Parohia ortodoxa romana din Toulouse

Parohia ortodoxa romana din Toulouse Mareste imaginea.

In cursul anului 2002, romanii care traiesc in Toulouse si in imprejurimile acestuia au luat legatura cu Mitropolia Ortodoxa Romana de la Paris, cerand Inalt Prea Sfintitului Iosif, infiintarea unei parohii ortodoxe romane la Toulouse, precum si trimiterea unui preot care sa-i pastoreasca. Acest demers a fost facut din nevoia reala a romanilor de aici, de a avea o biserica si un parinte spiritual.

In anul 2003, la Praznicul Nasterii Domnului, s-a savarsit prima Sfanta Liturghie in Biserica Notre Dame de l'Assomption, pe care Biserica Catolica a pus-o la dispozitia parohiei ortodoxe la cererea Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. La data de 01 februarie 2005, parohia ortodoxa romana a fost recunoscuta de catre prefectura din Toulouse ca asociatie cultica. In parohia ortodoxa romana, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din Toulouse, a fost oficiata Sfanta Liturghie in fiecare duminica, timp de 4 ani.

 

Parintele Timotei Lauran, slujitorul acestei parohii in acea perioada, in prezent Episcopul romanilor ortodocsi din Spania si Portugalia, a dezvoltat astfel cadrul unei vieti liturgice intense, punand si bazele unei activitati catehetice regulate.

La data de 24 februarie 2008, a fost oficiata prima Sfanta Liturghie in capela Sfantul Antonie, noul lacas de cult al parohiei. Dioceza romano-catolica din Toulouse a propus parohiei ortodoxe aceasta capela, mult mai spatioasa decat Notre Dame de laAssomption.

In prezent, parintele Roger Coresciuc, noul preot al parohiei, care pastoreste credinciosii romani de aici de la 1 august 2008, continua misiunea inceputa aici de PS Timotei Lauran. In fiecare sambata este oficiata Sfanta Liturghie iar seara Vecernia, iar dumnica, slujba Utreniei incepe la ora 8 si  Sfanta Liturghie la 10. Raspunsurile la strana sunt date de corul bizantin al parohiei, alcatuit si din credinciosi francezi care se straduiesc sa cante si in limba romana.

In scopul unei cateheze liturgice, parintele Roger a initiat o serie de conferinte, pentru inceput, pe teme iconografice, avand ca invitat pe pictorita Marie-Christine Delpeyroux, care va realiza icoanele pentru viitorul iconostas. Membrii parohiei Acoperamantul Maicii Domnului si-au propus sa cumpere o icoana pe an, costul unei icoane fiind de 900 de euro. In total sunt necesare 16 icoane pentru intregul iconostas. Catapeteasma este realizata din lemn, potrivit traditiei ortodoxe.


Parintele Roger Coresciuc  - Curs de introducere in muzica psaltica - Despre glasuri I

09 Octombrie 2012

Vizualizari: 6440

Voteaza:

Parohia ortodoxa romana din Toulouse 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE