Petra - Siq-ul sapat in piatra al Iordaniei

Petra - Siq-ul sapat in piatra al Iordaniei Mareste imaginea.


Petra - Siq'ul sapat in piatra al Iordaniei

Siq-ul, asa cum este general cunoscut, este de fapt un lant de chei stramte sapate in piatra ce conduce pasii pelerinilor spre anticul oras Petra - Iordania. Defileul se iveste brusc, inghesuit foarte tare de doi pereti de piatra rosiatica ce il strajuiesc.

Petra - Siq

De-alungul lui, in fata ochilor apar, rand pe rand, unele dintre minunatele monumente ce au ramas mostenire de la cei ce vietuit intre aceste stanci. Pentru a ajunge la Siq, pelerinii sunt nevoiti sa strabata o vale lunga de aproape jumatate de kilometru, numita "Bab as-Siq".

 Petra - Siq          Petra - Siq

Desi nu este de strabatut o cale foarte lunga, pana la Siq, pelerinii se pot bucura de unele "servicii" locale cum ar fi - inchirierea unui cal sau magar pana la Siq. De asemenea, de-a lungul vaii, pelerinii se pot bucura deja de maiestria arhitecturala a anticilor locuitori ai Petrei.

Petra - Valea "Bab as-Siq" sau "Poarta Siq'ului"

Calatoria spre anticul oras Petra incepe prin strabaterea Vaii "Bab as-Siq", in traducere insemnand "Poarta Siq’ului". Aceasta este strabatuta de o poteca modern-pavata cu piatra, de o parte mergand animalele inchiriate pentru transport, iar de cealalta parte pelerinii ce strabat valea pe jos. Paralel cu aceasta poteca merge si calea "Wadi Musa", care acumuleaza si dirijeaza apa in vremea iernii si a primaverii timpurii. In contrast cu faimoasa nuanta rosiatica a orasului antic Petra, Valea "Bab as-Siq" este alcatuita, aproape in intregime, din piatra de culoare alba, maronie si bej.

Petra - Siq

Chiar dupa prima cotitura a vaii apare inaintea ochilor o minunata priveliste - sculpturile in piatra ale nabateenilor. Acestea sunt niste blocuri sculptate in piatra, inalte de 6-8 metri. Aceasta au servit, probabil, drept reprezentari concrete ale zeilor ce protejau rezerva de apa a orasului Petra, care trecea prin imediata lor apropiere. Numele acestora "jinn blocks" a fost dat de catre musulmanii beduini, care pastreaza inca traditia conform careia, acestea gazduiesc in ele Spiritele Desertului.

Petra - Mormantul Obelisc si Triclinium-ul

Primul dintre marile monumente ale Petrei, care apare inaintea pelerinilor, se afla doar la cativa metri de asa numitele blocuri de piatra "jinn-blocks". Desi apare ca un singur monument cu doua niveluri, cel superior fiind un Mormant cu Obelisc, iar cel inferior fiind un Triclinium, acestea sunt de fapt, doua monumente diferite, construite la distanta mare de timp.

Petra - Siq

Obeliscul mormantului pazeste intrarea intr-o pestera sapata in piatra ce gazduieste mai multe morminte. Asemenea blocurilor de piatra, se crede ca si acest Obelisc intruchipa, pentru vechii locuitori, forma unui zeu local.

Petra - Siq

Mormantul este incununat cu patru obeliscuri. In partea inferioara, "Bab as-Siq Triclinium", se afla o camera ce folosea pe post de sala de mese (triclinium). In aceasta sala se tineau marile praznice inchinate celor adormiti. Interiorul acestui locas este constituit dintr-o singura camera cu banci de-a lungul a trei pereti.

Petra - Siq'ul

Siq-ul in sine nu este vizibil pana in momentul in care ajungi la baza peretului de stanca ce il gazduieste in inima lui. Siq-ul s-a format in urma unei miscari seismice, cand o forta tectonica a despartit in doua blocul imens de piatra ce acum il strajuieste de-a dreapta si de-a stanga.

Petra - Siq

In urma acestei schimbari de relief, apa raului "Wadi Musa" a patruns in noul defileu, iar vanturile puternice au rotunjit marginile ascutite ale acestuia, transformandu-le in linii curbe si line. La inceput, intrarea in Siq era incadrata de un arc ornamental; acesta s-a prabusit in anul 1896, din el ramanand doar imbinarile acestuia cu multimea de decoratii.

 Petra - Siq          Petra - Siq

Defileul este unul foarte stramt. Distanta dintre peretii de piatra variaza intre 150 de metri si 1-2 metri, pe alocuri nepermitand nici macar luminii sa treaca spre baza muntelui. Din loc in loc se mai afla cate un copac ce se bucura de soare intr-un spatiu putin mai deschis. Defileul este unul racoros, aici caldura soarelui ajungand cu greu.

Petra - Siq

De-alungul defileului se afla mai multe nise votive, morminte si sculpturi. De-a lungul caii pietruite merg si canalele de colectare a apei. Acestea erau vitale pentru vechii nabateeni, fara apa, viata in Petra fiind de-a dreptul imposibila.

Petra - Siq

Sfarsitul defileului este de-a dreptul impresionant, acesta lasand fara cuvinte pe tot omul ce ajunge in acest loc. Se crede ca nabaetenii au planuit intentionat acest lucru, adica sa impresioneze pe tot omul ce avea sa ii viziteze. Defileul se largeste brusc, in fata pelerinului inaltandu-se Trezoreria - un monument de factura clasica. Monumentul vorbeste de la sine.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7182

Voteaza:

Petra - Siq-ul sapat in piatra al Iordaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE