
Manastirea Sfantul Dionisie din Olimp este un asezamant monahal ortodox din Grecia, situat la o altitudine de peste 900 m, chiar in inima Muntelui Olimp. Manastirea a fost intemeiata in 1542 de catre Sfantul Dionisie din Olimp, un ieromonah isihast care s-a nevoit la Meteora si Sfantul Munte Athos (unde a fost staret al Manastirii Filoteu) dar care a ales Muntele Olimp drept loc de nevointa si misiune pentru tot restul vietii sale pamantesti. Sfantul Dionisie din Olimp a infiintat o manastire in Pelion, la Zagora, si alta pe Olimp, in defileul raului Enippeas.
Manastirea de pe Olimp a fost intemeiata ca Stavropighie Patriarhala si inchinata Sfintei Treimi. Sfantul Dionisie a creat un monument de o rara frumusete arhitecturala. Ideal integrat mediului natural, complexul monahal a fost construit ca o fortareata, din piatra si lemn.
In pofida a numeroase distrugeri repetate si greutati pe care le-a suferit de-a lungul istoriei sale, Manastirea Sfantul Dionisie din Olimp s-a bucurat de o viata monahala continua, numeroase generatii de monahi nevoindu-se in chip netrerupt aici pentru o perioada de jumatate de mileniu.
Inca din timpul vietii Sfantului Dionisie Manastirea a devenit cunoscuta in intreaga Grecie, si chiar dincolo de hotarele ei, impunandu-se ca un centru duhovnicesc, cultural si economic.
In cadrul ansamblului monahal au functionat un atelier de icoane, unul pentru copisti si o scoala manastireasca. Acestea au contribuit la zidirea sufleteasca si educatia redinciosilor greci, greu incercati, intr-o vreme in care acestia se aflau sub jugul ocupatiei otomane.
Acesta a fost unul din motivle pentru care in anul 1821 manastirea a fost incendiata de catre Veli Pasa, fiul lui Ali Pasa. Metodie Paliouras, pe atunci egumen al manastirii, impreuna cu alt 12 monahi, au fost prinsi si spanzurati in piata centrala din Larisa.
In timpul Rascoalei din Olimp din 1878, Manastirea Sfantul Dionisie a fost parte activa oferind adapost femeilor si copiilor din Litohoro. Cu aceasta ocazie, pentru prima data de la intemeierea manastirii a fost intrerupta in manastire regula care nu permitea accesul femeilor in manastire.
Manastirea Sfantul Dionisie a fost distrusa de catre germani in 1943 in timpul unui bombardament.
In prezent Manastirea Sfantul Dionisie a fost mutata, la o altitudine mai mica decat cea initiala, pe locul vechiului metoc, Skala, infiintat in 1950 la o distanta de 3 km de Litohoro si 15 km de vechea manastire.
Din cadrul ansamblului manastiresc fac parte chiliile, ateliere, sala de mese (trapeza) si biserica principala, unde sunt oficiate slujbele zilnice. Catoliconul manastirii este inchinat Adormirii Maicii Domnului. Pictura interioara a bisericii a fost realizata in 1955 de iconograful Fotis Kontoglou.
Din 1989 a reintrat in vigoare regula care interzice accesul femeilor in manastire, dupa randuiala lasata de Sfantul Dionisie.
In apropierea manastirii, unde este permis accesul tuturor credinciosilor, a fost construita o noua biserica inchinata Sfantului Dionisie din Olimp. In acest locas de cult se oficiaza Sfanta Liturghie in fiecare duminica.
Tot Sfantului Dionisie din Olimp i se datoreaza construirea a doua biserici situate pe piscuri: Sfantul Prooroc Ilie (2,803 m) si Schimbarea la Fata.
Dupa ce a pus la punct viata de obste, la manastirea de pe Olimp (caracterizata, dupa legenda, prin faptul ca era inconjurata de chiparosi inalti), sfantul s-a retras nu departe, in munte, intr-o pestera. Acolo a construit, ca loc de rugaciune, o alta biserica, despre care se crede ca este cea mai mica din Grecia (are loc sa se inchine doar un singur credincios), chiar sub bolta de piatra.
Capela Sfantului Lazar, unde a trecut la cele vesnice Sfantul Dionisie, si biserica de cimitir inchinata a Sfantului Ioan Botezatorul, se numara astazi intre Paraclisele manastirii.
Existau numeoroase alte capele la poalele Muntelui Olimp, precum cea a Sfantului Dimitrie, a Sfantului Gheorghe, a Sfintei Macrina si cea a Sfintei Parasckevi, din care nu se mai pastreaza decat ruine.
in decursul istoriei sale, Manastirea Sfantul Dionisie a detinut mai multe schituri (metocuri), dintre care amintim: Schitul Sfantul Gheorghe Korinos, Schitul Sfantul Gheorghe Ritinis, Schitul Panagia Makrirachi, Schitul Panagia Kanalon, Schitul Sfanta Solomoni si Schitul Sfanta Matronas.
Intre odoarele de mare pret ale manastirii se numara mana dreapta a Sfantului Dionisie din Olimp.
Radu Alexandru
-
Manastirea Panagia Dovra - Veria
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Pelagia
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Koudoumas
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sagmata
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.