Manastirea Sfantul Andrei - Matka

Manastirea Sfantul Andrei - Matka Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Andrei este situata in partea de nord a Macedoniei, in apropierea lacului Matka, la aproximativ 17 km sud-vest de Skopje. Pe inscriptia intalnita pe zidul de vest al bisericii este mentionat faptul ca manastirea a fost ctitorita de catre Andrei, cel de-al doilea fiu al regelui Vukasin, in anul 1389. La ridicarea ei au participat multi calugari, dintre care ni s-a pastrat numele lui Kalist Kiril, staretul manastirii.

Manastirea Sfantul Andrei - Matka

Autorii frescelor au fost: Mitropolitul Ioan Zugravul si Grigorie calugarul, ajutati de catre Kalist Kiril si alti calugari. Pictorul principal a fost Mitropolitul Ioan al carui stil se face remarcat.

Manastirea Sfantul Andrei - Matka           Manastirea Sfantul Andrei - Matka

Biserica Sfantul Andrei a fost ridicata in asa numitul “plan treflat”, in varianta “triconcului”, de origine bizantino-sud-dunareana. In mare, bisericile construite in acest plan urmeaza impartirea traditionala a bisericilor de rit bizantin ortodox: pronaos – de regula patrat, - naos, cu doua abside laterale, iar in mijloc se ridica o turla, - si absida altarului, spre rasarit.

Manastirea Sfantul Andrei - Matka

Frescele din interiorul bisericii sunt pozitionate pe trei registre. Artistul nu a respectat intru totul erminia traditionala bizantina. Lipsesc scenele cu Sfintii Cuviosi, minunile Mantuitorului, scenele din viata Maicii Domnului si compozitia ce reprezinta Impartasirea Apostolilor, care este de obicei plasata in absida Sfantului Altar.

Manastirea Sfantul Andrei - Fresca


In zona a treia intalnim scene ale Patimilor Mantuitorului. Chipul unuia dintre apostoli in fresca ”Rugaciune de pe Muntele Maslinilor” este desenat liber si arata inca o data talentul si maiestria pictorului Bisericii Sfantul Andrei. Urmatoarele scene: "Spalarea picioarelor”, "Cina cea de taina” si  "Coborarea de pe cruce” sunt de asemenea foarte deosebite.

Manastirea Sfantul Andrei - Matka

Chipurile pictate de Mitropolitul Ioan sunt viu colorate si foarte expresive. Acesta a  imbogatit fundalul imaginilor prin introducerea a mai multor obiecte.

Manastirea Sfantul Andrei - Macedonia           Manastirea Sfantul Andrei - Matka

In anul 1401 Patriarhul Paisie a vizitat manastirea. La jumatatea secolului la XVI-lea, bisericii i-a fost adaugat un pridvor  urtmand sa fie pictat in fresca sa aintre anii 1559-1560.  Intre anii 1971-1972 au fost realizate mai multe lucrari de conservare – restaurare.

16 Noiembrie 2011

Vizualizari: 2267

Voteaza:

Manastirea Sfantul Andrei - Matka 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE