
Manastirea Porta Panagia este o veche ctitorie bizantina aflata pe malul nordic al raului Portaikos. Asezamantul monahal din Porta a inceput a fi zidit in anul 1264, cand s-a dorit intemeierea aici a unei manastiri izolate. Astfel, manastirea cea mare a fost zidita in anul 1283, de catre Ioan Anghelos Comninos Doukas, fiul nelegitim al despotului din Mistra, Mihail Doukas al II-lea.
La acea vreme, manastirea Porta Panagia era una dintre cele mai notabile biserici contruite in regiune. Se crede ca biserica acestei manastiri a fost zidita pe ruinele unui antic templu pagan, inchinat zeului Apolo, un obicei des intalnit in acea vreme. Ansamblul monahal din Porta a fost impartit in doua spatii, unul in care se afla biserica cea mare, si altul in care se aflau restul cladirilor monahale.
Biserica centrala este o basilica zidita in forma de cruce, avand trei mari nave. In exterior, biserica prezinta tot o forma de cruce, in capatul careia se afla un dom central. Pana astazi se pastreaza unele bucati de marmura si piatra din vechea cladire antica, deasupra careia s-a zidit actuala biserica.
O mare parte din anticele piese au pierit in anul 1855, cand un incendiu amplu a cuprins biserica. Desi icoanele au nevoie sa fie supuse unui proces de restaurare, ele constituie inca o comoara duhovniceasca si artistica a bisericii. Acestea din urma au avut mult de suferit in urma incendiului din anul 1980, care aproape le-a distrus.
In anul 1843, biserica a intrat sub jurisdictia unei manastiri vecine, iar mai tarziu, ea va ajunge biserica de parohie pentru satul Porta Panagia. Astfel, in aceasta biserica se savarsesc rareori sfinte slujbe, una dintre cele mai mari praznice avand loc in data de 23 august.
Manastirea Porta - Biserica Adormirea Maicii Domnului
Biserica cea mare a manastirii a fost inchinata Maicii Domnului, avand drept hram Adormirea Maicii Domnului, praznuita in data de 15 august. Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.
Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Fecioara Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani, dupa Inaltarea Domnului.
In icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca si mai mult Inaltarea sa la ceruri.
Motivul evlaviei crestine pentru Maica Domnului este insa tainic, aflat in intelegerea adanca a relatiei dintre ea si Hristos, si dintre ea si lume. Noi nu ne inchinam Maicii Domnului pentru ca am ajuns rational la concluzia ca e bine sa o facem, ci pentru ca Maica Domnului ni s-a aratat noua, apropiindu-ni-se ea, cu toata dragostea de Mama pe care o are pentru noi. Noi ne inchinam Maicii Domnului pentru ca o iubim, asa cum fiul isi iubeste mama. Nimeni nu va incerca sa explice rational in ce consta dragostea unui fiu catre mama sa, sau nimeni nu se va mira ca fiul isi iubeste mama. La fel si noi, crestinii, o iubim pe Maica Domnului cu o dragoste pe care lumea nu poate sa o judece, pentru ca nu este dragostea ei.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.