Manastirea Cebza

Manastirea Cebza Mareste imaginea.


MANASTIREA CEBZA

(manastire de calugarite, 7 vietuitoare, viata de obste)


Hram: "Inaltarea Sfintei Cruci" - 14 septembrie
Adresa: sat Cebza, comuna Ciacova, judetul Timis
Acces rutier: DN 59 (E 94) Timisoara, spre Sud -Jebel (18 km) - ramificatie la dreapta, DL spre Sud-Vest - Ciacova (9 km) - Cebza (7 km)
Stareta: monahia Eufimia Ciocloda

 
Manastirea CebzaDespre timpul cand s-a construit biserica manastirii, aflata azi in mijlocul cimitirului parohial si despre calugarii care au vietuit aici nu se stiu prea multe. Primele informatii se afla in istoriografia straina care vorbeste de existenta unui vechi locas de inchinare si de izvorul aflat sub altarul bisericii considerat de credinciosi ca avand puteri vindecatoare. Traditia atribuie bisericii manastiresti de la Cebza origini mult anterioare secolului al XVIII-lea, actuala constructie fiind continuatoarea mai multor inaintase care au fost ridicate pe locul celei de astazi. Cunoscuta sub denumirea de "manastire" gasim unele insemnari pe cartile vechi bisericesti. Astfel pe fila unui Antologhion este urmatoarea insemnare: "Biserica s-a zidit la 1758 cu turn de lemn", amintind si de innoirile care s-au facut in 1780 si 1815. Pe fila manuscrisului unei Evanghelii gasim scris cu cirilica urmatoarele: "In curgerea anului 1850 s-au acoperit manastirea cu cheltuiala bisericii prin randuiala tutorilor (epitropilor) Vitu Chirica si Paun Tradii, iar preotii Traila Mustet, Andrei Olariu, Ioan Petrovici si Grigorie Petcu capelan ". O alta insemnare spune: "Spre aducerea aminte. In curgerea anului 1882 s-au acoperit sfanta manastire cu sindrila de nou cu cheltuiala bisericii prin preotul Alexandru Bugariu si George Treta chinez (primar) si Simion Treta ca tutore la sfanta manastire".


Biserica, monument istoric, purtand hramul "Inaltarea Sfintei Cruci", este construita din lemn in forma dreptunghiulara de o simplitate impresionanta, avand fundatia din caramida iar peretii din barne de stejar peste care s-a aplicat tencuiala si acoperisul din sindrila.


La staruinta I.P.S. Mitropolit Nicolae Corneanu, in anul 1996 s-a hotarat reactivarea acestui vechi asezamant monahal pentru calugarite.


Acum este in constructie intreaga incinta manastireasca: paraclis, chilii, s.a.

 

 

18 Iulie 2012

Vizualizari: 11386

Voteaza:

Manastirea Cebza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE