Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din satul Dragomiresti-Vale. Localitatea se revendica din cele mai vechi timpuri, pierdute in negura istoriei, iar in documentele istorice cunoscute, in hrisovul dat de Vladislav Voievod al Tarii Romanesti in Targoviste, la 21 aprilie 1453, se aminteste de "Dragomiresti de la Dambovita", sustinand ca acel Dragomiresti se intindea pe ambele maluri ale Dambovitei, adica actualele sate Dragomiresti-Deal si Dragomiresti-Vale.

Cu numele actual, localitatea este amintita in documentele despre hotarnicia mosiei Dragomiresti din Deal, impreuna cu terenul cedat satenilor, dupa legea rurala din 1864. In acele documente sta scris ca in anul 1883, luna iunie, ziua 23, la hotarnicia incuviintata de tribunalul Ilfov de atunci au luat parte urmatorii (...) si in enumerare este si baronul D. Avril, pentru mosia din Dragomiresti-Vale.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

In continuare se spune ca hotarnicia a avut loc in satul Popesti-Dragomiresti, precizandu-se ca asa s-a numit satul pana in anul 1958, iar primarul satului de atunci, Ion Ciobanica, a sustinut interesele satenilor din Dragomiresti-Deal si Dragomiresti-Vale.

Biserica satului Dragomiresti-Vale a fost cladita de stolnicul Ionita Balaceanu si familia sa, la anul 1866. Satul avea la acea vreme 58 de case si 169 de locuitori, asa cum atesta documentele familiei Balaceanu, publicate de Paul St. Greeceanu, volumul I, Bucuresti, 1913.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului. In biserica nu se afla nici o inscriptie, decat pe clopotul bisericii sta scris "acest clopot a fost donat de Ecaterina Balaceanu, la 1775".

Parohia din Dragomiresti-Vale a fost infiintata in anul 1925, prin staruinta boierului crestin Constantin Bujoreanul din satul Dragomiresti-Deal, si avea ca filiala satul Zurbaua. Pana in anul 1925, satele Dragomiresti-Vale si Zurbaua au fost filii ale parohiei Dragomiresti-Deal.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

La infiintarea parohiei Dragomiresti-Vale de sine-statatoare, in anul 1925, a fost numit paroh preotul Anton Chiritescu, iar parohia se numea atunci Balasoieni. Din anul 1929 slujeste aici preotul Inaltu Timotei, cu staruinta caruia, in anul 1932, se zideste casa parohiala. In timpul pastoriei lui, pana in anul 1974, s-au facut mai multe reparatii la biserica parohiala si s-a construit si gardul de beton dimprejurul ei.

Intre anii 1974-1993 a fost aici preot paroh Dascalescu Alexandru. In prezent, incepand cu anul 1994, paroh in Dragomiresti este preotul Nitu Dumitru. Din anul 1994 pana in prezent, prin staruinta preotului Nitu Dumitru si cu sprijinul enoriasilor si a Consiliului Local s-au realizat mai multe lucrari, printre care mentionam: construirea unei noi clopotnite, a unui lumanarar, restaurarea picturii, dotarea bisericii cu geamuri termopan si incalzire centrala, etc.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

Parohia Dragomiresti-Vale, Comuna Dragomiresti-Vale
Satul Dragomiresti-Vale, strada Micsunelelor, nr. 164

Cont:2511102.420400.003.001363
IBAN: R003.CRCO.4042.0400.0300.1363

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale

14 August 2012

Vizualizari: 3756

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dragomiresti Vale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE