Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta

Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta

Regiunea Cretei situata de o parte si de alta a frontierei administrative actuale care separa cantonul Apokoronas de cantonul Rethymnon, a fost inca din antichitate cunoscuta drept unul din centrele civilizatiei cretane. Orasul Lappa, situat in apropierea satului actual Argyroupolis, a fost unul din orasele importante ale perioadelor arhaice, doriana, elenistica si romana, in istoria cretana. Cele mai vechi si totodata cele mai cunoscute locasuri de cult din aceasta regiune sunt Manastirea Miriokefala (sec. 10) si Manastirea Roustica (sec. 16).

Manastirea Maicii Domnului din Miriokefala si cea a Prorocului Ilie din Roustica continua sa fie principalele locuri de pelerinaj din regiune. Amandoua manastirile sunt stavropighii patriarhale, depinzand de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului.

Micile capele bizantine si post-bizantine aflate in satele din apropiere se aseamana ca plan arhitectural si iconografic. Acest lucru confirma faptul ca manastirile Miriokefala si Roustica au fost centre de arta bizantina.

Aceste biserici nu sunt monumentale; sunt edificii modeste, cu cupola, zidite din piatra.

Manastirea Miriokefala

Cel care a intemeiat Manastirea Miriokefala precum si alte biserici, in provinciile din partea occidentala a Cretei, a fost Sfantul Ioan cel Strain (960- 1030 ). Nascut in Sivas, Sfantul Ioan cel Strain a fost un adevarat apostol in Creta, care fusese de curand eliberata de sub jugul arab.

Catoliconul Manastirii Miriokefala, cel mai vechi dintre toate, are forma de cruce libera cu cupola. Picturile murale bizantine ale catoliconului Manastirii Miriokefala, realizate intr-o prima faza in sec. 10-11, apoi la sfarsitul sec. 12 si inceputul sec. 13, sunt extrem de importante. Acestea se inscriu intr-un stil pur bizantin.

In pofida originalitatii lor, acestea prezinta exemple ale artei din epoca Comnenilor si, prin urmare, sunt asmenatoare frescelor aflete in bisericile din Constantinopol, Macedonia, Cipru si din alte locuri.

Reprezentarea Pantocratorului asezat pe tron, in turla bisericii, este de o importanta fundamentale pentru istoria artei, precum si aceea a Maicii Domnului aflata pe o latura a cupolei, sub Pantocrator, printre personaje biblice (Moise, David, Solomon, doi ingeri si cei patru poroci mari). Pe toate frescele predomina culorile de nuanta deschisa, luminoasa.

   

Picturile au fost rodul unei imaginatii proprii a zugravilor. Ei nu reproduc prototipurile epocilor anterioare ci ofera cateva detalii certe scenelor pictate.

Sunt pictori populari care prin originaliatea lor pot fi considerati ca precursori ai curentului artistic care a aparut in Constantinopol in secolele 15-16 si pe care il numim, potrivit lui Gabrile Millet, „Scoala Cretana”. In orice caz, stilul si alegerea subiectelor picturilor murale din Manastirea Miriokefala sunt legate de arta din capitala ca si de cea din Macedonia.Trebuie sa amintim faptul ca insula Creta, dupa 126 de ani de dominatie musulmana a regasit foarte rapid traditia bizantina, legandu-si cu usurinta arta sa de cea bizantina.

Manastirea Sfantului Proroc Ilie din Roustica

Aceasta manastire se pare ca a fost intemeiata inante de ocuparea Cretei de catre venetieni. Influenta sa se explica prin faptul ca alte biserici din acelasi sat (Sfantul Ioan, Sfanta Fotini etc) depind de ea si chiar Manastirea Myriokefala dupa decadenta sa, i-a fost anexata.

Manuscrisele manastirii precum si marele numar de bisericii ridicate in apropiere, dovedesc faptul ca aceasta manastire a reprezentat un focar al traditiei si artei bizantine.

Biserica Sfantului Antonie are o nava cu doua abside. Ea este una dintre cele mai vechi si, in acelasi timp, una dintre cele mai rare exemple ale acestui gen arhitectural in Creta. Acest tip basilical nu isi are originea in Creta, ci provine din tarile Orientului, in special din Asia Mica.

Trebuie sa amintim ca cele doua capele ale manastirii Roustica (Sfantul Ioan Teologul si Panaghia i Kera), construite dupa 1596, nu au fost ornate cu fresca asa cum fusesera ornate bisericile celor doua manastiri.

Planul arhitectural al catolikonului Sfantului Ilie din Roustica difera de cel a Manastirii Myriokefala. El se prezinta ca o spatioasa basilica cu trei nave, neavand decat o singura absida. Prezenta unei singure abside este caracteristica basilicelor paleo-crestine; acesta reprezinta asadar un element arhaic al monumentelor amintite aici.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4077

Voteaza:

Manastirile Miriokefala si Roustica din Creta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact