Mormantul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg

Mormantul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg Mareste imaginea.

Mormantul Sfintei Xenia

Sankt Petersburg

Mormantul Sfintei Xenia, cea nebuna pentru Hristos, in care se afla amenajat un paraclis, se afla in cimitirul Smolensk, din Sankt Petersburg, Rusia. In partea nordica a insulei Vasilevski, pe malul raului Smolenka, se afla trei mari cimitire: unul ortodox, unul armean si unul luteran. Fiind foarte apropiate, cele trei cimitire poarta numele comun de Smolensk.

Cimitirul Smolensk este cel mai vechi cimitir functional din Sankt Petersburg. Cimitirul ortodox este atestat inca din anul 1738, insa recunoasterea oficiala a acestuia a avut loc in anul 1758. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, intre anii 1786-1790, in cimitirul ortodox a fost ridicata o biserica ortodoxa, din piatra, in cinstea icoanei Maicii Domnului din Smolensk. Cel mai de pret obiect de cult al bisericii ramane si astazi icoana Maicii Domnului Indrumatoarea, o icoana facatoare de minuni, care a insotit armata rusa, de la Smolensk, la Moscova, in anul 1812. Biserica a fost inchisa pentru savarsirea slujbelor, de catre bolsevici, mai intai intre anii 1940-1946, iar mai apoi intre anii 1960-1987.

Acest cimitir este locul de inmormantare pentru profesorii Academiei Imperiale de Arte si ai Universitatii din Sankt Petersburg, ambele aflate pe insula Vasilievsky. In anul 1937, dupa revolutie, autoritatile locale au initial un plan de inchidere a cimitirului, spre a amenaja, in locul lui, o gradina publica. Morminte intregi au fost mutate in muzee, spre a fi conservate. Ramasitele unor personalitati au fost mutate in Lavra Alexandru Nevsky. Ultima inmormantare a avut loc in anul 1944. Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a pus capat planurilor de amenajare a unei gradini publice. Incepand cu anul 1980, in cimitir au inceput sa fie inmormantate doar personalitati ale vietii sociale.

Cel mai vizitat loc din cimitirul Smolensk ramane paraclisul inchinat Sfintei Cuvioase Xenia, aflat la mica distanta de biserica inchinata Maicii Domnului. Pelerinii au inceput sa se adune in acel loc sfant cu mult timp inainte de canonizarea oficiala a Sfintei Xenia. Un paraclis a fost construit in anul 1902, deasupra mormantului sfintei, care astazi adaposteste cinstitele Moaste ale Sfintei Xenia.

Sfanta Xenia din Sankt Petersburg

Xenia Grigorievna, sotia colonelului imperial Andrei Theodorovici Petrov, care a trait la inceputul secolului al XVIII-lea, a ramas vaduva inca de la 26 de ani. Xenia a fost o sotie devotata si iubitoare, insa moartea fulgeratoare a sotului, in timpul unei petreceri de noapte, a zduncinat-o profund, schimbandu-i cu desavarsire viata.

Fara sot si fara copii, femeia si-a inchinat viata lui Hristos, intr-un mod desavarsit. Intelegand ca sotul ei nu se poate mantui, dupa viata pe care a avut-o, Sfanta Xenia a inceput sa dea saracilor toata averea familiei, mostenita in urma decesului sotului, ceea ce a atras dispretul rudelor. Drept urmare, fiind considerata nebuna, rudele au dat-o pe sfanta in judecata. Dupa ce, in urma unui examen medical, sfanta a fost declarata complet sanatoasa, ea si-a impartit toata averea si a plecat din orasul imperial.

Vreme de opt ani, Sfanta Xenia a trait impreuna cu sfanta pustnica, langa un duhovnic de seama. Apoi, revenind in Sankt Petersburg, sfanta s-a imbracat intr-o uniforma veche a sotului si a refuzat sa mai fie numita Xenia, ci Andrei, dupa numele sotului, zicand: "Xenia a murit, Andrei traieste." Fiind vazuta ca o simpla cersetoare, Xenia primea milostenii de la oameni, pe care mai apoi le imparta celor cu adevarat saraci. Ziua cersea si slujea oamenilor, iar seara si-o petrecea in rugaciune.

Nu dupa multa vreme, insa, cativa credinciosi si-au dat seama de viata inalta a "cersetoarei". Pentru viata ei smerita si rugaciunea neincetata, Dumnezeu i-a daruit fericitei Xenia daruri duhovnicesti deosebite, precum cel al cunoasterii in duh si al facerii de minuni. Astfel, vreme de 45 de ani, Sfanta Xenia a trait o viata asemanatoare cu a sfintilor nebuni pentru Hristos.

Sfanta Xenia din Sankt Petersburg a trecut la cele vesnice la varsta de 71 de ani. Mai apoi, dupa cuviinta, ea a fost inmormantata in cimitirul Smolensk. Cunoscuta mai ales sub numele de "Sfanta Xenia, cea nebuna pentru Hristos", aceasta cuvioasa este cinstita in toata lumea crestina.

In jurul anului 1803, la mormantul Sfintei Xenia au inceput sa aiba loc tamaduiri minunate, vindecari si implinirea unor rugaciuni deosebite. Datorita vitregiei vremurilor, canonizarea sfintei a intarziat mult, aceasta avand loc abia in data de 6 februarie 1988.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

20 Ianuarie 2017

Vizualizari: 13160

Voteaza:

Mormantul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-01-19 09:43

    ici, la mormântul Fericitei Xenia, se vede clar că, într-adevăr, ea este sfânta iubită a poporului. De aproape mai mult de 200 de ani, aici vin oameni nu numai din Sankt-Petersburg, nu numai din toată Rusia, ci şi din lumea întreagă. Aici se roagă pentru un loc de muncă, pentru copii, pentru locuinţe. Se roagă pentru cei mari şi pentru cei mici, pentru oameni importanţi şi pentru oameni simpli. Oamenii vin la Fericita ca să se roage să fie izbăviti din cine ştie ce durere sau nenorocire. La paraclis vin oameni suferinzi, neputincioşi, nevoiaşi - toţi se roagă Sfintei Fericite Xenia să mijlocească pentru ei înaintea lui Dumnezeu. Lucrul cel mai uimitor este acela că, cerinţele care par a fi cele mai umile, mai neînsemnate înaintea lui Dumnezeu, acelea găsesc ecou. Aceasta demonstrează că Dumnezeu este acelaşi în relaţiile cu oamenii, pentru că înaintea lui Dumnezeu orice om, cu toate trebuinţele lui, mari sau mici, este o personalitate, care este demnă de atenţia lui Dumnezeu şi, mai ales, de ocrotirea Sfinţilor. Câtă durere nu s-a adunat aici, câte lacrimi fierbinţi nu au curs şi câte rugăciuni fierbinţi nu s-au înălţat aici. Dar şi câte lacrimi nu s-au transformat în zâmbet, câţi oameni nu au plecat de aici liniştiţi şi mângâiaţi. Nu de puţine ori credincioşii stau afară, adesea în genunchi şi roagă fierbinte pe Fericita Xenia ca să-i ajute în rezolvarea problemelor lor. Unii pleacă de la paraclis cu rugăciunea pe buze şi în inimă: "Tu, nădejdea noastră, care degrabă ne auzi pe noi şi ne izbăveşti, ţie îţi mulţumim şi împreună cu tine slăvim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!" (Sfânta Xenia cea smerită şi nebună pentru Hristos, Editura Egumeniţa)

  • Vali CostinPostat la 2012-08-19 19:31

    Cati nu am vrea sa ajungem acolo? E bine ca avem macar cateva imagini.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE