
Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de "Biserica Dichiu - Tirchilesti", este o biserica ortodoxa din Bucuresti, situata pe strada Icoanei, in apropierea strazii Mihai Eminescu. Desi nu a fost descoperita nici o pisanie mai veche a bisericii, istoricul bisericii mentioneaza construirea acesteia intre anii 1773-1775.
Potrivit traditiei, aceasta biserica a fost ctitorita mai inainte de anul 1775, de un "dichiu" al Mitropoliei sarii Romanesti si de un credincios de rand, numit Tirchila, de la care si-a tras numele si zona. Fiind construita in afara orasului, pentru o vreme, aceasta biserica a functionat ca un modest schit de calugari.
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dichiu
Pana la inceputul secolului al XX-lea, curtea bisericii a fost folosita pe post de cimitir, acest lucru impiedicand oarecum extinderea cladirilor schitului. Dupa jumatatea secolului al XIX-lea, largindu-se orasul Bucuresti, micul schit a fost inconjurata de case, iar monahii au lasat biserica spre folosul credinciosilor din jurul ei.
In ultimul deceniu al secolului, vechea biserica a fost amplu modificata: pronaosul a fost alungit; doua turle din lemn au fost asezate pe biserica, pe naos si pe pronaos, cea din urma indeplinind si functia de clopotnita; intreaga biserica a fost pictata in ulei. Singura portiune pastrata din vechea biserica este cea a pronaosului, acoperit cu cele doua cupole, adica pridvorul original. Cu aceasta ocazie, biserica a primit un al doilea hram: Sfantul Ierarh Nicolae.
In anul 1910 este suprimata arcatura dintre pronaos si naos, precum si stalpii care o sustineau. De asemenea, se construieste un cafas, pentru cor. Mai apoi, in anul 1911, biserica este pictata din nou in ulei.
Dupa cutremurul din anul 1940, biserica a fost supusa iarasi unor lucrari de reparatii, pictura fiind in intregime refacuta. Noua pictura, in fresca, a fost executata intre anii 1949-1953, de pictorul Nicolae Stoica. Alte cateva lucrari de reparatii exterioare au avut loc in anul 1955. Mai apoi, intre anii 1975-1977, prin osteneala preotilor Zaharia Mantulescu si Alexandru Marinescu, biserica a fost repictata, fiind realizate cateva lucrari exterioare.
In vara anului 1993, cu osteneala parintelui Ion Malciu, s-au executat lucrari de restaurare a picturii interioare si exterioare, de catre pictorul Mircea Constantinescu, din Bucuresti. Totodata, interiorul bisericii a fost dotat cu o instalatie de incalzire cu gaze si cu prima instalatie de sonorizare.
Intre anii 2002-2004, s-au efectuat urmatoarele lucrari de infrumusetare a bisericii: desfacerea celor doua turle din tabla si reconstruirea lor, din zidarie, cu arcade; desfacerea acoperisului si reacoperirea bisericii cu tabla de alama, in solzi; turnarea stemelor pentru porti si a unei insigne cu anul constructiei bisericii, in bronz; incastrarea de vitralii precum si zidirea de glafuri de marmura, la toate ferestrele; restaurarea picturii din interior; s-au asezat cruci noi, pe turle; s-au restaurat icoanele si obiectele de cult; s-a construit un nou pangar; s-a schimbat reteaua electrica; s-au montat aparate de amplificare si s-a amenajat curtea bisericii.
Din anul 2008, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, au inceput lucrarile de consolidare si renovare a bisericii, constand in subzidire, consolidare pereti, intarirea cu arce si grinzi a celor doua turle si refacerea in totalitate a acoperisului.
Icoana numita "Incoronarea Maicii Domnului", lucrata la inceputul secolului al XIX-lea, a fost descoperita in anul 2003, intr-una din magaziile bisericii. Initial, icoana era ferecata in argint, dar, distrusa de foc, peste jumatate. Restaurata cu migala, de pictorul restaurator Viorel Albu, prin donatia epitropului Mircea Sitoianu, aceasta a devenit icoana inaintea careia se inalta rugaciunile tuturor credinciosilor.
Teodor Danalache
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.