Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta

Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta Mareste imaginea.

Mormantul Sfintei Mucenite Paraschevi, aflat in manastirea ortodoxa din Pounta, este unul dintre locurile mult-iubite de pelerinii crestini care pasesc pe pamantul Greciei. Sfanta Paraschevi, mucenita din Grecia, sarbatorita pe 26 iulie, nu trebuie confundata cu Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mai populara dintre sfintii ale caror Moaste se afla pe teritoriul Romaniei, sarbatorita pe 14 octombrie.

Sfanta Mucenita Paraschevi a trait pe vremea imparatului Antonin, fiind originara din Italia. Tanara, nascuta intr-o zi de vineri (paraskevi) a manifestat interes deosebit pentru cunoasterea tainelor credintei crestine, citind carti si participand la rugaciuni, in biserica. Dupa moartea parintilor, ea si-a impartit averea saracilor, s-a calugarit si a inceput sa propovaduiasca, reusind sa intoarca multi eleni la credinta in Dumnezeu.

Minunandu-se de frumusetea si priceperea ei, imparatul a incercat s-o determine sa se lepede de credinta crestina. Sfanta Paraskevi a refuzat si de aici au inceput chinurile si suferintele ulterioare, ce aveau s-o transforme in mucenita. Astfel, se stie ca sfintei i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; ca a fost aruncata intr-o caldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se racorea; mai mult, ca l-a stropit pe imparat cu ulei incins, din care cauza acesta a si orbit. Lovit in lumina ochilor, imparatul a strigat: "Miluieste-ma pe mine, roaba adevaratului Dumnezeu, si da-mi mie lumina ochilor mei; ca atunci voi crede in Dumnezeul pe Care Il propovaduiesti tu." Sfanta a spus o rugaciune si indata imparatul Antonin a vazut si impreuna cu toti din casa lui au crezut in adevaratul Dumnezeu, botezandu-se in numele Preasfintei Treimi.

Plecand de acolo, Sfanta Paraschevi s-a dus prin cetati si sate, a propovaduit numele Domnului, i-a insemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci si a marturisit ca este crestina. Pentru credinta ei nestramutata, s-au mai incercat si alte cai de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vatamarea cu foc incins etc. Nu a putut fi clintita in nici un fel de la dreapta credinta. Pana la urma, in ziua de 26 iulie, i s-a taiat capul cu sabia.

Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta

Potrivit traditiei pastrate de crestinii din Epir, mucenita nu a fost martirizata in Roma, precum marturisesc unele biografii ale acesteia, ci in regiunea Tesprotia, pe locul unde se afla astazi Manastirea Sfanta Paraschevi din Pounta. Potrivit aceleiasi traditii, puternic marturisite de localnici, dupa decapitarea sfintei, cinstitul ei trup a fost inmormantat in acest loc, mormantul ei putand fi vazut si astazi.

Se marturiseste ca ighemonul a tarat-o pe sfanta pana pe malul raului Acheron, unde mai apoi i-a taiat capul. Se spune ca, in timp ce calaul a ridicat sabia, spre a o lovi pe sfanta, aceasta a imbratisat o bucata mare de piatra, urmele ambelor palme ramandu-i imprimate pe stanca. Pe acest loc a fost ridicata mai apoi o biserica, inchinata ei. Cinstitul ei cap a fost pastrat in aceasta biserica pana ce a fost dus la Manastirea Petraki, in Atena.

Pounta, ca loc in care a fost martirizata si inmormantata sfanta mucenita, este intarit si de urmatoarele marturii: Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul marturiseste ca "prin Sfanta Paraschevi, multi greci s-au intors la cunoasterea lui Dumnezeu"; martirologiul din Roma, de data mai recenta, omite detaliul oferit de Sfantul Nicodim; multe localitati din regiunea Tesprotia (Valanidia, Kerasovo, Agia Kyriaki, Popovo, Tsangario si Karamachi) isi sarbatoresc zilele in data de 26 iulie, cand Biserica Ortodoxa o cinsteste pe Sfanta Mucenita Paraschevi; particele din Moastele sfintei sunt pastrate in foarte multe biserici si manastiri din Grecia, dupa cum urmeaza: Manastirea Petraki din Atena, Manastirea Cutlumus si Manastirea Dionisiu din Sfantul Munte Athos, Manastirea Sfantul Ilie din Thira.

Manastirea Petraki din Atena pastreaza Capul sfintei, care este izvorator de mir si facator de nenumarate minuni. In fiecare zi de vineri, dupa slujba vecerniei, in biserica manastirii se savarstea Paraclisul Sfintei Paraschevi, dupa care Sfintei ei Moaste sunt scoase spre inchinare.

Potrivit lui Spyros Mouselimis, care alcatuieste un document insemnat despre Manastirea Pounta si despre praznuirea Sfintei Muncenite Paraschevi, manastirea cu pricina era de mult timp renumita pentru apele ei tamaduitoare; mai mult, pelerinii care veneau sa se inchine in aceasta, la plecare luau cu ei cate o bucata de piatra din stanca sfintei mucenita, astfel incat in anul 1960, aceasta ajunsese de doua ori mai mica.

Potrivit marturiei mai multor soldati care au luptat in razboiul cu albanezii, in anul 1940, Sfanta Mucenita Paraschevi a aparut in repetate randuri pe campul de lupta, aparandu-i in chip minunat. Pana odinioara, manastirea poseda nenumarate proprietati. Dupa anul 1923 insa, cand populatia a fost exilata, manastirea a ajuns sa fie parasita, redeschiderea acesteia avand loc abia in anul 1975. Astazi, manastirea este insufletita de o obste de monahii.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 9948

Voteaza:

Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE