Manastirea Shipka

Manastirea Shipka Mareste imaginea.


Manastirea Shipka

Manastirea Shipka, cu hramul "Nasterea Mantuitorului" se ridica deasupra satului Shipka, aflat la poalele muntilor centrali Balcani. Manastirea a fost construita in memoria soldatilor revolutionari rusi si bulgari care au murit in timpul Razboiului de Independenta Ruso-turc, din anii 1877 - 1878. Fondurile necesare construirii manastirii au fost stranse din donatii mai ales din Rusia, insa si din Bulgaria, la initiativa Olgai Skobeleva, mama generalului rus Skobelev si a contului Ignatiev.
 

Lucrarilor de construire au inceput in anul 1885 si s-au finalizat in 1902, sub indrumarea arhitectilor rusi. Initial, manastirea a fost proprietate a Rusiei, insa in 1934, aceasta a fost donata de guvernul sovietic statului Bulgar.

                         

Biserica "Sfantul Nicolae" este o adevarata capodopera arhitecturala, construita in stilul traditional rusesc al catedralelor secolului XVII. Biserica, declarata ca monument de cultura, straluceste de la mare distanta datorita bogatului ei mozaic colorat, cat si a auriilor domuri. Are un dom central si alte patru domuri mai mici, incununate cu cruci. O clopotnita inalta de 53 de metri, cu cele 17 clopote ale ei (cel mai mare avand aproape 12 tone) se ridica in apropierea fatadei de vest a bisericii.
 

In interiorul acesteia, se pot observa 24 de placi cu mozaic, cu numele a 18.491 de bulgari si rusi care si-au dat viata in timpul luptei de la Shipka si din imprejurimile Kazanluk-ului. Peretii bisericii au fost pictati de doua ori - prima pictura datand din 1902, avand ca autor pe G. Mesoedov and A. Mitov, iar a doua dateaza din 1957 - 1959 apartinand unei echipe de pictori, condusa de Rostovtsev.

In prezent, manastirea functioneaza ca muzeu (o parte a parcului national - muzeu "Shipka-Buzludzha"), neoferind gazduire. Manastirea "Shipka" e situata foarte aproape de satul Shipka, acesta fiind la 8 km distanta de orasul Kazanluk. Domurile bisericii pot fi vazute de la marginile satului.

                       

 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5613

Voteaza:

Manastirea Shipka 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE