Manastirile crestine de langa Naqada

Manastirile crestine de langa Naqada Mareste imaginea.

Cei care calatoresc in Egipt si viziteaza cele mai vechi monumente ale sale pot sa exploreze si atractiile crestine care au o lunga istorie in spate. Aflata la nord de Luxor (Teba antica), Naqaba a fost o regiune importanta pe vremea faraonilor. In aceste locuri s-a descoperit o necropola. Regiunea este interesanta pentru turistii care studiaza antichitatile crestine. Prin aceste parti, cu mult timp in urma, desertul a fost locuit de anahoreti celebri, cum sunt Elias de la Muntele Bishwaw si Samuel de la Muntele Banhadab.

In secolul al XIII-lea, intre Naqaba si regiunea invecinata, Qamula, existau multe biserici si manastiri. Printre ele se numarau faimoasele Biserici Sfantul Teodor, Sfantul Mercurie, Sfantul Gheorghe si Sfantul Victor. Mai erau bisericile dedicate Sfantului Shenute si Sfantului Ioan si, de asemenea, manastirile Sfantului Nub si Sfantului Teodor. Astazi exista o biserica foarte cunoscuta a Sfantului Mercurie in apropiere de Qamula. In ea se crede ca ar exista mormantul sfantului de la inceputurile crestinismului si tot aici are loc un festival in fiecare an, pe 1 august. Alte ruine sunt si mai vechi, ajungand in perioada crestinismului timpuriu, desi constructiile actuale din regiune au fost ridicate mult mai tarziu.

 

Acum, in regiune, sunt cel putin sapte manastiri care pot fi vizitate. Acestea se afla la marginea desertului, la o distanta de cativa kilometri de drumul care merge paralel cu Nilul, de-a lungul malului vestic. Majoritatea manastirilor sunt parasite. Cu toate acestea, uneori unele biserici sunt folosite pentru liturghii, cu ocazia unor sarbatori sau evenimente speciale.

Manastirea Nordica - Sfantul Mihail

Monumentele antice aflate in zona dintre Naqada si Qamula sunt, in mare parte, marginite la nord si sud de manastiri dedicate Sfantului Mihail. Cea mai nordica dintre acestea, denumita Deir Malak Mikha'il de catre crestinii copti, se afla la 4 kilometri sud-vest de Naqada. Asezata pe o colina, manastirea este inconjurata de un un cimitir desertic. Zidurile de nord si sud au mai multe porti care permit accesul in manastire. In partea estica a asezamantului monahal se afla o biserica dedicata Sfantului Mihail. Constructia are mai multe domuri si o arhitectura tipica pentru secolele XVIII - XIX.

 

Mai exista si o alta biserica, aflata in partea sudica, insa, din pacate, din ea nu au mai ramas decat ruinele. Un alt lacas de cult, mai nou si mai mic, este o biserica cu un singur altar. Aceasta se afla aproximativ la 50 de metri spre nord.

Manastirea Crucii si Manastirea Sfantul Andrei

Majoritatea manastirilor din Egipt au fost dedicate unei persoane, de obicei un sfant din perioada crestinismului timpuriu. Insa o manastire aflata la sud de Sfantul Mihail a fost dedicata Sfintei Cruci. Aceasta se afla chiar la marginea desertului, intr-un satuc din Hagar Danfig. Cunoscuta ca Deir al-Salib de catre crestinii copti, manastirea are doua biserici. Din cea mai veche dintre ele au ramas ruinele. Aceasta se afla in partea vestica a asezamantului monahal si a fost dedicata Sfintei Cruci. Biserica mai noua, dedicata Sfantului Shenuda, se afla in partea de est si contine trei altare. In apropiere se afla o alta manastire, Deir Abu Lif, cunoscuta si sub numele de Manastirea Sfantul Andrei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1132

Voteaza:

Manastirile crestine de langa Naqada 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE