bathory. Mai apoi, intre anii 1611-1616, manastirea a fost atacata in mod repetat de catre armatele poloneze si suedeze. In cele din urma, insa, dupa luptele conduse de tarul Petru I cel Groaznic, intre anii 1700-1721, manastirea si-a pierdut faima de odinioara, cazand intr-o prelungita uitare.
Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, Manastirea Pesterilor - Pskov s-a dezvoltat mai mult decat oricand, atat din punct de vedere duhovnicesc, cat si material, sub staretia Sfantului Sfintit Mucenic Corneliu. Acesta a fost randuit staret al manastirii in anul 1529, pe cand avea 28 de ani, si a condus manastirea timp de 41 de ani, pana in ziua in care tarul Ivan cel Groaznic, intr-un atac de furie, i-a taiat capul, incununandu-l astfel cu o preafrumoasa cununa muceniceasca.
In vremea Sfantului Corneliu, obstea monahala, care era alcatuita doar din cativa monahi, a ajuns sa numere in jur de doua sute de vietuitori. Cuviosul Corneliu a desfasurat o activitate administrativa si pastoral-misionara deosebita, atat in incinta manastirii, cat si in regiunea din jurul acesteia. El a propovaduit dreapta credinta locuitorilor din preajma manastirii, ridicand in satele acestora mai multe locasuri de cult, spitale, orfelinate si azile.
Sfantul Corneliu iubea foarte mult cartile de invatatura. Astfel, in vremea sa, Manastirea Pesterilor a adunat foarte multe carti si manuscrise, biblioteca acesteia ajungand renumita. In anul 1531, el insusi scrie un istoric al manastirii sale. Mai apoi, manastirea sa a preluat de la Manastirea Spaso-Eleazar traditia intocmirii de cronici. Se pastreaza pana astazi cronicile din Pskov, intocmite in manastirea cuviosului, in anii 1547 si 1567.
Sfantul Corneliu largeste pesterile deja existente in manastire, iar in anul 1541 construieste o biserica mareata, inchinata Buneivestiri, pe locul unei biserici inchinate Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta, din lemn, care a fost mutata in afara zidurilor manastirii. Mai apoi, in anul 1559, a fost zidita si biserica inchinata Acoperamantului Maicii Domnului.
Manastirea Pesterilor fiind construita intr-o zona de conflict, intre anii 1558-1565, Sfantul Corneliu a hotarat si a coordonat imprejmuirea manastirii cu un puternic zid fortificat, in locul unuia mai vechi, construit din lemn. Poarta de intrare in manastire a fost zidita in chip maret, in turnul acesteia fiind amenajata o biserica inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.
In urma tratativelor de pace, dupa intarirea puterii administrativ-politice a bolsevicilor, colina pe care se afla Manastirea Pesterilor a ramas in teritoriul stapanit de Estonia. Acest lucru s-a petrecut din mila lui Dumnezeu, manastirea scapand astfel de la distrugere, majoritatea bisericilor si manastirilor ramase in Rusia fiind distruse de catre autoritatile atee, mai inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Manastirea Pesterilor a revenit in Uniunea Sovietica in anul 1939, cand statele baltice, inclusiv Estonia, au fost ocupate de bolsevici.
Dupa destramarea Uniunii Sovietice, manastirea de langa Pskov a inflorit iarasi, atat duhovniceste, cat si material. Sub indrumarea staretilor Ioan Krestiankin si Adrian Kirsanov, obstea manastirii a ajuns sa numere aproape o suta de vietuitori. Arhimandritul Tihon Shevkunov, renumitul teolog rus, si-a inceput viata monahala in aceasta manastire.
Teodor Danalache
-
Manastirea Solovetsky - Solovki
Publicat in : Biserica in lume -
Tolga - in inima credintei pravoslavnice
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky
Publicat in : Biserica in lume -
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Nilov
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.