
Pesterile Sfantului Antonie, aflate in apropierea Manastirii Sfanta Treime, in localitatea Cernigov, Ucraina, constituie un monument de arhitectura religioasa subterana din secolele XI-XIX.
Complexul de pesteri din Cernigov a fost intemeiat in anul 1069, pe post de manastire crestina subterana, de catre printul Svyatoslav Yaroslavych, prin rugaciunile Sfantului Antonie de la Pecerska, sfant nascut in anul 983, in localitatea Lyubech, regiunea Cernigov.
Potrivit cronicii intemeierii manastirii, aceasta a fost initial inchinata Maicii Domnului. Aceeasi cronica marturiseste faptul ca Sfantul Antonie a ajuns in Cernigov, fugind din Kiev, spre a scapa de mania printului Izyaslav. Ajuns pe meleagurile natale, sfantul si-a ales drept loc de sihastrie o padure intinsa pe dealurile Boldin. Aici, spre a se adaposti de intemperiile vremii si a se ascunde de zgomotul lumii, sfantul si-a sapat o pestera, punand astfel inceput actualei manastiri.
Piatra de temelie a locasului monahal de pe dealurile Boldin a fost asezata intr-o perioada de accentuata rivalitate politica si culturala intre doua mari centre ale lumii de atunci, anume Kiev si Cernigov. In renumitul Kiev exista deja mareata Lavra de la Pecerska. Printul din Cernigov, anume Svatoslav, incercand sa imputerniceasca resedinta sa, a intemeiat, cu ajutorul Sfantului Antonie, manastirea de pe dealurile Boldin.
La inceputul secolului al XII-lea, la intrarea in complexul subteran de pesteri, a fost zidita Biserica Sfantul Ilie. Dezvoltarea asezamantului monahal din Cernigov, loc inchinat Maicii Domnului, a continuat pana in anul 1239, cand hoardele de mongoli si tatari au ruinat Cernigovul. Perioada de declin a locasului monahal a continuat pana spre secolul al XVII-lea.
Prima ampla reconstructie a Manastirii Sfantului Ilie, dupa cum avea sa fie numita mai apoi manastirea, a inceput in anul 1649, fiind initiata de colonelul Stepan Podobailo din Cernigov, care a si sustinut financiar lucrarile. Cu oarecare intreruperi, lucrarile de reparatie si restaurare au continuat pana spre secolul al XIX-lea. Datorita acestor lucrari, Pesterile Sfantului Antonie au capatat aspectul lor actual.
Astazi, complexul de pesteri, numite "ale Sfantului Antonie", au o lungime totala de aproape 350 de metri, adancimea acestora osciland intre 2 si 12 metri. Culoarele, pasajele si bisericutele subterane sunt sapate in dealul numit Boldin, chiar la marginea actualului Cernigov.
Toate constructiile subterane sunt asezate pe doua mari nivele. Conditiile geologice ale locului au oferit constructorilor posibilitatea de a crea, liber si fara alte intariri auxiliare, tot soiul de incaperi si arhitecturi subterane. Pe unii pereti se pastreaza si astazi unele dintre inscriptiile vechi.
De un interes deosebit se bucura nivelul cel mai de jos al pesterilor, care se afla inspre est de biserica inchinata Sfantului Teodosie. Acest loc are o lungime de aproape 100 de metri, el fiind in totalitate zidit in subteran, afara de o bucata de trei metri, de la intrare, care a fost zidita din caramida. De-a lungul vremii, aceasta zona a fost folosita fie pe post de camere de locuit, fie pe post de necropola.
O alta zona foarte veche a manastirii se afla pe cel de-al doilea nivel. Aceasta este compusa din camere si galerii situate intre cele doua biserici, inchinate sfintilor Teodosie si Mykola Svyatosha. Dupa excavarea locului, a fost scoasa la lumina o noua biserica, lunga de 12 metri, lata de 2,5 metri si inalta de 3 metri. La sub de aceasta se afla o galerie foarte lata, de aproape 3 metri, care se indreapta spre Biserica Sfantul Ilie, considerata a fi calea de acces in vechiul complex monahal.
In secolele XVIII-XIX, o mare parte din galeriile subterane au fost reconstruite si intarite, lucrari care au dus la pierderea, pe alocuri, a infatisarii originale a pesterilor. Astfel, au fost reconstruite trei biserici subterane din caramida.
Cea mai spectaculoasa este Biserica Sfantului Teodosie Totems-kyi. Peretii si bolta acesteia infatiseaza stilul ucrainian baroc.Interiorul acesteia arata precum fatada Catedralei Sfanta Treime, care era principala biserica a Manastirii Sfantului Ilie, incepand cu secolul al XVII-lea. Biserica Sfantului Teodosie a devenit locasul principal al complexului subteran, cat si cea mai mare biserica subterana din aceasta regiune a Ucrainei. Dimensiunile acesteia sunt: 15,5 metri lungime si 8,5 metri inaltime.
Celelalte doua biserici sunt inchinate Sfantului Antonie din Pecerska (11.7 metri lungime, 4 metri latime si 4.5 metri inaltime) si lui Mykola Svyatosha (12 metri lungime, 2.30 metri latime si 2.70 metri inaltime), avand o arhitectura cu mult mai simpla.
Umiditatea crescuta a galeriilor a impiedicat zidirea de iconostase din lemn. Astfel, bisericile au fost impodobite cu iconostase din caramida si cu icoane din metal. Usile Imparatesti au fost si ele lucrate din metal, deosebite fiind cele pastrate in bisericile Sfintilor Antonie si Teodosie.
Foarte iubite de pelerinii crestini sunt chilia in care a vietuit Sfantul Antonie de la Pecerska si mormantul calugarilor martirizati de mongoli si tatai, in anul 1239. La baza dealului Boldin se afla o fantana de 1.000 de ani, renumita pentru "Apa Sfantului Antonie", tamaduitoare in special pentru ochi. In anul 1967, monumentul subteran a fost inclus in Parcul Arhitectural si Istoric din Cernigov.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.