Pesterile Sfantului Antonie - Cernigov

Pesterile Sfantului Antonie - Cernigov

Pesterile Sfantului Antonie, aflate in apropierea Manastirii Sfanta Treime, in localitatea Cernigov, Ucraina, constituie un monument de arhitectura religioasa subterana din secolele XI-XIX.

Complexul de pesteri din Cernigov a fost intemeiat in anul 1069, pe post de manastire crestina subterana, de catre printul Svyatoslav Yaroslavych, prin rugaciunile Sfantului Antonie de la Pecerska, sfant nascut in anul 983, in localitatea Lyubech, regiunea Cernigov.

Potrivit cronicii intemeierii manastirii, aceasta a fost initial inchinata Maicii Domnului. Aceeasi cronica marturiseste faptul ca Sfantul Antonie a ajuns in Cernigov, fugind din Kiev, spre a scapa de mania printului Izyaslav. Ajuns pe meleagurile natale, sfantul si-a ales drept loc de sihastrie o padure intinsa pe dealurile Boldin. Aici, spre a se adaposti de intemperiile vremii si a se ascunde de zgomotul lumii, sfantul si-a sapat o pestera, punand astfel inceput actualei manastiri.

 

Piatra de temelie a locasului monahal de pe dealurile Boldin a fost asezata intr-o perioada de accentuata rivalitate politica si culturala intre doua mari centre ale lumii de atunci, anume Kiev si Cernigov. In renumitul Kiev exista deja mareata Lavra de la Pecerska. Printul din Cernigov, anume Svatoslav, incercand sa imputerniceasca resedinta sa, a intemeiat, cu ajutorul Sfantului Antonie, manastirea de pe dealurile Boldin.

La inceputul secolului al XII-lea, la intrarea in complexul subteran de pesteri, a fost zidita Biserica Sfantul Ilie. Dezvoltarea asezamantului monahal din Cernigov, loc inchinat Maicii Domnului, a continuat pana in anul 1239, cand hoardele de mongoli si tatari au ruinat Cernigovul. Perioada de declin a locasului monahal a continuat pana spre secolul al XVII-lea.

 

Prima ampla reconstructie a Manastirii Sfantului Ilie, dupa cum avea sa fie numita mai apoi manastirea, a inceput in anul 1649, fiind initiata de colonelul Stepan Podobailo din Cernigov, care a si sustinut financiar lucrarile. Cu oarecare intreruperi, lucrarile de reparatie si restaurare au continuat pana spre secolul al XIX-lea. Datorita acestor lucrari, Pesterile Sfantului Antonie au capatat aspectul lor actual.

Astazi, complexul de pesteri, numite "ale Sfantului Antonie", au o lungime totala de aproape 350 de metri, adancimea acestora osciland intre 2 si 12 metri. Culoarele, pasajele si bisericutele subterane sunt sapate in dealul numit Boldin, chiar la marginea actualului Cernigov.

Toate constructiile subterane sunt asezate pe doua mari nivele. Conditiile geologice ale locului au oferit constructorilor posibilitatea de a crea, liber si fara alte intariri auxiliare, tot soiul de incaperi si arhitecturi subterane. Pe unii pereti se pastreaza si astazi unele dintre inscriptiile vechi.

De un interes deosebit se bucura nivelul cel mai de jos al pesterilor, care se afla inspre est de biserica inchinata Sfantului Teodosie. Acest loc are o lungime de aproape 100 de metri, el fiind in totalitate zidit in subteran, afara de o bucata de trei metri, de la intrare, care a fost zidita din caramida. De-a lungul vremii, aceasta zona a fost folosita fie pe post de camere de locuit, fie pe post de necropola.

 

O alta zona foarte veche a manastirii se afla pe cel de-al doilea nivel. Aceasta este compusa din camere si galerii situate intre cele doua biserici, inchinate sfintilor Teodosie si Mykola Svyatosha. Dupa excavarea locului, a fost scoasa la lumina o noua biserica, lunga de 12 metri, lata de 2,5 metri si inalta de 3 metri. La sub de aceasta se afla o galerie foarte lata, de aproape 3 metri, care se indreapta spre Biserica Sfantul Ilie, considerata a fi calea de acces in vechiul complex monahal.

In secolele XVIII-XIX, o mare parte din galeriile subterane au fost reconstruite si intarite, lucrari care au dus la pierderea, pe alocuri, a infatisarii originale a pesterilor. Astfel, au fost reconstruite trei biserici subterane din caramida.

 

Cea mai spectaculoasa este Biserica Sfantului Teodosie Totems-kyi. Peretii si bolta acesteia infatiseaza stilul ucrainian baroc.Interiorul acesteia arata precum fatada Catedralei Sfanta Treime, care era principala biserica a Manastirii Sfantului Ilie, incepand cu secolul al XVII-lea. Biserica Sfantului Teodosie a devenit locasul principal al complexului subteran, cat si cea mai mare biserica subterana din aceasta regiune a Ucrainei. Dimensiunile acesteia sunt: 15,5 metri lungime si 8,5 metri inaltime.

Celelalte doua biserici sunt inchinate Sfantului Antonie din Pecerska (11.7 metri lungime, 4 metri latime si 4.5 metri inaltime) si lui Mykola Svyatosha (12 metri lungime, 2.30 metri latime si 2.70 metri inaltime), avand o arhitectura cu mult mai simpla.

 

Umiditatea crescuta a galeriilor a impiedicat zidirea de iconostase din lemn. Astfel, bisericile au fost impodobite cu iconostase din caramida si cu icoane din metal. Usile Imparatesti au fost si ele lucrate din metal, deosebite fiind cele pastrate in bisericile Sfintilor Antonie si Teodosie.

Foarte iubite de pelerinii crestini sunt chilia in care a vietuit Sfantul Antonie de la Pecerska si mormantul calugarilor martirizati de mongoli si tatai, in anul 1239. La baza dealului Boldin se afla o fantana de 1.000 de ani, renumita pentru "Apa Sfantului Antonie", tamaduitoare in special pentru ochi. In anul 1967, monumentul subteran a fost inclus in Parcul Arhitectural si Istoric din Cernigov.

Teodor Danalache

25 Iunie 2012

Vizualizari: 6667

Voteaza:

Pesterile Sfantului Antonie - Cernigov 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Marioara MihelePostat la 2011-03-06 09:37

    Foarte frumos articol ,imaginile sunt superbe ,cei care au ajuns sa vada acele locuri sa-i multumesca lui Dumnezeu fiindca ea Binecuvintat .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact