Invatamantul teologic si religios

Invatamantul teologic si religios Mareste imaginea.


Existenta invatamantului teologic in Banat are traditie indelungata si contribuie la progresul moral, spiritual si intelectual al societatii, raspunzand nevoilor Bisericii. Astfel, pe langa formarea de preoti si profesori de Religie, invatamantul teologic are menirea si indatorirea sa contribuie la reabilitarea societatii, la promovarea Bisericii prin implinirea rolului ei misionar.


FACULTATEA DE TEOLOGIE din TIMISOARAFACULTATEA DE TEOLOGIE din TIMISOARA a fost infiintata prin hotararea Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Timisoarei si Caransebesului intrunita la 6 decembrie 1992, primind aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sesiunea din 19-22 ianuarie 1993. S-a reluat astfel firul intrerupt de 45 de ani, caci pana in anul 1948 existau Academii teologice la Timisoara si Caransebes.

 

In cadrul Facultatii de Teologie ortodoxa din Timisoara exista incepand din 2005 doua specializari:

 

- Teologie Pastorala

 

- Teologie-Didactica

 

Durata cursurilor este de trei ani.

 

Oferta educationala a Facultatii s-a imbogatit in anul 2005 prin instituirea Masteratului in Teologie, cu durata de doi ani.


In prezent Facultatea are 319 studenti: 166 la Teologie pastorala, 69 la Teologie litere, 58 la Teologie istorie si 47 la Teologie didactica. Dintre acestia, 7 studenti sunt romani din afara tarii. La sfarsitul anului 2004-2005 au absolvit facultatea si au promovat examenul de licenta 75 studenti. Dintre acestia 13 au sustinut si promovat examenul de capacitate preoteasca obtinand calificative superioare. O parte dintre absolventi s-au incadrat ca profesori de Religie, iar 5 au intrat in preotie. La examenul de admitere in anul I au fost declarati reusiti la cele 2 specializari 75 studenti din care 40 pe locuri fara plata iar 35 pe locuri cu plata. Un numar de 40 absolventi urmeaza studiile aprofundate la masterat, iar 2 se afla la specializare in strainatate.

 

Facilitati:

 

- suport pedagogic continuu, asigurat de catre cadre didactice de specialitate;

 

- cercuri stiintifice studentesti si alte activitati cu profil academic si teologic;

 

- participari la sesiuni stiintifice si simpozioane nationale si internationale;

 

- aplicatii pedagogice si pastoral-misionare;

 

- burse de studii in strainatate prin conventii interdepartamentale;


Clasele de Teologie ale liceului "Carmen Sylva" din Timisoara sunt organizate sub forma de seminar teologic si au fost infiintate in anul 1997. Ele ofera dubla specializare: atat pedagogica, cat si teologica. In cele 5 clase ( a IX-a - XIII-a) sunt in prezent 136 elevi. Aici s-a construit o capela pentru nevoile spirituale ale elevilor. Prin eforturile cadrelor didactice s-a reusit obtinerea de performante ale elevilor la diversele Olimpiade de Religie pe faza nationala.


Educatia religioasa in scolile de stat se desfasoara in baza protocolului incheiat intre Patriarhia Romana si Ministerul Educatiei in anul 1990, ultimele reglementari avand loc in anul 1997 cand s-a hotarat ca frecventa la orele de Religie sa devina obligatorie. La 15 septembrie 2005, la scolile din cuprinsul eparhiei predau Religia 135 profesori titulari, 249 profesori suplimentari si 152 preoti platiti cu ora. Pentru perfectionarea profesorilor se organizeaza cercuri metodice in fiecare luna sub indrumarea inspectorului de specialitate. Dintre profesorii de Religie, un numar de 17 sunt hirotoniti preoti asigurand asistenta duhovniceasca a elevilor de la scoala unde functioneaza. La unele scoli, prin stradania profesorilor de Religie au fost amenajate capele pentru nevoile spirituale ale elevilor. Actualul inspector scolar judetean de Religie este P.C. Parinte conf. dr. Nicolae Belean.

 

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 3221

Voteaza:

Invatamantul teologic si religios 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE