
Skellig Michael
Insulele stancoase Skellig - Skellig Michael si Small Skellig - se inalta din apele albastre ale Oceanului Atlantic, la o distanta de 12-15 kilometri sud-vest de Insula Valentia, County Kerry, Irlanda.
Skellig Michael - insemnand "Stanca Michael" - cunoscuta si sub denumirea de "Marea Stanca", este o insula stancoasa abrupta. Aceasta insula este cea mare, dintre cele doua Insule Stancoase aflate la mica distanta intre ele.
Small Skellig este foarte apreciata de catre ornitologi, aceasta gazduind un numar de mai bine de 27.000 de perechi de gasti de mare - cea de a doua colonie de astfel de pasari ca marime din lume.
Skellig Michael - marturie a monahismului irlandez
Timp de 600 de ani, insula a fost un puternic centru monahal al crestinismului irlandez, aici vietuind monahii crestini dornici de o cat mai curata viata si o cat mai buna nevointa. Manastirea irlandez-celtica aflata pe insula este ridicata pe o stanca inalta de aproximativ 230 de metri, aceasta fiind una dintre cele mai inalte de pe insula.
Conditiile foarte "spartane" ce pot fi observate in interiorul manastirii ne spun multe despre viata ascetica si foarte aspra a monahilor irlandezi ce traiau aici cu mare evlavie crestinismul. Monahii locuiau in niste chilii de piatra cu forma de stup de albine cocotate pe peretii aproape verticali de stanca.
Manastirea a fost construita in anul 588. Datorita izolarii si duritatii locului, Manastirea de pe Skellig Michael nu atrage un numar foarte mare de vizitatori. Lipsa unui numar foarte mare de vizitatori a favorizat foarte mult pastrarea aproape intacta a manastirii.
|
Dupa sute de ani, in anul 1996, manastirea alaturi de acest minunat loc a fost trecuta in lista Patrimoniului Mondial - UNESCO. Aceasta manastire este una dintre cele mai cunoscute de acest gen din Europa, insa totodata una dintre cele mai greu accesibile dintre toate.
Skellig Michael - istoria unui loc pe cat de aspru pe atat de linistit
Manastirea de pe Skellig Michael a rezistat eroic atacurilor vikinge din secolul al IX-lea, unul de mare amploare fiind cel din anul 823. Manastirea s-a extins usor usor, la inceputul celui de-al doilea mileniu construindu-se si o noua capela.
Comunitatea monahala a manastirii din Skellig Michael nu a fost niciodata foarte mare - se crede ca numarul monahilor era in jur de 12, acestia fiind indrumati de un staret. In decursul secolului al XII-lea, monahii au parasit insula, retregandu-se in Manastirea augustiniana din Ballinskellings, aflata pe continent.
Incepand cu anul 1500, insula si manastirea de pe Skellig Michael au devenit un loc foarte popular in randul pelerinajelor duhovnicesti, dar cu toate acestea, manastirea nu a mai fost niciodata populata de vietuitori.
In secolul al XIX-lea pe insula au fost construite doua faruri, abia acum insula gazduind din nou cativa locuitori. Cei care au grija de far lucreaza in mai multe schimburi, nici ei nefiind in permanenta pe insula. Unul dintre cele doua faruri inca functioneaza, acesta fiind supus unor lucrari de restaurare si rezidire in decursul anilor 1960. Acesta a fost automatizat in anul 1980.
In anul 1986 acesta a fost din nou restaurat, tot acum infiintandu-se si un birou de turism pentru insula. In orice caz, turistilor li s-au impus anumite reguli se oprelisti privind accesul si actiunile pe insula. Grija conservatorilor era aceea ca un numar prea mare de turisti ar afecta buna pastrare a locului, si in special tocirea treptelor antice de piatra care urca pana in varful insulei.
In data de 30 iulie 2007, innotatorul de mare lungime Robert Bohane din Ballinhassig a reusit sa innoate de pe insula pana pe continent, fiind singurul care a reusit acest lucru pana acum. Acesta a inceput sa innoate la ora 09:07 si a ajuns pe continent dupa 6 ore si 29 de minute. Distanta parcursa este de 18.7 kilometri.
|
Manastirea de pe Skelling Michael infatiseaza, ca putine alte locuri de acest gen, extremele monahismului crestin caracteristic in special Africii de Nord si Europei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.