
Sfantul Matei Olarul, un crestin egiptean, originar din Bishnai, a fost calugar la Biserica Fecioara Maria din al-Maqbabat. De aici a plecat la Esna si mai apoi la Asfun, unde a infiintat o comunitate monastica. In "Istoria Patriarhilor" ni se spune ca Matei Preotul era olar, dar si pescar. Matei Olarul a construit manastirea in timpul patriarhului Alexandru al II-lea. Matei Olarul a fost si episcop de Esna, iar manastirea sa adapostea numerosi calugari.
Manastirea este situata la aproximativ sapte kilometri nord-veste de satul Asfun al-Matana. In apropiere de Esna, manastirea a fost repopulata cu calugari in anul 1975. Din cele mai vechi timpuri, Asfun a fost unul dintre cele mai frumoase orase ale Egiptului, iar calugarii de aici erau vestitii pentru invataturile lor. O data cu distrugerea orasului si manastirea a disparut.
Manastirea a fost distrusa cel mai probabil in secolul al X-lea, cand a fost atacata de catre beduini. A fost insa rapid reconstruita, chiar daca de-a lungul timpul a mai suferit numeroase deteriorari. In prezent, la manastire locuiesc cativa calugari. In manastire se gasesc obiecte arheologice care dateaza din secolul VII. Manastirea are o clopotnita impresionanta, care se ridica deasupra zidurilor groase. Are trei niveluri, iar accesul se face pe un pod care se ridica. Acest pod era si o masura de securitate pentru calugari, in timpul atacurilor beduinilor.
In manastire se gaseste si o capela inchinata Arhanghelului Mihail, care era aparatorul manastirilor ortodoxe. Biserica principala a manastirii are un sanctuar triplu, iar centrul cladirii este format dintr-un naos acoperit cu o cupola. Cele trei sanctuare erau inchinate Sfantului Mihail, Sfantului Matei, fondatorul manastirii, si Fecioarei Maria.
Partea centrala a corului este cea mai veche a biserii, datand din secolul al VIII-lea. A fost insa refacuta in secolul XII. Picturile de pe pereti se afla intr-o stare foarte proasta, din cauza numeroaselor atacuri si invazii. Cu toate acestea sunt inca foarte frumoase. Cele mai multe picturi dateaza din secolul XI.
Mormantul Sfantului Matei se afla in partea de nord a bisericii. Traditia spune ca in acel loc a fost inmormantat intr-un cosciug din lut. In partea de sud a manastirii se afla chiliile calugarilor si sala de mese. In fata manastirii se afla si cateva morminte crestine. Acestea sunt prevazute cu cupole si cruci pictate si dateaza din secolul XIV.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Pelerinaj in Egipt
Publicat in : Pelerinaje -
Manastirea Sfantul Antonie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Macarie cel Mare
Publicat in : Biserica in lume -
Un altfel de Egipt - Pe urmele Pruncului Iisus
Publicat in : Pelerinaje -
Fuga in Egipt - Pe urmele Sfintei Familii
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.