Manastirea Sfintii Serghie si Vah - Maaloula

Manastirea Sfintii Serghie si Vah - Maaloula Mareste imaginea.


Manastirea Sfintii Serghie si Vah - Maaloula

Mar Sarkis - Maaloula

Manastirea Sfintii Serghie si Vah se afla in localitatea siriana Maaloula - Ma'aloula; localitatea este una cu populatie aramean-siriaca, si una dintre principalele localitati turistice ale Siriei. Locuitorii din Maaloula este in mare masura de confesiune crestina, fiind locuit de melkiti, si se afla la o distanta de 50 de kilometri nord-est de Damasc, venind dinspre Lebanon.

     

Construita pe un loc stancos, localitatea se afla la o altitudine de 1.500 de metri, in Muntii Qalamoun - Kalamun. Numele localitatii provine dintr-un cuvant aramaic ce inseamna "intrare"; numele ii vine de la faptul ca este situata la intrarea intr-un defileu stramt. Impreuna cu alte doua mici orasele din apropiere, Maaloula se numara printre singurele locuri in care se mai vorbeste inca dialectul vestic aramaic. Acest dialect, din ce in ce mai rar intalnit astazi, este cel vorbit in vremea lui Iisus Hristos.

In Maaloula se afla doua mari manastiri crestine: Manastirea Sfintii Serghie si Vah, numita "Mar Sarkis", si Manastirea Sfanta Tecla, numita "Mar Taqla". Pe langa acestea doua, se mai gasesc si multe alte ruine ale vechilor manastiri, biserici, morminte si sanctuare. Pe la aceste locuri sfintite de pasii celor mult-rugatori se perinda multi pelerini, atat de crestini cat si musulmani.

Manastirea Sfanta Tecla este o manastire greco-ortodoxa. Ansamblul monahal a fost construit pe mai multe nivele de altitudine, la nivelul superior aflandu-se o biserica noua si modern dotata, cu un frumos dom si cu o racoroasa pestera. Mar Taqla a a fost recent restaurata, pelerinii venind catre aceasta intr-un numar impresionant. In interiorul manastirii se pastreaza, cu mare evlavie, Moastele Sfintei Tecla, fiica a unei printese selgiucide si ucenica a Sfantului Pavel.

Faptul ca in localitatea Maaloula se afla unul dintre cele mai vechi Altare din lume - chiar in biserica din Mar Sarkis -, a oferit acesteia posibilitatea de a fi cunoscuta drept o importanta Arhiepiscopie crestina, incepand din secolul al IV-lea si pana in secolul al XVIII-lea.

Manastirea Sfintii Serghie si Vah din Maaloula - scurt istoric

Manastirea Sfintii Serghie si Vah - Mar Sarkis - a fost construita in secolul al IV-lea, pe ruinele unei vechi templu pagan, avand o forma simpla, asemanatoare celor ridicate in cinstea martirilor vremii. Aceasta a fost numita dupa numele Sfantului Serghie - Sarkis, un soldat roman ce a fost executat pentru credinta sa crestina, in vremea imparatului Maximanus, in anul 297.

Construita in secolul al IV-lea, in cinstea a doi soldati sirieni martiri, Manastirea Sfintii Serghie si Vah din Maaloula este una dintre locasurile cu cea mai lunga istorie neintrerupta de slujba si rugaciune din lumea crestina. Din punct de vedere al vietii de rugaciune, neintrerupta inca din momentul intemeierii, aceasta se alatura Manastirii Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai.

Arhitectura bisericii indica puternice influente bizantine. In urma unei priviri mai atente, putem spune ca, din punct de vedere arhitectural, aceasta se aseamana cu Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol - Istambul, insa la o scare cu mult mai mica.

Biserica are forma de basilica, naosul acesteia fiind incununat cu un dom central. Altarul acestei bisericute antice se aseamana inca altarelor pagane, avand insa o singura diferenta: in acesta lipseste "gaura speciala", prin care sangele de la jertfele de animale curgea la o parte.

Vechimea bisericii reiese si din faptul ca forma Altarului este rotunda, tinand cont ca in anul 325, in Sinodul Ecumenic de la Niceea, aceasta forma a fost interzisa. Altarul este deosebit; acoperit cu placi de piatra semi-circulare, acest Sfant Altar prezinta cateva particularitati unice in lumea crestina, aducand astfel aminte de o cultura antica, populara in vremea Bisericii primare.

Manastirea greco-catolica Sfantul Serghie din Maaloula - Mar Sarkis, pe langa biserica centrala, mai are si o frumoasa capela, in care se pastreaza o serie de icoane vechi. Icoanele din capela manastirii apartin, in mare parte, secolelor XVI-XVIII, intre ele distingandu-se cele ale Maicii Domnului si ale Sfintilor Serghie si Vah.

Manastirea este luata cu asalt de catre pelerini in data de 7 noiembrie, cand se face pomenirea Sfantului Serghie - Sarkis, ocrotitorul bisericii si al localitatii. Cu aceasta ocazie, spre bucuria tuturor inchinatorilor, se savarseste o solemna Sfanta Liturghie.

Manastirea Sfintii Serghie si Vah este ingrijita de un ordin monahal greco-catolic, si anume, de Ordinul "Basilian Salvatorian". Maicile acestui ordin au publicat recent si o brosura pentru pelerini, in mai multe limbi, cuprinzand istoria localitatii Maaloula si a Manastirii Sfantului Sarkis.

Manastirea functioneaza si in ziua de astazi, ducand in spate povara anilor de istorie si slavindu-l pe martirul care a incununat-o cu rugaciunile lui. Sfantul Serghie mai are o imensa basilica in localitatea Rafasa, in Siria.



Teodor Danalache

 

06 Octombrie 2014

Vizualizari: 6422

Voteaza:

Manastirea Sfintii Serghie si Vah - Maaloula 4.50 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE