Biserica Adormirea Maicii Domnului - Bordesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Bordesti Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Bordesti, judetul Vrancea, este o veche biserica brancoveneasca de pe Valea Ramnei, aflata la nord de orasul Ramnicu Sarat. Datand de la sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica din Bordesti a fost declarata monument istoric. La aceasta biserica se ajunge mergand pe drumul european 85, iar mai apoi pe drumul judetean ce leaga intre ele localitatile Dumbraveni si Vintileasca, pana la intersectia cu drumul comunal ce duce spre Bordesti. Biserica brancoveneasca se afla in partea sudica a localitatii.

Biserica din Bordesti, zidita initial ca manastire, a fost ctitorita intre anii1698-1699, de catre capitanul Manaila, dregator al Sfantului Constantin Brancoveanu. Biserica manastirii, pastrata pana astazi, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", iese in evidenta atat prin arhitectura brancoveneasca, cat si prin pictura in fresca de pe peretii interiori, care poarta semnatura renumitului zugrav bisericesc Parvu Mutu.

Manastirea din Bordesti a avut o situatie foarte buna pentru o vreme, insa in anul 1742 aceasta este inchinata ca metoc Episcopiei Buzaului la 1742, pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand este inchinata Manastirii Babeni. Mai apoi, dupa secularizarea averilor manastiresti si retragerea calugarilor greci care populau manastirea, biserica manastirii devine biserica de mir pentru credinciosii din Bordesti.

Biserica din Bordesti

Degradarea bisericii, determinata de cutremure si alunecari de teren, face ca biserica sa fie parasita definitiv in anul 1911. Mai apoi, biserica este declarata monument istoric prin decret regal, la 10 martie 1915, ca urmare a recomandarilor reprezentantilor Comisiei Monumentelor Istorice.

Ansamblul monahal din Bordesti este alcatuit dintr-o incinta poligonala cu o suprafata de aproximativ 1.200 de metri patrati, imprejmuita de un zid de caramida, si doua corpuri de cladiri: unul pe latura vestica si unul in zona sudica a incintei. In mijlocul curtii se afla ridicata modest biserica. Biserica si staretia, aceasta din urma aflata in zona sudica a curtii, alcatuiesc complexul monahal initial, construit in epoca brancoveneasca.

 Biserica din Bordesti

Cele doua corpuri de cladiri monahale au fost delimitate planimetric in urma cercetarilor arheologice efectuate in campanii de sapaturi, in anii1998,1999, 2000 si 2004. Cladirea staretiei este construita pe o pivnita, boltita, cu mai multe compartimentari. La randul sau, zidul de incinta este in stare de ruina.

Incepand cu anul 1994, biserica brancoveneasca din Bordesti a fost integrata in programul national de restaurare. De atunci, a fost realizata consolidarea generala, a fost reconstruita turla bisericii si au fost curatate elementele de pietrarie. Biserica este zidita pe o fundatie de plan treflat, cu pridvor deschis pe latura vestica. Sunt de remarcat coloanele sculptate dintre pronaos si naos, precum si fragmentele de pictura originala, realizate de Parvu Mutu, pe la inceputul secolului al XVIII-lea. Autoportretul lui Parvu Mutu, realizat de acesta in canatul intrarii in pronaos, a fost extras dupa anul 1960, ca si tabloul votiv, aflandu-se astazi la Muzeul de Arta al Romaniei.

Biserica din Bordesti 

Parvu Mutu a trait intre anii 1657-1735, fiind unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai stilului brancovenesc. Zugrav bisericesc si pictor de icoane, Parvu Mutu s-a nascut in data de 12 octombrie 1657, in localitatea Campulung, in familia preotului Ion Parvulescu. Dupa moartea mamei sale si a fratilor sai, tanarul este luat de parintele Ion impreuna cu sine, la Manastirea Negru Voda. In decursul vietii sale, el va zugravi minunat biserici precum cele din Filipestii de Padure, Bordesti, Magureni, Lespezi, Robaia, Sinaia si Ramnicu Sarat. Adevarat creator de scoala artistica, in epoca domnitorilor Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu, zugravul Parvu Mutu se impune prin desenul sau remarcabil, coloritul variat si realismul compozitiei.

Teodor Danalache

 Biserica din Bordesti

 

Pe aceeaşi temă

22 August 2012

Vizualizari: 4885

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Bordesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE