Manastirea Sfantului Dionisie din Olimp

Manastirea Sfantului Dionisie din Olimp

Manastirea Sfantul Dionisie din Olimp este un asezamant monahal ortodox din Grecia, situat la o altitudine de peste 900 m, chiar in inima Muntelui Olimp. Manastirea a fost intemeiata in 1542 de catre Sfantul Dionisie din Olimp, un ieromonah isihast care s-a nevoit la Meteora si Sfantul Munte Athos (unde a fost staret al Manastirii Filoteu) dar care a ales Muntele Olimp drept loc de nevointa si misiune pentru tot restul vietii sale pamantesti. Sfantul Dionisie din Olimp a infiintat o manastire in Pelion, la Zagora, si alta pe Olimp, in defileul raului Enippeas.

Manastirea de pe Olimp a fost intemeiata ca Stavropighie Patriarhala si inchinata Sfintei Treimi. Sfantul Dionisie a creat un monument de o rara frumusete arhitecturala. Ideal integrat mediului natural, complexul monahal a fost construit ca o fortareata, din piatra si lemn.

In pofida a numeroase distrugeri repetate si greutati pe care le-a suferit de-a lungul istoriei sale, Manastirea Sfantul Dionisie din Olimp s-a bucurat de o viata monahala continua, numeroase generatii de monahi nevoindu-se in chip netrerupt aici pentru o perioada de jumatate de mileniu.

Inca din timpul vietii Sfantului Dionisie Manastirea a devenit cunoscuta in intreaga Grecie, si chiar dincolo de hotarele ei, impunandu-se ca un centru duhovnicesc, cultural si economic.

In cadrul ansamblului monahal au functionat un atelier de icoane, unul pentru copisti si o scoala manastireasca. Acestea au contribuit la zidirea sufleteasca si educatia redinciosilor greci, greu incercati, intr-o vreme in care acestia se aflau sub jugul ocupatiei otomane.

Acesta a fost unul din motivle pentru care in anul 1821 manastirea a fost incendiata de catre Veli Pasa, fiul lui Ali Pasa. Metodie Paliouras, pe atunci egumen al manastirii, impreuna cu alt 12 monahi, au fost prinsi si spanzurati in piata centrala din Larisa.

In timpul Rascoalei din Olimp din 1878, Manastirea Sfantul Dionisie a fost parte activa oferind adapost femeilor si copiilor din Litohoro. Cu aceasta ocazie, pentru prima data de la intemeierea manastirii a fost intrerupta in manastire regula care nu permitea accesul femeilor in manastire.

Manastirea Sfantul Dionisie a fost distrusa de catre germani in 1943 in timpul unui bombardament.

In prezent Manastirea Sfantul Dionisie a fost mutata, la o altitudine mai mica decat cea initiala, pe locul vechiului metoc, Skala, infiintat in 1950 la o distanta de 3 km de Litohoro si 15 km de vechea manastire.

Din cadrul ansamblului manastiresc fac parte chiliile, ateliere, sala de mese (trapeza) si biserica principala, unde sunt oficiate slujbele zilnice. Catoliconul manastirii este inchinat Adormirii Maicii Domnului. Pictura interioara a bisericii a fost realizata in 1955 de iconograful Fotis Kontoglou.

Din 1989 a reintrat in vigoare regula care interzice accesul femeilor in manastire, dupa randuiala lasata de Sfantul Dionisie.

In apropierea manastirii, unde este permis accesul tuturor credinciosilor, a fost construita o noua biserica inchinata Sfantului Dionisie din Olimp. In acest locas de cult se oficiaza Sfanta Liturghie in fiecare duminica.

Tot Sfantului Dionisie din Olimp i se datoreaza construirea a doua biserici situate pe piscuri: Sfantul Prooroc Ilie (2,803 m) si Schimbarea la Fata.

Dupa ce a pus la punct viata de obste, la manastirea de pe Olimp (caracterizata, dupa legenda, prin faptul ca era inconjurata de chiparosi inalti), sfantul s-a retras nu departe, in munte, intr-o pestera. Acolo a construit, ca loc de rugaciune, o alta biserica, despre care se crede ca este cea mai mica din Grecia (are loc sa se inchine doar un singur credincios), chiar sub bolta de piatra.

Capela Sfantului Lazar, unde a trecut la cele vesnice Sfantul Dionisie, si biserica de cimitir inchinata a Sfantului Ioan Botezatorul, se numara astazi intre Paraclisele manastirii.

Existau numeoroase alte capele la poalele Muntelui Olimp, precum cea a Sfantului Dimitrie, a Sfantului Gheorghe, a Sfintei Macrina si cea a Sfintei Parasckevi, din care nu se mai pastreaza decat ruine.

in decursul istoriei sale, Manastirea Sfantul Dionisie a detinut mai multe schituri (metocuri), dintre care amintim: Schitul Sfantul Gheorghe Korinos, Schitul Sfantul Gheorghe Ritinis, Schitul Panagia Makrirachi, Schitul Panagia Kanalon, Schitul Sfanta Solomoni si Schitul Sfanta Matronas.

Intre odoarele de mare pret ale manastirii se numara mana dreapta a Sfantului Dionisie din Olimp.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2020

Vizualizari: 10708

Voteaza:

Manastirea Sfantului Dionisie din Olimp 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact