
Aceasta icoana a Sfintei Mucenite Paraschevi se afla in Muzeul Bizantin din Kastoria, Grecia. Desi provenienta icoanei este necunoscuta, lucrarea dateaza din secolul al XV-lea.
Sfanta Paraschevi - Paraskevi (Sfanta Vineri), sarbatorita in Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundata cu Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mai cunoascuta dintre sfintii ale caror Moaste se afla pe teritoriul Romaniei, cu hramul pe 14 octombrie.
Sfanta Paraschevi este pictata ca bust, cu o usoara intoarcere a trupului catre partea stanga. Are trupul larg si chipul oval, cu o expresie de liniste si de cugetare. Cu mana stanga tine capul ei retezat, in vreme ce cu mana dreapta inalta o cruce rosie cu trei vergi orizontale. Poarta o broboada violeta si un batic albastru deschis, care se infasoara in jurul gatului si cade usor peste umarul ei drept.
Conturul trupului si al capului sfintei este redat cu o linie subtire si incizata. Din nimbul ei, care foarte probabil era de culoare argintie, ca si fondul icoanei, nu se mai pastreaza astazi nici o urma. Nu se pastreaza de asemenea nici un element din inscriptia care insotea sfanta, fapt care face oarecum problematica identificarea ei. Cu toate acestea caracteristicile portretistice si mai ales iconografice ale figurii, ne conduc la identificarea ei cu Sfanta Paraschevi.
Icoana, pictata pe o bucata de lemn unitara, poarta un cadru mic din acelasi lemn, pe care se evidentiaza o banda rosie scrisa. Este pastrata intr-o stare mediocra, deoarece cojirea extinsa a culorilor, mai ales la chip, denatureaza in mare masura impresia initiala pe care ar fi creat-o lucrarea. De asemenea, lemnul prezinta coroziuni si caderi de lemn de jur-imprejur.
Din punct de vedere iconografic, reprezentarea Sfintei Paraschevi, care tine in mana capul ei retezat, se inscrie in cadrul unui sir de reprezentari statice de sfinti care isi poarta capul. In aceasta tema, cunoscuta din perioada post bizantina, se inscriu Sfantul Dionisie Areopagitul (secolul al Xl-lea), Sfantul Ioan Inaintemergatorul si Sfantul Gheorghe). Sa mai adaugam pe Sfantul Pavel de la biserica Preasfantei Fecioare Krina din Hios (sfarsitul secolului al XII-lea) si o serie de ierarhi purtatori de cap in Vechea Mitropolie din Veria (prima jumatate a secolului al XlII-lea).
Cu toate acestea, tipul iconografic al Sfintei Paraschevi purtatoare de cap se intalneste pe picturi murale si pe icoane mobile din secolul al XVI-lea si urmatoarele.
Din punct de vedere artistic, tehnica cu care este redat chipul, alegerile cromatice in redarea trupului, a broboadei si a vesmantului, ca si usoara crestere a umbrei si luminii, care reda plastic volumul chipului inscriu icoana in expresii precursoare (prima jumatate a secolului al XV-lea) ale atelierului din Kastoria, in ultimul sfert al secolului al XV-lea.
Radu Alexandru
-
Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti
Publicat in : Credinta -
Cand e imbracata Sfanta Parascheva?
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.