Mausoleul Galla Placidia - Ravenna

Mausoleul Galla Placidia - Ravenna Mareste imaginea.

Mausoleul Galla Placidia din Ravenna, Italia, este una dintre cladirile impresionante ramane pana astazi, de la romani. Cand, in anul 402, Honorius si-a mutat resedinta in Ravenna, care pana atunci fusese la Milano, episcopul Ursus a pus sa se ridice o catedrala cu cinci nave, dar fara tribune, ca si acelea de la Roma si de la Milano.

In anul 424, dupa moartea acestui imparat, sora lui, Galla Placidia, care fusese in vrajba cu el, s-a intors din surghiunul petrecut la Gonstantinopol, langa nepotul ei, Teodosie al II-lea, si a preluat titlul de regenta a fiului sau nevarstnic, Valentinian al III-lea. Galla Placidia a ridicat, in cinstea evanghelistului Ioan, care o salvase dintr-o furtuna pe drumul de intoarcere, o bazilica cu trei nave, dotata nu numai cu atrium, ci si cu nartex, dupa modelul celor vazute in capitala imperiului.

 

Mausoleul Galla Placidia din Ravenna

Asezat chiar in curtea Catedralei San Vitale, mausoleul imparatesei Galla Placidia este cunoscut in toata lumea pentru minunatele lui mozaicuri. Mica structura a mausoleului, zidita in intregime din caramida, a fost inaltata in jurul anului 430, pentru aceasta putand fi numita una dintre cele mai vechi cladiri din Ravenna. Desi imparateasa nu a fost inmormantata aici, cladirea se numeste totusi mausoleu, purtandu-i chiar si numele celei ce l-a finantat spre ridicare.

Potrivit traditiei, aceasta cladire a fost zidita spre a adaposti mormantul imparatesei romane Galla Placidia, fiica imparatului Teodosie I (379-395) si sora lui Honorius (393-423). Dupa doua scurte casatorii, prima cu un rege vizigot (414-416) si a doua cu co-imparatul roman Constantius al III-lea (417-421), puternica imparateasa a ajuns conducatoarea imperiul roman de apus pentru mai bine de 12 ani (425-437) ca regenta a tanarului ei fiu, Valentinian al III-lea.

 

Galla Placidia a murit in Roma, in ziua de 27 neiembrie 450. Nici o data istorita nu intareste parerea unora, cum ca imparateasa ar fi fost inmormantata in Ravenna. Sunt sanse mai mari ca ea sa fi fost inmormantata in Rotonda Sfintei Petronilla, de langa Basilica Sfantul Petru, in Roma. Aceasta rotonda este cunoscuta a fi mausoleul familiei imparatului Teodosie. Cat despre Galla Placidia, cu numai cateva luni mai inainte de moarte, a ordonat aducerea din Constantinopol in Roma a trupului lui Teodosie al II-lea.

 

Ultimele pareri legate de acest mausoleu din Ravenna afirma faptul ca incaperea a fost ridicata mai mult ca oratoriu, decat ca mausoleu. Initial, aceasta incapere era pusa in legatura cu biserica adiacenta, inchinata Sfintei Cruci, si aceasta construita tot de Galla Placidia.

Mozaicurile din ceea ce numim astazi "Mausoleul Galla Placidia" impresioneaza mai mult decat oricare altele, putand concura cu succes alaturi de orice alt vechi mozaic din lume. Pe cat de simpla este cladirea in afara, pe atat de extraordinara este aceasta in interior.

 

Zidita in forma de cruce greaca si avand dimensiunile de 12 x 9 metri, peretii acesteia poarta cateva arce oarbe. In centru se inalta un turn de forma patrata. Datorita greutatii cladirii si a slabiciunii solului, cladirea s-a scufundat cativa metri, de-a lungul secolelor.

Intrarea in mausoleu se face pe o usa micuta, zidita in peretele nordic. Fatada nordica a cladirii a fost odiniora imbracata in intregime in marmura, din aceasta ramanand pana astazi numai o mica bucatica, deasupra usii.

 

Interiorul este luminat de 14 ferestre micute, din anul 1908 acoperite cu o culoare de alabastru, spre a pune mai bine in evidenta culorile mozaicurilor. Capodopera lucrata in mozaic dateaza din jurul anului 430.

Bolta oratoriului infatiseaza un cer instelat. Stelele, peste 800 la numar, sunt asezate in cercuri concentrice, in mijlocul lor fiind asezata o cruce latina aurie, avand impreuna simbolurile celor patru Evanghelisti. Arcele niselor laterale pastreaza si ele motive aurii pe fundal inchis la culoare, motive vegetale si animaliere. Crucea de pe bolta este indreptata spre rasarit, in pofida pozitiei cladirii.

 

Se crede ca cel mai important mozaic pastrat in Mausoleul din Ravenna este cel in care Blandul Pastor paste oile Sale, asezat pe peretele nordic, deasupra usii de intrare. Imaginea este una comuna pentru catacombele romane ale primelor secole crestine, insa aceasta este cu mult mai dezvoltata. Spre deosebire de "pastorul" din catacombe, Acesta este imbracat imparateste, iar in mana tine o Cruce inalta. De o parte si de alta se afla cate trei oi blande, iar Pastorul o mangaie pe una dintre ele.

Un alt mozaic impresionant este cel de pe peretele sudic, acesta infatisand un barbat purtator de cruce si avand in mana un text scris in ebraica. Acesta se grabeste spre un gratar pus peste flacarile unui foc puternic. In partea stanga a scenei se afla un dulap in care sunt asezate cele patru Sfinte Evanghelii, purtant fiecare numele autorului ei. Aceasta este seria canonica de Evanghelii.

 

Se crede ca barbatul este Sfantul Laurentiu, diacon roman martirizat pe un gratar incins. Evangheliile ar simboliza astfel credinta pentru care a fost omorat sfantul. Mai exista si alte pareri: un sfant care arunca in foc scrierile eretice; un inger care anunta Judecata de Apoi; Hristos, care tine in mana Cartea Vietii.

Este cu neputinta sa se identifice cu certitudine locul de bastina al artistilor care au facut aceste mozaicuri. Dar nimic nu ne impiedica sa ne gandim ca Galla Placidia i-ar fi putut recruta pe unii dintre ei de la Constantinopol, unde traise cativa ani in surghiun.

 

Mozaicurile de pe tavanul central infatiseaza perechi de Apostoli, privind spre cer, insotiti de o parte si de alta de porumbei care beau din vase apa curata. Asemanarea dintre capul Sfantului Pavel si acela al unui batran sezand, de pe pardoseala Marelui Palat din Constantinopol, este atat de mare incat putem crede ca artistii au folosit caiete de modele foarte asemanatoare unul cu altul. Si idealismul vag al majoritatii apostolilor din "mausoleu" ne aminteste mai mult de portretele din Orientul grec decat de cele din Occidentul latin. Mesterii veniti de la Constantinopol au format probabil ucenici la fata locului.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3743

Voteaza:

Mausoleul Galla Placidia - Ravenna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE