Manastirea Sfantul Nicanor - Zavorda

Manastirea Sfantul Nicanor - Zavorda Mareste imaginea.

Manastirea Zavorda este o veche manastire ortodoxa din Grecia. Cunoscuta mai ales pentru vietuirea in obste a ctitorului ei, anume a Sfantului Nicanor, manastirea se afla in regiunea Elimeia, in vestul Macedoniei, pe teritoriul Greciei. Incepand din anul 2011, regiunea Elimeia, cu resedinta in localitatea Krokosm, este parte integranta a regiunii Kozani.

Manastirea Sfantului Cuvios Nicanor se afla in apropierea localitatii Aiani, pe culmea muntelui Kalistratos, pe malul stang al raului Aliakmonas. La randul ei, localitatea Aiani pastreaza si ea cateva bisericute cu fresce datand inca din secolele XV-XVI.

Manastirea Zavorda a Sfantului Nicanor - scurt istoric

Manastirea Zavorda, inaltata pe Muntele Kalistratos, a fost intemeiata la inceputul secolului al XVI-lea, de catre Sfantul Cuvios Nicanor din Tesalonic. Se crede ca anul exact al zidirii manastirii este anul 1543. Pe la poalele muntelui curg apele raului Aliakmonas, cel mai lung rau de pe teritoriul Greciei.

Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor

Sfantul Nicanor s-a retras, mai intai, intr-o pestera aflata in peretele de piatra al muntelui Kalistratos. Astazi, in acest loc se afla un schit sihastresc, la etajul caruia se pastreaza o capela inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe; in capela sunt pastrate si minunatele ei fresce originale, datand inca din secolul al XIII-lea.

Initial, manastirea cea mare a fost stavropighie, ea aflandu-se sub directa purtare de grija a patriarhului. Fiind o manastire mareata si instarita, aceasta a jucat un rol important in razboaiele din vestul Macedoniei. In catedrala din Grevena sunt pastrate astazi nenumarate comori duhovnicesti si artistice, printre care si Sfinte Moaste, codicili, manuscrise inestimabile, precum "Dictionarul lui Fotie", si multe altele.

Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor

Ansamblul monahal Zavorda este alcatuit astazi din mai multe cladiri, dupa cum urmeaza: asezamantul de la baza muntelui, unde se termina drumul; manastirea de pe munte, zidita dupa tipicul manastirilor din Sfantul Munte Athos, avand biserica in centru, iar chiliile de jur-imprejurul acesteia; un schit aflat in afara zidurilor, ruinat de vremuri; un schit sihastresc, sapat in peretele de piatra al muntelui, deasupra raului Aliakmonas.

Biserica centrala a manastirii, inchinata Schimbarii la Fata a Domnului, este zidita in forma de cruce, avand trei abside largi. Frescele care ii imbraca peretii interiori sunt minunate, ele datand din mai multe perioade istorice, cele mai vechi fiind zugravite in secolul al XVI-lea. Mormantul ctitorului sfant se afla in partea sudica a bisericii.

Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor

Sfantul Cuvios Nicanor - Muntele Kalistratos

Sfantul Nicanor, cuviosul facator-de-minuni din Zavorda, este praznuit anual, in data de 7 august. Sfantul s-a nascut in anul 1491, in maretul Tesalonic. Parintii sai, Ioan si Maria, doi credinciosi instariti, au intampinat mari greutati in dobandi prunci. Dupa multi ani de rugaciuni, posturi si fapte bune, cei doi au dobandit de la Dumnezeu un baiat, pe care l-au botezat Nicolae.

Dorind a dobandi o vietuire crestina, parintii sai l-au dat pe baiat in grija unui invatator crestin. Inca din frageda varsta, tanarul Nicolae si-a manifestat dorinta de a intra in manastire. Pentru aceasta, el se va deprinde rapid cu rugaciunile indelungate, cu posturile, cu privegherile si cu studiul sfant.

 Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor

Pe cand tanarul avea numai 20 de ani, tatal sau a trecut la cele vesnice, iar, la scurt timp, si mama sa. Vazandu-se unic mostenitor al unei mari averi, tanarul va imparti intregul avut saracilor si orfanilor, dupa care va lua drumul manastirii, primind numele Nicanor. Datorita vietuirii lui inalte, multi au inceput a-l cauta, pentru sfatuire si binecuvantare.

Vestea despre monahul nevoitor Nicanor a ajuns pana la mitropolitul din Tesalonic, care il va si hirotoni diacon, iar mai apoi preot, pastrandu-l langa dansul. Cu toate acestea, sfantul isi dorea inca o viata sihastreasca, linistita si tacuta. Astfel, intr-o noapte, pe cand sfantul se ruga si priveghea, o voce dumnezeiasca i-a spus: "Mergi in muntele Kalistratos, pentru a duce luptele cele inalte."

Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor 

La numai cei 27 de ani ai sai, parintele Nicanor a plecat spre destinatia revelata impreuna cu Sfantul Dionisie din Olimp. Pe cale insa, prin mijlocirea lui Dumnezeu, drumurile celor doi se vor separa, numai Nicanor ajungand in Muntele Kalistratos, cunoscut si sub denumirea de muntele Vermion sau Grevena. Ajuns in muntele pustiu, tanarul isi va sapa singur o pestera sihastreasca, in piptul muntelui stancos, deasupra apelor raului Aliakmonas. Desi ducea viata pustniceasca, sfantul cobora uneori in satele din imprejurimi, pentru a-i intari in credinta pe crestinii greu incercati de vremuri.

Intr-o noapte, tot in vremea rugaciunii, o voce dumnezeiasca i-a cerut sa urce pe culmea muntelui, sa afle o icoana cu Mantuitorul Iisus Hristos; aceasta icoana fusese ascunsa in munte inca din vremea iconoclastilor. Afland icoana, Dumnezeu i-a cerut sfantului sa zideasca pe acel loc o manastire. Astfel, sfantul va zidi manastirea inchinata Schimbarii la Fata a Domnului.

Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor 

Sfantul Cuvios Nicanor a trecut la cele vesnice in ziua de 7 august 1549, la varsta de numai 58 de ani. Sfintele sale Moaste sunt pastrate, cu mare evlavie, in capela inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, in incinta manastirii sale.

Teodor Danalache

 Manastirea Zavorda - Sfantul Nicanor

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1846

Voteaza:

Manastirea Sfantul Nicanor - Zavorda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE