Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis se afla in partea superioara a Vaii Solea, pe malul vestic al raului Klarios - Karkotis, la o distanta de aproximativ doi kilometri de localitatea Kakopetria. Localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos, la o distanta de aproximativ 55 de kilometri sud-vest de capitala Nicosia si la o altitudine de 667 de metri.
 

Numele localitatii - Kakopetria - provine de la doua cuvinte grecesti, anume de la "kaki” si "petra", care inseamna "piatra-rea". Potrivit unei legende de prin partile locului, numele acesteia a fost de o intamplare ciudata: o piatra uriasa s-a desprins din munte si a omorat doi tineri, in timpul Tainei Cununiei; legenda nu este general recunoscuta.

Cu toate ca localitatea Kakopetria este cunoscuta in mare parte datorita Bisericii Sfantul Nicolae tis Stegis, monument mondial UNESCO, aceasta mai are si alte locasuri de cult deosebit de valoroase. "Biserica Maicii Domnului” - Panaghia Theotokos - micuta si datand din secolul al XVI-lea, pastreaza pana astazi peste jumatate din frescele acesteia. O a doua frumusete este "Biserica Sfantul Gheorghe Perachoritis”, care pastreaza si ea unele dintre frumoasele fresce ale inceputului de secol XVI.

Alaturi de aceasta minunata biserica din Kakopetria, muntele mai gazduieste un numar insemnat de sfinte locasuri de cult. In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale Insulei Cipru, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.
 

Bisericutele cipriote din Troodos sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.
 

                        

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.
 

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.
 

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.
 

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudere", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica Asinou", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos”.

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - scurt istoric

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis este singura ramasita a unei vechi manastiri bizantine de prin secolul al XI-lea. In afara de minunata cladire a bisericii, pana astazi nu a mai supravietuit nici o alta cladire sau fragment de cladire din vechea manastire.
 

Biserica in sine dateaza din secolul al XI-lea, in timp ce cele mai vechi marturii istorice ce mentioneaza manastirea dateaza de pe la sfarsitul secolului al XIII-lea sau de la inceputul celui de al XIV-lea. Aceasta manastire s-a dezvoltat deosebit de mult in perioada mijlocie bizantina.
 

Declinul manastirii din Kakopetria a avut loc de-a lungul secolului al XVIII-lea, incetarea definitiva a activitatilor monahale din aceasta avand loc pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. De atunci si pana astazi, biserica a servit pe post de biserica parohiala si loc de pelerinaj pentru credinciosii mai ravnitori de cele sfinte.
 

Biserica apartine stilului cruciform, este acoperita cu un dom si este acoperita cu picturi murale, straturile de fresca intinzandu-se pe o perioada de cel putin cinci secole. Initial, biserica nu avea adaugat pronaosul actual si nici acoperisul de lemn ce acopera biserica si pronaosul.
 

Acoperisul bisericii, tarziu adaugat, confectionat din lemn si puternic inclinat, acoperit cu tigle plate, intrebuintate adesea in zona, a dus la numirea bisericii cu numele "de pe acoperis” - "tis Stegis” - incepand cel putin din secolul al XIII-lea. Acoperisul inclinat al bisericutei a fost adaugat acesteia pentru a o proteja de intemperiile vremii si de greutate zapezii ce se aduna pe acesta in vremea iernii.

Pronaosul a fost adaugat bisericii la inceputul secolului al XII-lea. Dupa aceasta data, biserica a fost supusa mai multor serii de adaugiri si schimbari, lucrari ce au dus la schimbarea aspectului initial al bisericii si la pierderea unor fresce deosebit de valoroase.
 

Interiorul bisericii din Kakopetria este decorat cu fresce apartinand mai multor perioade, lucrarile la acestea intinzandu-se pe o perioada de cel putin cinci-sase secole. Aceasta biserica, in intregime pictata, a fost recent numita "muzeu de fresce bizantine”.

Cele mai vechi fresce din biserica apartin secolului al XI-lea, acestea constituind cea mai importanta serie de fresce pastrate in intreaga insula Cipru din aceasta perioada. Ansamblul pictural include scene din viata Mantuitorului - "Dodekaorton”, Invierea lui Lazar, Adormirea Maicii Domnului, si alte figuri solitare de sfinti.

A doua serie de fresce din Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis apartine secolului al XII-lea. Frescele cu pricina se afla pe peretii sud-vestici ai bisericii, in pronaos, cat si in alte parti mai izolate ale cladirii. Scenele reprezentative ale acestei perioade sunt "Sfintii 40 de Mucenici” si chipul Sfantului Nicolae.

Cea mai mare parte a frescelor bisericii, ca suprafata, dateaza din secolul al XIV-lea. Scenele ce infatiseaza, intr-o maniera de factura pur bizantina, Rastignirea si Invierea lui Hristos apartin sfarsitului de secol XIII si inceputului de secol XIV.
 

Hristos Pantocrator, infatisat pe bolta domului bisericii, profetii Vechiului Testament, prezenti pe peretii domului, si Sfintii Evanghelisti, asezati in cele patru colturi ale boltei naosului, dateaza din secolul al XIV-lea.
 

Pe peretii laterali ai naosului si ai pronaosului se afla inca si astazi o serie de sfinti, in marime naturala, datand tot din aceeasi perioada cu frescele din interiorul domului. Doi sfinti atrag in mod deosebit atentia: prin marimea lor, mai mare decat a tuturor celorlalti sfinti din biserica, Sfintii militari Teodor si Gheorghe se afla asezati pe stalpul nord-vestic pe care se sprijina arcada boltii.
 

Mai tarziu, in secolul al XIV-lea, absida bisericii, alaturi de boltile de est si de sud, au fost redecorate cu noi fresce. Unule dintre aceste fresce sunt expuse astazi in Muzeul Bizantin al Arhiepiscopului Makarios al III-lea din Lefkosia. Acelasi muzeu pastreaza inca si o serie de icoane portabile din Biserica Sfantului Nicolae tis Stegis.
 

                       

Cea mai tarzie etapa a picturii, si ultima a bisericii, apartine anului 1633. Reprezentative pentru aceasta perioada sunt chipurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care impodobesc stalpii estici pe care se sprijina domul, in imediata apropiere a iconostasului, datand si el din secolul al XVII-lea.

                

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - monument de valoare mondiala

Biserica cipriota "Sfantul Nicolae tis Stegis" din Kakopetria a fost trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1985. Aceasta este deschisa zilnic pelerinilor credinciosi ce doresc sa se inchine si sa admire o bijuterie de evlavie si de arta pur bizantina. De marti pana sambata, biserica poate fi vizitata intre orele 09.00 si 18.00, iar duminica intre orele 11.00 si 16.00.



 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6418

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • cornel atanasoaiePostat la 2011-01-04 19:00

    da o adevarata minune un peisaj minunat am fost si la manastirea kykkos superb eu defapt locuesc momentan in cypru de 10 ani si sfatuesc pe toti care au ocazia sa ajunga in trodos sa le viziteze ca e foarte frumos

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE